23 Şubat 2025 Pazar



13:47   MERSIN’DE MUHTARLARA ’İLETIŞIM YOLUYLA DOLANDıRıCıLıK’ EĞITIMI VERILDI   13:14   MERSIN’DE ORMAN GÜVENLIĞI İÇIN ÖNLEME ARAMASı YAPıLDı   12:40   ‘3. MERSIN YAŞAR KEMAL SANAT GÜNLERI’ FINALLE SON BULDU   12:35   MERSIN’DE DÜZENSIZ GÖÇLE MÜCADELE İÇIN HUZUR UYGULAMASı   12:00   MERSIN İTFAIYESI, TECRÜBELERINI ERMENEK’TE PAYLAŞıYOR   09:15   ZIRAI DON ALARMı: MERSIN’DE ÜRETICILER SOBALARLA NÖBET TUTTU   18:31   GENÇLERE TERÖRLE MÜCADELE BILGILENDIRMESI   18:28   ALEVLER, BAHÇELERE SıÇRAMADAN SÖNDÜRÜLDÜ   18:13   MUT’TA EVDE ÇıKAN YANGıN KORKUTTU   18:11   SIBIRYA DEĞIL, MERSIN!   17:59   BABASı GITTI, OĞLU BAŞLADı   17:54   MANDALINA HASADı HıZ KAZANDı   15:37   TİY’IN TESISI KADERINE TERK EDILDI   15:24   İDMAN YURDU’NDA DEVIR GERÇEKLEŞTI   15:20   GALATASARAY’ıN AVRUPA MACERASı SONA ERDI   14:43   FENERBAHÇE, ADıNı SON 16’YA YAZDıRDı   14:38   AKDENIZ’DE KIMSE YALNıZ DEĞIL   14:30   TOROSLAR, ZOR GÜNLERDE VATANDAŞLARıN YANıNDA   14:19   SABAHLARıN VAZGEÇILMEZI ‘1 EKMEK 1 ÇORBA’   14:15   BAKAN YARDıMCıSı İNAN, OSB’DE İNCELEMELERDE BULUNDU  
 
 
 
 
Yalnızlık Beslenme Alışkanlıklarınızı Değiştirmesin
   

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2023 itibarıyla Türkiye’de tek başına yaşayan bireylerin sayısı 5 milyon 192 bin 825’e ulaştı. Son 10 yılda yalnız yaşayanların oranı yüzde 77.2 oranında arttı. Özellikle büyük şehirlerde yalnız yaşayanların sayısındaki hızlı artış, yaşam tarzlarını da doğrudan etkiliyor. Bu değişim, beslenme alışkanlıklarını da önemli ölçüde etkilemiş durumda. Medicana Sağlık Grubu Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Seda Uşarer, yalnız yaşayan bireyler için sağlıklı beslenme önerileri sundu.

 

Tarih : 13 Şubat 2025 Perşembe 14:49

Türkiye'de son 10 yılda yalnız yaşayanların sayısında yüzde 77.2'lik artış yaşanırken, yalnız bireylerin en yoğun olduğu illerin başında 933 bin 764 kişiyle İstanbul geliyor. İstanbul'u, 375 bin 260 kişiyle Ankara, 355 bin 132 kişiyle İzmir, 195 bin 430 kişiyle Antalya ve 178 bin 860 kişiyle Bursa takip ediyor. Rakamlar artarken yalnız yaşayan bireylerin beslenme alışkanlıklarının da değişime uğradığı gözlemleniyor. Araştırmalara göre yalnız yaşayanların yemek hazırlamaya daha az vakit ayırdığı ifade ediliyor. Medicana International İzmir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Seda Uşarer, yalnız bireylerin çoğunlukla düzensiz ve sağlıksız beslenmeye yöneldiğine dikkat çekerek, "Fast food tüketimi artarken, evde yemek yapma oranı düşmektedir. Ayrıca yalnız yemek yemenin, psikolojik olarak bireyleri olumsuz etkileyerek yeme bozukluklarına yol açabileceği ifade edilmektedir. Özetle, yalnız yaşayanların sayısındaki artış sadece demografik bir değişim değildir. Aynı zamanda sağlık ve beslenme alışkanlıkları açısından da önemli sonuçlar doğurmaktadır" dedi.

YEMEK SAATLERİ DÜZENLENMELİ

"Yalnız yaşarken sağlıklı beslenmek konusunda bazı zorluklarla karşılaşılabilir. Ancak planlama ve bazı alışkanlıklar ile bu süreç daha kolay hale getirilebilir" ifadesini kullanan Dyt. Seda Uşarer, sağlıklı beslenmek için şu önerilerde bulundu: "Yalnız yaşandığında öğün atlama veya düzensiz yemek yeme alışkanlıkları gelişebilir. Bu durumu engellemek için yemek saatleri düzenli hale getirilmelidir. Bir yemek planı yaparak hafta boyunca hangi yemeklerin hazırlanacağını önceden belirlemek, hem zamandan tasarruf sağlar hem de sağlıklı beslenmeyi kolaylaştırır. Buzdolabında sağlıklı gıdaların bulunması, doğru seçimler yapmaya yardımcı olur. Yalnız yaşarken yemek hazırlamak zor olabilir. Ancak pratik ve hızlı yemekler tercih etmek işleri kolaylaştırır. Örneğin yemekleri bir kerede büyük miktarda pişirip bir kısmı buzlukta saklanabilir. Ayrıca salatalar, sebze çorbaları veya fırında pişirilen yemekler gibi kolayca hazırlanan yemekler de sağlıklı ve hızlı seçenekler sunar."

DUYGUSAL YEME İLE BAŞA ÇIKILMALI

Yalnızlık ve stres gibi duygusal durumlarının yemekle rahatlama isteği doğurabildiğini vurgulayan Dyt. Seda Uşarer, sözlerine şöyle devam etti: "Bu durumda sağlıksız atıştırmalıklardan uzak durmak gerekir. Bunun yerine meyve, yoğurt, kuruyemiş gibi sağlıklı atıştırmalıklar tercih edilmelidir. Duygusal yeme ile başa çıkmak için meditasyon, yürüyüş gibi stres azaltıcı aktiviteler denenmelidir. Yalnız yaşamak, bazen yalnızca yemek hazırlamak konusunda da yalnız hissettirebilir. Aile üyeleri veya arkadaşlarla bir araya gelip birlikte yemek hazırlamak, hem sosyal bir deneyim sunabilir hem de sağlıklı yemekler yapmaya yardımcı olabilir. Ayrıca çevrim içi yemek gruplarına katılarak tarifler ve öneriler paylaşılabilir." (iha)

Paylaş :
 
Etiketler :  tüik, seda uşarer, diyet, fast food

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA