7 Kasım 2025 Cuma



12:50   MERSIN’DE FıRTıNA VE HORTUM SERALARA ZARAR VERDI   09:53   OTOMOBIL TAKLA ATıP, EVE ÇARPTı SÜRÜCÜ ÖLDÜ   15:57   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI, ‘ISO 10002 BELGESI’NI ALMAYA HAK KAZANDı.   15:54   YENI HAL YASASı MERSIN’DE ŞEKILLENIYOR: ÜÇ IL TEK SES, TEK GÜÇ   15:50   MERSIN’DE LÖSEMILI ÇOCUKLARA MORAL VEREN HEDIYE KUTULARı DAĞıTıLDı   15:48   ELEKTRIK AKıMıNA KAPıLAN IŞÇI HAYATıNı KAYBETTI   12:39   MERSIN’DE MOTOSIKLET KAZASıNDA KÖPEĞIN SADAKATI DUYGULANDıRDı   12:37   VALI TOROS: "UYUŞTURUCUYA KARŞı EN KARARLı MÜCADELEYI VERIYORUZ"   11:20   KAMYON DEVRILDI, SÜRÜCÜ YARA ALMADAN KURTULDU   11:18   MERSIN’DE KENEVIR EKIP UYUŞTURUCU ÜRETEN ŞÜPHELI YAKALANDı   11:14   MESKİ’DEN YAĞıŞLARA KARŞı TEMIZLIK VE ÖNLEM MESAISI   11:07   TıR DEVRILDI, SÜRÜCÜ HAFIF YARALANDı   10:58   KAZA ÜSTÜNE KAZA GEÇIRDI, MOTOSIKLET SEVDASıNDAN VAZGEÇMEDI   10:51   TOROSLARıN ETEĞINDE ZORLU ’KÖMÜR’ MESAISI   10:47   OTOYOLDA GERI GIDEN SÜRÜCÜYÜ VATANDAŞ ÇEKTI, JANDARMA CEZA KESTI   14:09   BAŞKAN SEÇER: "LÖSEMI TOPLUMSAL BIR SORUN"   13:01   BOZYAZı’DA SAHIPSIZ SOKAK HAYVANLARı TOPLANTıSı   12:56   MERSIN’DE TıRLAR ZINCIRLEME KAZA YAPTı: 2 YARALı   11:43   ANAMUR’DA MINIKLERDEN ’KıZıLAY HAFTASı’ ETKINLIĞI   11:00   MERSIN’DE TARIHI GEÇMIŞ GıDA ÜRÜNLERI ELE GEÇIRILDI  
 
 
 
 
 
image

Okunma : 3473  Tarih : 28.03.2025  E-Mail : mersingunlukgazetesi@gmail.com

 
Muammer ÇOBAN

Ekonomik Kriz ve Bayram Alışverişi: Eskisi Gibi Değil

Bir zamanlar bayram alışverişleri, bayrama bir hafta kala başlar, insanlar çarşıda alışveriş yaparken gözlerinden mutluluk okunurdu. Hava bir nevi şenlenir, caddeler renk renk, rengârenk alışveriş torbalarıyla dolup taşardı. Ancak ne yazık ki, bu görüntüler artık geride kaldı. Artık bayram alışverişi, bayrama 2-3 gün kala, hatta bazen 1 gün öncesinde, büyük bir telaşla yapılıyor. Peki, değişen ne? İnsanlar neden eskisi gibi bir hafta önceden hazırlığa başlamıyor?

Ekonomik kriz

İş yerim çarşı merkezinde, insanların alışveriş alışkanlıklarındaki değişiklikleri doğrudan gözlemleyebiliyorum. İnsan yoğunluğunun arttığı o günlerde, önceden sevinçli, telaşlı ama bir o kadar da mutluluk dolu olan bayram alışverişlerinin yerini, adeta bir çarşamba pazarı gibi geçen son dakikacılık aldı. İnsanlar ellerinde torbalarla koşuşturuyor, hızlıca karar veriyor, ihtiyaçları kadar alıp çıkıyor. Ve çoğunlukla, ellerinde cepte olmayan o para, alışveriş yapabilmeleri için bir darbe etkisi yaratıyor. Eski günlerin alışveriş keyfi, şimdi yalnızca bir gereklilikten ibaret.

Peki, bu değişimin arkasında ne var? Elbette ki, ekonomik kriz. Bugün bir maaşla geçinmek, önceki yıllara göre daha da zorlaşmış durumda. İnsanlar maaşlarını, borçlarını ödemek, günlük ihtiyaçlarını karşılamak için harcıyor. Bayram, yıllardır ailelerin birbirine hediye aldığı, çocukların bayramlıklarını giydiği, komşuların birbirlerine ikramda bulunduğu o özel günlerden biri olmasına rağmen, bu yıllarda pek çok insan bayram hazırlıklarını maaşlarını aldıkları günler öncesine kadar ertelemek zorunda kalıyor.

Keyfimiz kaçtı

Çoluk çocuk, bayramdan bir gün önce alınan maaşla hazırlanıyor. Bu, bir bakıma bayramı bayram yapan o eski geleneksel heyecanı yok ediyor. Eskiden insanlar bayram öncesinde birkaç hafta önceden alışveriş yapıp, bu süreçten keyif alır, birbirlerine bayram hediyeleri alırken bile düşünceli olurdu. Oysa şimdi alışverişin hemen ardından cebimize bakıp "Acaba yeter mi?" diye düşünmek, neredeyse alışkanlık haline gelmiş durumda.

Ekonomik daralma, yalnızca tüketim alışkanlıklarını değiştirmekle kalmıyor, aynı zamanda insanlar arasındaki dayanışma ruhunu da zedeliyor. Bayramlar, geçmişte insanlar için sadece bir tatil değil, bir araya gelme, birlikte zaman geçirme, maddi manevi destek olma anlamına gelirdi. Oysa bugün, bayramdan bir gün önce, insanlar sadece "gerçekten ihtiyaç duyduğum ne varsa onu alayım" anlayışıyla alışveriş yapıyor.

Hatırlamak iyi gelecek

Evet, bayram bir kutlama, bir neşe kaynağı olmalı, ancak ekonomik zorluklar mutsuzluğa ve geçim derdine itiyor. Bir an için eski bayramlardan birini hatırlamaya çalışın… O eski gelenekleri, o bayram sabahı kahvaltılarını, kapıların çalınıp şekerlerin ikram edilmesini… O zaman belki de “bayramda sevinç ve huzur” anlayışının aslında sadece maddi durumla değil, manevi bir zenginlik ile daha güçlü hale geleceğini düşünebiliriz.

Ama belki de en önemlisi, bayramın gerçek anlamını unutmadığımız bir döneme de hep birlikte adım atmamızdır. Bugün, eski bayramların mutluluğuna ve manevi değerlerine odaklanarak, yaşadığımız zorlukları aşmamız gerektiğini bilerek, bir nebze de olsa neşemizi kaybetmeden iyi bayramlar diliyorum.

 




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz :

Güvenlik Kodu : Güvenlik Kodu
Kod :

 






  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA