15 Nisan 2025 Salı



13:47   MERSIN’DE ŞEHITLER UNUTULMADı   12:40   YURT DıŞıNDAN EMIR ALAN SUÇ ÖRGÜTÜ ÇÖKERTILDI: 20 GÖZALTı   12:38   MERSIN’DE 815 KILO TÜTÜN VE 13 BIN ADET MAKARON ELE GEÇIRILDI   12:36   HAPIS CEZASıYLA ARANAN 3 HÜKÜMLÜ YAKALANıP CEZAEVINE GÖNDERILDI   12:33   YARALı VE BITKIN BULUNAN EBABIL KUŞU KORUMA ALTıNA ALıNDı   16:13   AKDENIZ’DE CAMILER BAYRAMA HAZıR   16:10   MEZARLıK VE İBADETHANELER PıRıL PıRıL OLDU   16:06   MERSIN BAYRAMA HAZıR!   15:54   AKDENIZ TIPI BESLENME, GÖZ SAĞLıĞıNı KORUYOR   15:51   DIZ KIREÇLENMESI TEDAVISINDE PRP YÖNTEMI   15:46   AŞı REDDI, ÇOCUKLARıN HAYATıNı TEHDIT EDIYOR!   15:43   HAFıZLıK ÖĞRENCILERI IÇIN IFTAR PROGRAMı   15:40   MEÜ’DE BAYRAMLAŞMA TÖRENI DÜZENLENDI   15:38   AKDENIZ’DE KÜLTÜR VE SANAT KURSLARıNA YOĞUN İLGI   15:35   TARSUS’TAN MALATYA’YA KARDEŞLIK KÖPRÜSÜ KURULDU   15:33   DENIZCILIKTE YAPAY ZEKA VE DIJITALLEŞME PANELI DÜZENLENDI   18:09   “MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ”   18:05   PARK HALINDEKI ARAÇ ALEV TOPUNA DÖNDÜ   16:24   TOROSLAR’DA BAYRAM DENETIMI   16:22   MEÜ’DE ‘KÜTÜPHANE HAFTASı’ COŞKUYLA KUTLANDı  
 
 
 
 
Mersin, Üretimde Geriliyor
   

Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, 2024 yılı meyve-sebze üretimiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Özdemir, "Mersin’in 2023 yılında yüzde 13,4 olan meyve üretimindeki payı, 2024’te yüzde 12,8’e geriledi. Ayrıca, muz üretiminde de Antalya liderliği elinde bulunduruyor. Türkiye’nin toplam sebze üretimi 33,6 milyon ton olarak gerçekleşirken, Mersin yüzde 5,7’lik payla dördüncü sırada yer aldı. Mersin, yalnızca bir ürünle birinci sırada yer alırken, yedi ürünün üretiminde ise ikinci sırada bulunuyor. 2022’de yüzde 7,3’lük payla Türkiye sebze üretiminde ikinci sırada olan Mersin, 2023’te yüzde 6,6 ile üçüncü, 2024’te ise yüzde 5,7 ile dördüncülüğe geriledi. Bu dönemde, Türkiye genelinde sebze üretimi yüzde 6,3 artarken, Mersin’in sebze üretimi yüzde 16,2 azaldı. Bu düşüşün sebepleri iyi araştırılmalıdır" dedi.

 

Tarih : 24 Şubat 2025 Pazartesi 15:25

Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, Mersin’in 2024 Yılında gerçekleştirdiği meyve-sebze üretimi hakkındaki değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’nin, 2024 yılında 137 milyon ton bitkisel üretim gerçekleştirdiğini ifade eden Özdemir, “Bunun 62 milyon tonluk bölümünü, yüzde 45’ini meyve ve sebze oluşturdu. TÜİK il bazlı üretim verilerini de paylaştı. İlimizin mevcut durumu ve geleceğe yönelik olarak çizilmesi gereken yol haritası açısından bu istatistiklerin iyi analiz edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Ülkemizin gerçekleştirdiği 62 milyon tonluk meyve ve sebze üretiminin 28,4 milyon tonluk bölümünü meyve oluşturuyor. Mersin ise yüzde 12,8’lik pay ile Türkiye’de ilk sırada yer alıyor. Mersin, şu anda dokuz meyvenin üretiminde birinci iken yine dokuz meyvede en fazla üretim yapan ikinci il konumundadır. Buna karşın, ilimizin 2023 yılında yüzde 13,4 olan meyve üretimindeki payı yüzde 12,8’e gerilerken, en önemli üretim kalemlerimizden biri olan muzda, liderliği Antalya’ya kaptırmıştır. Türkiye’nin sebze üretimi ise 33,6 milyon ton olarak gerçekleşmiştir. Mersin, yüzde 5,7’lik oran ile ülkemizde dördüncü sıradadır. İlimiz sadece tek bir üründe ilk sırada yer alırken, yedi ürünün üretiminde ikincidir. 2022 yılında yüzde 7,3’lük pay ile Türkiye sebze üretiminde ikinci olan Mersin’in, 2023 yılında yüzde 6,6’lık pay ile üçüncülüğe ve 2024 yılında yüzde 5,7’lik oran ile dördüncülüğe gerilediği dikkat çekmektedir. İlgili dönemde, ülkemizin sebze üretimi yüzde 6,3’lük artış sağlarken, Mersin’in sebze üretimi ise yüzde 16,2 azalış göstermiştir. Bu düşüşün nedenleri iyi araştırılmalıdır” dedi.

 

“İKİ AYAKLI BİR STRATEJİ İZLEMELİYİZ”

 

İki ayaklı bir stratejinin izlenmesi gerektiğinin altını çizen Özdemir, “Bu veriler doğrultusunda Mersin tarım ve gıda sektörünün geleceği açısından iki ayaklı bir politika belirlenmesi gerektiğini düşünüyorum. İlk olarak, meyve ve sebze sektörü ilimizin hem üretim hem de ihracat açısından temel yapı taşlarındandır. İlimiz, narenciye ile yaş meyve ve sebze ihracatında liderdir. Bu ürünlerde ilimiz ekonomisinin kan kaybına tahammülü olmadığı gibi, ihracat yönünden de meyve ve sebzelerin sofralık olarak ihracatı yeterli değildir. Yıllardır dile getirdiğimiz ama yeterli adımların atılmadığı, katma değerli meyve ve sebze ürünleri (meyve suyu, konserve, kuru meyveler, meyve-sebze mamulleri, reçel, marmelat vb.) için ilgili Bakanlık ve kurumlarımız ile zaman kaybetmeden bir yol haritası belirlenmelidir. İkinci olarak, uzun yıllar öncesiyle kıyaslandığında hemen hemen aynı kalan mevcut ürün desenimiz yeniden ele alınmalıdır. Aynı üretim ve ihracat bakış açısıyla rekabetçi olmamız mümkün değildir. Tropikal ve subtropikal ürünlerden ilimiz coğrafyasına uygun özellik taşıyanlar, yeni bir alternatif olabilir. Değiştirilmesi ve genişletilmesi gereken ürün desenimiz, iç tüketim ihtiyacını karşılamanın yanında dış pazarlarda talep gören türlere de yönelik olmalıdır. İklim değişikliğinin artan etkilerini, kentsel nüfustaki artış hızını, tarım ve gıda sektöründe ülkeler arasında daha da kızışacak olan rekabet ortamını vb. faktörleri önümüzdeki yıllarda daha fazla görme olasılığımız yüksektir. Ülkemizin tarımsal hasılasına büyük katkı sunan ve tarımsal ihracatının yüzde 12,3’ünü gerçekleştirerek üçüncü sırada bulunan ilimizin ülke ekonomisine çok daha fazla katkı sunma potansiyeli bulunmaktadır. Devletimizden beklentimiz, bu potansiyelin değerlendirilmesi için ilimize yönelik bir gelişim stratejisi oluşturulması ve ivedilikle uygulanmasıdır” dedi.  

Paylaş :
 
Etiketler :  mersin, abdullah özdemir, ticaret, borsa

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 



  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA