Haber Merkezi
Suriye ve bölgesindeki her alanda yeniden yapılanma noktasında finansman, teknoloji, bilişim ve altyapı çalışmalarına proje, finans ve danışmanlık hizmeti vermek isteyen Aspiro, bu konuda Mersin’le işbirliği yaparak bir irtibat ofisi açmak istiyor. Açılacak bu ofisle bir taraftan Mersin’in güçlü sektörlerinin ve firmalarının yurtdışı pazar ve yatırımcılarla buluşmasını sağlarken diğer yandan yurtdışındaki küresel sermayeyi Mersin’e çekmeyi hedeflediklerini söyleyen Aspiro CEO’su Kucera, kentin güçlü sektörleri ve firmalarını tanıma anlamında MTSO’nun işbirliğine açık tutumundan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
“MERSİN, KÜRESEL EKONOMİYE GEÇİYOR”
Kentin güçlü yanları hakkında bilgeler paylaşan Cem Bucuge ise görüşmede, Mersin’in artık üretim ve dış ticarette yeni bir seviyeye geçtiğini, geleneksel ekonomiden çok daha teknoloji temelli, ihracat odaklı, küresel ekonomiye dönüştüğünü vurguladı. Yaklaşık 10 yıldır 100 binlerce Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yapıldığını da hatırlatan Bucuge sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu konuda Suriye ile ciddi bir bağımız, köprümüz oluştu. Son zamanlarda Suriye’deki yeniden yapılanmayla ilgili yurtdışından sayısız konuğu, devlet adamını, büyükelçiyi ve firmaları ağırlıyoruz. Bu da Mersin’in Suriye’de iş yapmak isteyenler için en önemli temas noktası olduğumuzu gösteriyor. Mersin’in bölgedeki etkisi küresel anlamda Mersin’i Suriye ve bölgesinde vazgeçilmez bir paydaş ve ortak haline getiriyor.” Bu bağlamda Mersin’in gerek stratejik konumu gerekse art alanıyla ofis açılması için doğru nokta olduğunu kaydeden Bucuge, yapılacak çalışmalarınsa Adana, Gaziantep, Hatay ve Urfa’nın da dahil olduğu bölge iş insanlarının işbirliğinde ilerlemesi gerektiğine dikkat çekti. Merkezi Çekya’da bulunan Avrupa ülkeleri, Kuzey Afrika, Türkiye, Kafkasya ve orta Asya’da hizmet veren Aspiro, finansal kurumlara, kamu kurumlarına, yerel yönetimlere ve özel sektöre projeler ve finansal çözümler üretiyor.
LİMAN ÇALIŞMA GRUBU TOPLANDI
Öte yandan Liman Çalışma Grubu Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) evsahipliğinde toplandı. MTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Özdamar moderatörlüğünde gerçekleşen toplantıya Yönetim Kurulu Üyesi Murat AKtoğ, 18 No’lu Gümrük Müşavirliği Hizmetleri, 19 No’lu Yurtiçi Yük ve Eşya Taşımacılığı, 20 No’lu Uluslararası Yük ve Eşya Taşımacılığı ile 21 No’lu Denizyolu Taşımacılığı ve Destek Hizmetleri Meslek Komitesi Üyeleri, Mersin Deniz Ticaret Odası temsilcileriyle Mersin Vapur Donatanları ve Gemi Acenteleri Dernek Başkanı katıldı. Artan liman ücret tarifelerinin oluşturduğu sorunlar ana temasında gerçekleşen toplantıda yükselen tarifiler, hizmet kalitesinin düşmesi, yeni gelir kalemlerinin oluşturulması nedeniyle artan maliyetler değerlendirildi. Mevcut fiyat artışlarının sektörlere ve liman temelli büyüyen kent ekonomisine olası tehditlerinin ele alındığı görüşmede neler yapılması gerektiğine dair fikirler paylaşıldı. Sorunun yalnızca Mersin’in olmadığı vurgulanarak Mersin’den hizmet alan Adana, Hatay, Konya, Kayseri, Maraş, Gaziantep gibi hinterlantta yer alan ticaret ve sanayi odalarının da güç birliğine giderek çözüme destek vermesi gerektiği değerlendirildi.