Geçen yıl, kira fiyatlarındaki artışlar nedeniyle ev sahibi ve kiracılar arasındaki gerginliklerin ölümcül sonuçlar doğurduğunu belirten Kış, hükümetin bu konuda yeterli önlem almadığını dile getirdi. Son bir yılda, kira anlaşmazlıkları nedeniyle en az 13 kişi hayatını kaybetti ve 46 kişi yaralandı. Bu durum, kira krizinin toplumsal boyutta ne kadar ciddi bir sorun haline geldiğini gözler önüne sermektedir.
KONYA’DA YAŞANAN SON OLAY
CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış: “Maalesef bir acı haberde Konya ilimizden geldi. Konya’nın Akşehir ilçesinde bir uzman çavuş, aralarında kira anlaşmazlığı bulunan ev sahibi baba ile oğlunu silahla öldürdü. Bu trajik olay, kira sorunlarının ne kadar derinleştiğini ve ölümcül boyutlara ulaştığını bir kez daha gözler önüne serdi.” dedi. Kış, “Kira zamlarına getirilen %25 tavan artışı sınırının kaldırılması ve yeni kira zam oranının %65 tavan olarak belirlenmesi, kiracıları daha da zor durumda bırakacak. Türkiye’de 17.002 TL olan asgari ücret ile 20 bin TL olan kiraların %65’lik artış ile ciddi rakamlara ulaşması, özellikle asgari ücretle geçinen evli çiftlerin dahi bu kiraları ödeyemeyeceği anlamına geliyor” dedi. Bu durumu eleştirerek, kira artışlarının toplumsal huzuru daha da bozacağını ifade etti.
MERSİN ÖRNEĞİ VE GÖÇÜN ETKİSİ
CHP’li Kış, özellikle Mersin’de, 6 Şubat depremi sonrası yoğun göç ve yabancı uyruklu vatandaşların düzensiz göçü sebebiyle konut sorununun ve kira fiyatlarındaki artışın ciddi boyutlara ulaştığını belirterek; “Asgari ücretlilerin, emeklilerin ve memurların bu fahiş fiyatlarla kiralarını ödeyemiyorlar ve geçim sıkıntısı yaşıyorlar, bir an evvel çözüm yollarının geliştirilmesi için harekete geçilmesi gerekiyor aksi halde ev sahibi kiracı tartışmalarını daha çok göreceğiz” dedi. CHP’li Kış, çözümün adresinin Türkiye Büyük Millet Meclisi olduğunu belirterek, Ekim ayında TBMM’nin çalışmalarına başlar başlamaz bu konunun çözülmesi için geçtiğimiz yıl verdiği Meclis Araştırma önergesini güncelleyerek Genel Kurul gündemine taşıyacağını söyledi. Kış, ev kiralarında önlenemeyen yükselişin, ev sahipleri ve kiracıları karşı karşıya getirdiğini ve mahkemelerde kira davalarında ciddi artışlar yaşandığını ifade etti. Kış, Antalya’dan sonra en fazla göçün Mersin’de yaşandığını ve bu yoğun nüfus artışının başta ev kiraları olmak üzere her alanda sıkıntılar yarattığını vurguladı. Yapılan araştırmalara göre, en fazla kira artışı %1109 ile Antalya’da gerçekleşirken, onu %963 ile Mersin izlemektedir. Türkiye nüfusunun %75’inin yaşadığı 30 büyükşehirde, ortalama kira bedellerinin asgari ücretin %79’unu aştığını ifade eden Kış, toplumsal huzurun bir an evvel sağlanması için gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini belirtti.