22 Şubat 2025 Cumartesi



18:31   GENÇLERE TERÖRLE MÜCADELE BILGILENDIRMESI   18:28   ALEVLER, BAHÇELERE SıÇRAMADAN SÖNDÜRÜLDÜ   18:13   MUT’TA EVDE ÇıKAN YANGıN KORKUTTU   18:11   SIBIRYA DEĞIL, MERSIN!   17:59   BABASı GITTI, OĞLU BAŞLADı   17:54   MANDALINA HASADı HıZ KAZANDı   15:37   TİY’IN TESISI KADERINE TERK EDILDI   15:24   İDMAN YURDU’NDA DEVIR GERÇEKLEŞTI   15:20   GALATASARAY’ıN AVRUPA MACERASı SONA ERDI   14:43   FENERBAHÇE, ADıNı SON 16’YA YAZDıRDı   14:38   AKDENIZ’DE KIMSE YALNıZ DEĞIL   14:30   TOROSLAR, ZOR GÜNLERDE VATANDAŞLARıN YANıNDA   14:19   SABAHLARıN VAZGEÇILMEZI ‘1 EKMEK 1 ÇORBA’   14:15   BAKAN YARDıMCıSı İNAN, OSB’DE İNCELEMELERDE BULUNDU   14:06   KıRATLı: “MERSIN’DE OKUL SAYıSıNı 1.924’E YÜKSELTTIK”   13:44   YASA, ZINCIR MARKETLERE YARAR SAĞLADı   13:40   MEDDAHLıK GELENEĞI SAHNEYE TAŞıNDı   13:35   ‘DIJITAL DÜNYADA ÖĞRETMENLIK’ PANELI YAPıLDı   13:30   PIŞMANLıKLARıNıZDAN KURTULMAK İÇIN BEYNINIZI EĞITIN!   13:26   RAMAZAN AYıNDA SAĞLıKLı BESLENME ÖNERILERI  
 
 
 
 
Meslekte 70 Yıl Kepçe Sallamak!
   

Tarsus’un en eski ve tanınmış aşçılarından Hakkı Pişmanlık’ın mesleki yaşam öyküsü ve ünlü yemek tarifleri, Tarsus mutfak kültürünü ele alan Tarsus Mutfağı ve Hakkı Usta Yemekleri adlı kitapta bir araya geldi. Aratos Yayınları’ndan çıkan bu eser, Hakkı Usta’nın 70 yıllık aşçılık serüvenini ve yöresel lezzetleri keşfetmek isteyenler için önemli bir kaynak sunuyor.

 

Tarih : 10 Şubat 2025 Pazartesi 13:47

Haber Merkezi

Gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık, yaklaşık 70 yıl aşçılık yapan babasını ve onun ustalığını anlattığı kitapta, Tarsus’un yemek kültürü, geleneksel Tarsus yöresel yemekleri, aşçısı Hakkı ustanın mesleki yaşam öyküsü, çalıştığı lokantalar, bir esnaf lokantası aşçısı olarak onun yemek tarifleri yer alıyor.  “Tarsus Mutfağı ve Hakkı Usta Yemekleri” kitabında ayrıca, kentin yemek kültürü içinde Tarsus’un belli başlı lokanta, kebapçı ve humusçuları ile tatlıcısından, çerezcisine kadar çeşitli sokak lezzetleri sunan seyyar satıcılar da yer alıyor.  Edinilen bilgiye göre, Tarsus’un en ünlü lokantalarında çalışmış, Paktaş ve Çukurova fabrikalarında aşçılık yapmış, Tarsus Amerikan Koleji’nde çalışıp oradan emekli olmuş olan Hakkı usta, sonrasında da çeşitli esnaf lokantalarında çalışmayı sürdürmüş. Son 25 yılını Kent Lokantası’nın aşçısı olarak geçirmiş olan Aşçı Hakkı usta bir süredir Mersin’de kendi isteği üzerine bir huzurevinde yaşamını sürdürüyor.

“AŞÇININ TERAZİSİ, KEPÇESİDİR”

Tarsus’un sevilen ve sayılan aşçısı Hakkı Usta ise kendini anlatan ve yemek tariflerini içeren kitaba dair şunları söyledi, “Benim hakkımda kitap yazılmış olması çok güzel bir duygu. Bunun için oğlum Uğur ile gurur duyuyorum. Bu mesleğe yıllarımı verdim. Kendi deneyimlerimi gençlere verdim ve yeni ustalar yetiştirdim. Bildiğim bütün yemek tarifleri kitapta var. Benden sonrakilere öğütlerimi aktardım. Yemek, aynı zamanda bir damak tadı işidir. İyi malzeme, iyi yemektir. Aşçı yemeğini sunarken sadece estetiğe değil adil olmaya da özen göstermelidir. Ben her zaman aşçının terazisinin kepçesi olduğunu söylerim. Bu yemek kitabı da ben Tarsus’a bir hatıra olsun”. Babasının meslek yaşamı ile onun yemek tariflerini kitaplaştırmış olan gazeteci oğlu Uğur Pişmanlık, kitaba dair, Tarsus’un yeme içme kültüründe çok önemli bir yeri olduğunu belirterek, “Genelde Çukurova, özelde ise Tarsus, oldukça zengin bir yeme içme kültürüne sahip bir coğrafyadır. Hiç kuşkusuz bu zenginliğin kaynağında Anadolu’nun tüm yakın coğrafyalardaki ülkelerin yemek kültürlerinden beslenmiş olması ile Çukurova yöresinin de aynı şekilde hem doğu ve güneydoğu hem de Arap coğrafyasından taşıdıkları vardır. Tarsus’un yemek kültürü ve zenginliği 10 bin yıllık eski bir kent olması nedeniyle bölge içinde başı çekmektedir. Tarsus’un geleneksel yöre yemekleri dışında, oldukça lezzetli yemekler sunan kentin lokanta ve kebapçıları da adından söz ettirir” ifadelerini kullandı.

“BABAM VE USTAM İLE GURUR DUYUYORUM”

Kentteki bu lezzetleri sunan pek çok aşçı ve usta yetiştiğini ifade eden Pişmnalık, “İşte bunlardan birisi de bu mesleğe 67 yıllık ömrünü vermiş olan aşçı Hakkı ustadır. Hakkı Pişmanlık’ın aşçılığa giden yolun öyküsü 1950’de başlar. Onun ilk ustası, Süleyman ustadır. Süleyman ustanın da mesleğini öğrendiği kişi, Ermeni bir aşçı olan Artin ustadır. Süleyman ustadan sonra oğlu Ali Pulluoğlu hem lokantanın aşçılığını hem de işletmesini üstlenir. Hakkı Pişmanlık’ın burada 1950 yılında başlayan işçilik serüveni onu mesleğin ustalığına taşıdı ve aşçı oldu. Hakkı usta mesleğini yaklaşık 70 yıl sürdürdü. Onca birikim ve deneyimle yanında pek çok kalfa onun yanında aşçı olarak yetişti. Tarsus’un en tanınmış aşçısı olan Hakkı ustanın yaşam öyküsü, meslek deneyimleri ve yemekleri bu kitapla kalıcılaştı. Öte yandan kitabın içeriği kapsayıcılığı nedeniyle “Tarsus Mutfağı ve Hakkı Usta Yemekleri”nin ötesinde de geçerek daha zengin bir içeriğe ulaşmış oldu. Bu çalışma aynı zamanda Tarsuslu bir aşçının yaşamı ve mesleki öyküsünü içeren ilk kitap olma özelliğini taşıyor. Yanında yetişmiş bir oğlu olarak, babam ve ustam ile gurur duyuyorum. Babamın ustalığı ve yaptıklarıyla, Tarsus mutfağına dair bu çalışmayı yaşadığım kentin yöresel yemek kültürüne bir katkı olarak sunuyorum” diye konuştu.

Paylaş :
 
Etiketler :  tarsus, mutfak, hakkı usta, aşcı

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA