22 Şubat 2025 Cumartesi



18:31   GENÇLERE TERÖRLE MÜCADELE BILGILENDIRMESI   18:28   ALEVLER, BAHÇELERE SıÇRAMADAN SÖNDÜRÜLDÜ   18:13   MUT’TA EVDE ÇıKAN YANGıN KORKUTTU   18:11   SIBIRYA DEĞIL, MERSIN!   17:59   BABASı GITTI, OĞLU BAŞLADı   17:54   MANDALINA HASADı HıZ KAZANDı   15:37   TİY’IN TESISI KADERINE TERK EDILDI   15:24   İDMAN YURDU’NDA DEVIR GERÇEKLEŞTI   15:20   GALATASARAY’ıN AVRUPA MACERASı SONA ERDI   14:43   FENERBAHÇE, ADıNı SON 16’YA YAZDıRDı   14:38   AKDENIZ’DE KIMSE YALNıZ DEĞIL   14:30   TOROSLAR, ZOR GÜNLERDE VATANDAŞLARıN YANıNDA   14:19   SABAHLARıN VAZGEÇILMEZI ‘1 EKMEK 1 ÇORBA’   14:15   BAKAN YARDıMCıSı İNAN, OSB’DE İNCELEMELERDE BULUNDU   14:06   KıRATLı: “MERSIN’DE OKUL SAYıSıNı 1.924’E YÜKSELTTIK”   13:44   YASA, ZINCIR MARKETLERE YARAR SAĞLADı   13:40   MEDDAHLıK GELENEĞI SAHNEYE TAŞıNDı   13:35   ‘DIJITAL DÜNYADA ÖĞRETMENLIK’ PANELI YAPıLDı   13:30   PIŞMANLıKLARıNıZDAN KURTULMAK İÇIN BEYNINIZI EĞITIN!   13:26   RAMAZAN AYıNDA SAĞLıKLı BESLENME ÖNERILERI  
 
 
 
 
Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme Önerileri
   

İç Hastalıkları ve Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Emin Dinççağ, "Ramazan boyunca iftar ve sahurda günde en az üç litre su içilmelidir. Ayrıca aşırı şekerli gıdalar, hamurlu tatlılar ve ağır kızartmalardan kaçınılmalıdır" şeklinde uyarıda bulundu.

 

Tarih : 21 Şubat 2025 Cuma 13:26

Ramazana sayılı günler kala İç Hastalıkları ve Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Emin Dinççağ, Ramazanda beslenme önerileri ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu. Ramazan ayında beslenmenin önem taşıdığını belirten Dr. Emin Dinççağ , "Milyonlarca Müslümanın mübarek Ramazan Ayı boyunca iftar ve sahurda sağlıklı beslenmesi, ibadetini sağlık ve sıhhat içinde yapması ve bu konuda dikkat etmesi önemli hususlardandır. Ramazan ayı boyunca; kilo alma, rastlanılan en önemli sonuçlardandır. Oysa kilo almak, kilo fazlalığı, obezite, kalp damar hastalığı ve diyabet başta olmak üzere bir çok sağlık sorununa davetiye çıkaran bir durumdur. Kilo almamak için dikkat edilmelidir. Oruç döneminde, uzun süre su içilmediği için, iftar ve sahurda bu durum telafi edilmelidir. En az üç litre su içilmelidir. Aşırı şekerli gıdalar, hamurlu tatlılar, ağır kızartma yiyecekler ramazanda pek tercih edilmemelidir. Öğünlerde çorba, haşlama, sebze yemekleri, sütlü tatlılar önerilmektedir. Baharat kullanılmaması, asitli yiyecekler, soda gibi gazlı içeceklerden kaçınılmalıdır. Az şekerli komposto, sütlü tatlılar, salata, su ve sulu meyveler tavsiye edilmektedir. Kronik hastalığı olanların ilaçlarını muntazaman almaları, yüksek tansiyonu olanların tuzsuz yemeleri, diyabeti olanların hekime danışarak oruç tutmaları tavsiye edilmektedir" dedi.

"BİLGİLER ÇÖPE GİDECEK"

Diyet ve beslenme konusunda konuşulan bilgilerin birçoğu gelecekte çöpe gideceğini belirten Dinççağ, "Enginar karaciğeri temizliyor, domates prostat kanserini önlüyor, et suyu paça için bağışıklık sisteminiz güçleniyor gibi abartılı, bilimsel olarak sadece gözlem veya iddiadan ibaret magazinsel haberler belki yarınlarda çok da inandırıcı bulunmayacaktır. Diyet ve beslenme konusundaki bugün konuştuğumuz bilgilerimizin birçoğu gelecekte çöpe gidecektir. Ancak, beslenmenin ana kuralları, yarın da değerini koruyacak, gelecekte de bilgilerimizin temelini teşkil edecektir. Sağlıklı olabilmenin birinci şartı, ihtiyacımız kadar kalori almalıyız. Ne fazla ne eksik. Vücudumuzun ihtiyacı olan, vitamin, mineral, antioksidan ve lif(posa) karşılanmalıdır. Yemeklerimizde kötü, aterojen yağlardan uzak durmalıyız. Rafine şekerlerden kaçınılmalı, daha az tuz kullanmalıyız. Kronik hastalığı olanlar için hastalıkları ile ilgili özel diyetler, beslenme önerileri vardır" diye konuştu.

"İDDİA EDEN BİLGİLER YÜZÜNDEN KAFAMIZ HAYLİ KARIŞIK"

Dinççağ şunları söyledi: " 'Bir öğün yemeliyiz', 'yok iki öğün daha doğru', 'az az sık sık yemeliyiz' gibi sürekli değişen ve sürekli en iyisi olduğunu iddia eden bilgiler yüzünden kafamız hayli karışık. İnsan üzerinde deney yapılamaması, insan beslenmesinin karmaşık yapısı, yediklerimizin içeriklerini farklı olması ve kültürlere göre de farklılıklar göstermesi, kişisel tercihler, yiyeceklerin hazırlanması, herkesin bazal metabolizmalarının farklı olması dolayısıyla tek tip bir beslenme, harika ve olağan üstü diyetler tarif edilmesi mümkün değildir. Bu konudaki görüşlere de çok itibar edilmemelidir. Bu konularda sağlık okuryazarlığı, medya okuryazarlığı konusu gündeme gelmelidir. Şu bir gerçektir ki ;sağlıklı beslenmede belirli bir oranda protein, karbonhidrat ve yağ olmalıdır. Meyve ve taze sebze, vitamin, mineral ve posa kaynağı olarak bulunmalıdır." (İha)

Paylaş :
 
Etiketler :  ramazan ayı, emin dinççağ, komposto, beslenme

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA