21 Şubat 2025 Cuma



13:15   ULUSLARARASı NAKLIYECILERE ÖZEL DESTEK   13:11   SURIYE’DE YATıRıMCıLAR, YENIDEN İNŞA İÇIN YOL HARITASıNı BELIRLEYECEK   13:06   ÇAKıR: "BIRLIKTE HAREKET EDEREK KALKıNABILIRIZ"   16:34   DURSUN ÖZBEK, PFDK’YA SEVK EDILDI   16:31   DERBIYI SLAVKO VINCIC YÖNETECEK   16:27   DARıSı YABANCı MERKEZ HAKEM KURULU’NA!   16:09   TARSUS’TA TRAFIK KAZASı: 1 YARALı   16:07   57 YAŞıNDAKI ÖĞRETMEN KALP KRIZI GEÇIREREK VEFAT ETTI   16:05   KAMYONUN KASASı ÇOCUKLARA ÇARPTı   15:59   KAZA ANLARı KAMERADA   15:26   MEZITLI’DE RAMAZAN AYı ÖNCESI SıKı DENETIM   15:19   CEZAEVINE GIRMEK İÇIN SALDıRMıŞ!   15:15   BASıN İLAN KURUMU GENEL KURULU SONA ERDI   15:12   ​​​​​​​BÖLÜNME DEĞIL, GÜÇLENME!   14:55   ŞENLIĞIN FOTOĞRAFLARı ÖDÜLLENDIRILDI   14:51   MERSIN’DE HAVA KALITESI ÖLÇÜLEMIYOR   14:42   DEMIR ÇELIK İHRACATıNDA ‘POZITIF’ BAŞLANGıÇ!   14:38   KURUTMA TESISI KAPASITESI GÜÇLENDIRILDI   14:29   TÜYLÜ KıYAFETLER KAŞıNDıRıYOR!   14:25   KOAH’ıN 7 BELIRTISINE DIKKAT!  
 
 
 
 
Tarım Destekleri Üreticilere Can Suyu Oluyor
   

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı koordinesinde, üreticilerin daha verimli bir şekilde üretim yapabilmesi amacıyla sulama borusu desteğini sürdürüyor. Bu kapsamda, daha önce açık kanal sistemiyle sulama yapan ve su kayıpları yaşayan Hacıhalilarpaç Mahallesi’nde toplam 1752 metre, kuraklık nedeniyle su sıkıntısı çeken Çiftepınar Mahallesi’nde ise 900 metre sulama borusu desteği sağlandı. Bu destek, üreticilerin elektrik maliyetlerini düşürerek, sulama sorunlarını çözmelerine yardımcı oldu.

 

Tarih : 19 Şubat 2025 Çarşamba 15:09

Haber Merkezi

 Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı koordinesinde fide- fidan, makine ve ekipman, küçükbaş hayvan gibi tarım desteklerle üretimi teşvik eden Mersin Büyükşehir Belediyesi, üreticilerin daha verimli bir üretim yapabilmesi adına sulama borusu desteğinde bulunmaya devam ediyor. Tarımsal arazilerden maksimum verim sağlanması ve su kayıplarının önüne geçilmesi için yapılan sulama borusu desteği son olarak Erdemlili üreticilerin yüzünü güldürdü. Bu kapsamda Büyükşehir; daha önce açık kanal sistemi ile arazilerini sulayan ve sık sık su kayıpları ile karşı karşıya kalan Hacıhalilarpaç Mahallesi’ndeki üreticilere toplam 1752 metre, son yıllarda yaşanan kuraklık sebebiyle su kaynaklarının kurumasıyla su sıkıntısı çeken Çiftepınar Mahallesi’ne ise 900 metre sulama borusu desteğinde bulundu.

 ŞAHUTOĞLU: “TARIMIN HER KOLUNA DESTEKLERİMİZ SÜRÜYOR”

Daha önceleri motopomp su pompası yardımıyla arazilerini sulayan ve oldukça maliyetli olan uygulama iki mahallede toplam 800’den fazla üreticinin hayatına dokunurken, bu destek sayesinde ise, 10 bin dekar arazi su kaybı yaşanmadan sulanabilecek. Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Selçuk Şahutoğlu, Büyükşehir’in tarımın her koluna destek verdiğini, bu desteklerden bir tanesinin de sulama borusu desteği olduğundan söz ederek, “Büyükşehir olarak her yıl 100 kilometre sulama borusu dağıtımı gerçekleştiriyoruz. Bu yıl da yine 100 kilometre boru desteğiyle suya ihtiyacı olan ve sulanamayan arazilerin suya kavuşturulması amacıyla bu projeyi gerçekleştirmeye devam edeceğiz. Erdemli’de Hacıhalilarpaaç Sulama Kooperatifi’nin bizden açık sistemle ana kaynaktan gelen su kayıp ve kaçaklarının önlenmesi talepleri vardı ve bunu kapalı sisteme almamız istendi. Mühendis arkadaşlarımız buranın ihtiyacı doğrultusunda bir proje çizdi ve bu ihtiyaç doğrultusunda belli olan boru miktarı ortaya çıktı” dedi. Kooperatif aracılığı ile 300’lük 1752 metre sulama borusu desteğinde bulunduklarını söyleyen Şahutoğlu, su yetersizliği sebebi ile arazilerini yetersiz bir şekilde sulayan üreticilerin bu problemini ortadan kaldırdıklarını dile getirdi. Şahutoğlu, “Hacıhalilarpaaç Sulama Kooperatifi’ne üye 230 üreticinin yaklaşık 3-4 bin dekarlık alanın da suyla buluşmasını sağlamış oldu” diye konuştu.

“ÜRETİCİLERİN YAŞADIĞI PROBLEMLERİ DİKKATE ALARAK PROJE GELİŞTİRİYORUZ”

Çiftepınar Mahallesi’nde ise üreticilerin son yıllarda artan kuraklık sebebi ile arazilerinde yetersiz sulama problemi ile karşı karşıya kaldıklarını belirterek, “Çiftepınar Sulama Kooperatifi’nin talepleri doğrultusunda yine ekip arkadaşlarımız burada bir çalışma gerçekleştirdi. Son zamanlarda yaşanan iklim krizi, bunun yanı sıra su kaynaklarının azalması ve giderek artan ekim alanları sebebiyle de mevcuttaki yetersiz su ihtiyacının karşılanmasına yönelik yeni çalışmalar başlatmıştık. Yukarıda yer alan su toplanma merkezi olan kaputaj sistemimizden suyu alarak 1 kilometrelik borular yardımı ile kapalı sisteme iletiyor olacağız” dedi. Bu sayede su kayıplarının önüne geçilmesini ve yaklaşık 6 bin dekar arazinin daha verimli bir şekilde sulanmasını sağlayacaklarını sözlerine ekleyen Şahutoğlu, Büyükşehir’in üreticilerin yaşadığı problemleri gidermeye yönelik projeler üretmeye ve üreticinin yüzünü güldürmeye devam edeceklerini ifade etti.

MUHTAR TAŞ: “YÜZDE SEKSEN SU PROBLEMİMİZ ORTADAN KALKTI”

Hacıhalilarpaaç Sulama Kooperatifi Başkanı Ali Kuzucu, daha önce üreticilerin arazilerini kanal aracılığı ile suladığını bu yöntemle de üreticilerin oldukça su kaybı yaşadığını anlatarak, “Özellikle suyun kıtlık zamanlarında su kaybımız çok fazlaydı. Sulama borusu verildi ve vatandaşlarımız bundan faydalanmaya başladı. Şimdi su kaybını önledik. Motopomp yardımı ile bahçelerini sulayan üreticilere su direk varır oldu. Motopompla suyu önce kanala kanaldan da bahçeye gelene kadar büyük bir kaybımız oldu. Şimdi ise su kaybımız ve buharlaşma olmuyor. Maddi kazancımız var ve üreticilerimizin yüzü gülüyor” diye konuştu. Hacıhalilarpaaç Mahalle Muhtarı ve limon üreticisi Mehmet Taş ise,  su kanalının oldukça eski olduğunu bu sebeple de çok fazla su kayıpları yaşadıklarına dikkat çekerek, “Yüzde seksen su problemimiz ortadan kalktı. Önceden bahçemizi dinamo ile suluyorduk. Şimdi ise cazibe ile sulayacağız. Bu yüzden çok mutluyuz” dedi.

GÜLTEKİN: “BUNDAN DAHA BÜYÜK BİR HİZMET OLAMAZ”

Hacıhalilarpaç Mahalle sakinlerinden üretici Abdurrahman Gültekin, uzun yıllardan beri sulama problemi yaşadıklarını ve Başkan Vahap Seçer’in yönetimi öncesinde böyle destekler görmediklerini kaydederek, “Daha önce diğer belediye başkanlarından bu konuda üreticilere destek yoktu. Vahap Başkan’ımız üreticinin yanında olduğu için bu borular bizlere verildi. Bundan daha büyük bir hizmet olamaz. Motopompla sulama ortadan kalktı. Daha önce bir yılda 30- 40 bin TL elektrik maliyeti ödeyen bir üretici bunu minimuma indirerek 5-10 bin TL ile kurtuldu” dedi. Çiftepınar Sulama Kooperatifi Başkanı ve Muhtarı Bilal Erenay, özellikle bölgede çok fazla limon bahçesinin sulama borusu desteği ile yeniden hayat bulduğunu belirterek, “Bizim bir pınarımız vardı ama kumda aktığı için sularımız kayboluyordu. Yani yüz litre su saniyede buraya yirmi litre olarak iniyordu. Başkanımız Vahap Seçer’le bir toplantıda görüştük ve ‘Bizim açık kanalla gelen sularımızı kapalı sisteme geçirmek istiyoruz’ dedik. 6 bin dönümlük limon bahçemiz yeniden hayat buldu” diye konuştu. Çiftepınar Sulama Kooperatifi’nde Sulama Bekçisi olarak görev yapan Arif Gülü ise, üreticilerin yaşadığı su problemlerini bizzat gözlemlediğini, limonun üretim ve meyve döneminde kaynaktan gelen suyun havzaya inene kadar buharlaşma problemleri ile karşı karşıya kaldığını söyleyerek, “Başkanımız Vahap Seçer, gerçekten ışık hızında bir çözüm sağladı. 5 bin dönümlük sulama döngüsünü 38 günden 14 güne indirdi. Yani hem 15 günde bir sulama havza ömrü olan bir limon bahçesini dengede tutmuş olduk hem de yaklaşık 395 üreticimizin mutluluğunu gördük” ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

 

 

Paylaş :
 
Etiketler :  mersin, büyükşehir belediyesi, selçuk şahutoğlu, fidan

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA