Haber Merkezi
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Dış Ticaret İstatistikleri Genel Ticaret Sistemine göre Türkiye’nin tarımsal ihracatı, 2024 yılında bir önceki yıla göre yüzde 5,3 artarak 32,6 milyar dolar oldu. Tarımsal ithalat ise 2023'e kıyasla yüzde 9,7 azalarak 21,7 milyar dolara geriledi. Böylece tarımsal ihracatın tarımsal ithalatı karşılama oranı yüzde 150 oldu. Bu oran Genel Ticaret Sisteminin başlangıç yılı olan 2013’ten bu yana ülkenin ulaştığı en yüksek karşılama oranı oldu.
MERSİN İHRACATTA 3. SIRADA
Tarımsal ihracatla ilgili değerlendirmelerde bulunan Mersin Ticaret Borsası Yönetimi Kurulu Başkanı Abdullah Özdemir, “Türkiye, şu anda fındık, kiraz, kayısı, keçiboynuzu, incir, ayva, çam balı, haşhaş tohumu üretiminde ilk sırada yer almaktadır. İhracatta ise; fındık, kuru incir, ayva, kuru kayısı, kuru üzüm, buğday unu ve kahvaltılık tahıllarda lider konumdadır. Mersin açısından incelendiğinde ise ilimiz, 2024 yılında toplam 8,3 milyar dolar ihracat gerçekleştirirken, 8 milyar dolar da ithalat yapmıştır. Dış ticaret açısından Mersin, net ihracatçı konumda bulunmakta olup, ülkemizin en büyük yedinci ihracatçısıdır. Türkiye’nin 32,6 milyar dolarlık tarımsal ihracatına en fazla katkıda bulunan illerden üçüncüsü Mersin’dir. Gerçekleştirdiği 4 milyar dolarlık tarımsal ihracat ile Mersin, ülkemiz tarımsal ihracatının yüzde 12’sini yapmaktadır. Mersin bu ihracat hacmiyle 2023 yılı ile karşılaştırıldığında bir basamak yükselerek 3’üncü sıraya çıkmıştır” dedi.
MERSİN, NARENCİYE VE BAKLİYATTA BİRİNCİ
Mersin ekonomisinin en önemli sac ayağının tarım ve gıda sektörü olurken, Mersin’in aynı zamanda ülkenin tarım ve gıda sektörünün performansına en fazla katkı sağlayan iller arasında ilk sıralarda yer aldığının altını çizen Özdemir, “Bitkisel üretim değerinde 3’üncü sırada bulunan ilimiz, meyve üretiminde 1’inci ve sebze üretiminde 3’üncüdür. 12 ürünün üretiminde 1’inci ve yine 12 ürünün üretiminde 2’ncidir. Narenciye ve bakliyat, Mersin’in tarımsal ihracatta gösterdiği verime en fazla katkı yapan ürün gruplarıdır. İlimizde bakliyat üretimi yok denecek kadar az olmasına karşın, Mersin, bakliyat iç ve dış ticaretinin ülkemizdeki merkezi ve dünyanın da önde gelen merkezlerinden biridir. AKİB verilerine göre, ülkemizin bakliyat ihracatının yüzde 88’i Mersinli firmalar tarafından yapılmaktadır. Benzer şekilde, narenciye ihracatının yüzde 41’i ve yaş meyve-sebze ihracatının yüzde 27’si Mersinli firmalara aittir. Mersin, her üç ürün grubunda da ihracat açısından lider konumdadır. Tarım ve Orman Bakanlığımızın 2024-2028 yıllarını kapsayan Stratejik Planında çok yerinde belirlenmiş bir hedef bulunmaktadır. Bu hedef; “Tarımsal üretimde verim ve kaliteyi artıracak Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarına hız verilmelidir.” şeklinde belirtilmiştir. Ayrıca, Sayın Bakanımız katma değeri yüksek ürün üretimine ve üretimde çeşitliliğin sağlanmasının önemine her platformda vurgu yapmaktadır. Sadece Stratejik Planda değil, 2025-2027 Orta Vadeli Program, 12’nci Kalkınma Planı, Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı vb. birçok plan ve programda bu ve benzeri hedeflere yer verilmiştir. Planlanan takvim çerçevesinde, bu hedeflere ulaşmak için oluşturulan eylem planları istikrarlı bir şekilde yerine getirilirse eğer, Sayın Bakanımızın belirttiği üzere, ilk adımda 35-40 milyar dolarlık tarımsal ihracata kısa vadede mümkün olacaktır” ifadelerini kullandı.