26-28 Eylül 2024 tarihlerinde başkent Karakas’ta gerçekleştirecekleri fuar için başvuruların 5 Mayıs’a kadar devam ettiğini kaydeden AKİB Koordinatör Başkanı R. Onur Kılıçer, “Venezuela’da sanayi ürünlerinde 1,2 milyar dolar, tarım ve gıda sektöründe 1,9 milyar dolar potansiyel ihracat hacmi bulunuyor. Venezuela Türk İhraç Ürünleri Fuarımızda tarım makineleri, gıda, temizlik malzemeleri, hijyenik ürünler, kişisel bakım ürünleri, tekstil, hazır giyim, kozmetik, mutfak malzemeleri, elektrikli ev aletleri, kimyevi maddeler, demir-demir dışı metaller, mobilya, kâğıt ve orman ürünleri başta olmak üzere tüm sektörleri vitrine çıkartacağız ve ihracat rakamlarımızı çok daha yukarılara taşımanın gayretini göstereceğiz.” dedi.
“YILLIK İTHALATI 9,8 MİLYAR DOLARI BULAN VENEZUELA’DA TÜRKİYE 5’İNCİ BÜYÜK TEDARİKÇİ”
Güney Amerika’nın 26,5 milyon nüfusa sahip ülkesi Venezuela’nın 2023 yılı verilerine göre 16 milyar 921 milyon dolar dış ticaret hacmine sahip olduğunu, yaygın bir şekilde havaalanı ve limanları bulunan bu ülkenin yıllık ithalat tutarının 9 milyar 798 milyon dolar düzeyinde olduğunu kaydeden Başkan Onur Kılıçer, “Venezuela dünya genelinden en fazla elektrikli makine ve cihazlar, makineler, mekanik cihazlar ve aletler, hububat, plastikler ve mamulleri, motorlu kara taşıtları, hayvansal ve bitkisel yağlar, un, süt ve pastacılık ürünleri, gıda sanayi kalıntıları, hayvan yemleri, şeker ve şeker mamulleri ile kauçuk ve kauçuktan eşyalar ithal ediyor. Venezuela’nın en önemli tedarikçileri arasında Çin, ABD, Brezilya bulunuyor. 115 ülkeden ithalat yapan Venezuela’da Türkiye, 5’inci büyük tedarikçi konumunda bulunuyor. Venezuela pazarında istikrarlı bir performans gösteren ülkemiz, 2021 yılında 299,7 milyon dolar, 2022’de 365,8 milyon dolar, 2023’te 365,4 milyon dolar ihracata imza attı. Türk İhraç Ürünleri Fuarı’nın ilkini gerçekleştirdiğimiz eylül ayından itibaren 2024 Nisan ayına dek olan 7 aylık dönemde Venezuela’ya yönelik ihracatımız 182 milyon 236 bin dolardan 201 milyon 946 bin dolara yükseldi ve yüzde 10 düzeyinde artış sağladık. Ortaya çıkan bu rakamları çok daha yukarılara taşımayı hedefliyoruz. Bu kapsamda organizasyonunu üstlendiğimiz Venezuela Türk İhraç Ürünleri Fuarı’na tüm üyelerimizi katılmaya, ihracat fırsatlarını değerlendirmeye davet ediyorum.” diye konuştu.
“VENEZUELA, TARİFE SATIRLARININ YÜZDE 91,7’SİNDE GÜMRÜK VERGİLERİNİ SIFIRLIYOR”
Türkiye’nin Venezuela pazarındaki ihracatını sektörlere göre değerlendiren Başkan Kılıçer, şunları söyledi: “Türkiye ile Venezuela arasında Ticaretin Geliştirilmesi Anlaşması 21 Ağustos 2020 tarihinde imzalandı. Bu anlaşma ile Venezuela tarife satırlarının yüzde 91,7’sinde gümrük vergilerini en geç 7 yıl içinde sıfırlayacak. Türkiye ise aynı takvime göre tarife satırlarının yüzde 91,9’unda gümrük vergilerini kaldıracak, yüzde 2’sinde ise kısmi vergi indirimi yapacak. Tüm bunları dikkate aldığımızda karşılıklı ticaretimizin önümüzdeki yıllarda çok güçlü şekilde ivmeleneceğini öngörüyoruz. Türkiye ile Venezuela arasında 2023 verilerine göre 732,5 milyon dolar düzeyinde dış ticaret hacmi bulunuyor. Türkiye’nin 365,4 milyon dolarlık ihracatında 219,8 milyon dolar değer ile hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü ilk sırada yer aldı. Bu sektörü 57 milyon dolar değer ile kimyevi maddeler ve mamulleri, 20,4 milyon dolar değeri ile su ürünleri ve hayvansal mamuller, 14,8 milyon dolar değer ile mobilya, 6,7 milyon dolar değer ile hazır giyim ve konfeksiyon sektörleri takip etti. AKİB, olarak Venezuela pazarında elde ettiği rakamları incelendiğimizde büyük bir atılım içinde olduğumuzu görüyoruz. 2019 yılında 3,9 milyon dolar olan ihracatımız 2023 yılı sonu itibarıyla 41,5 milyon dolara yükseldi. AKİB’in Venezuela’ya yönelik geçen yıl gerçekleştirdiği ihracatta 24,6 milyon dolar değer ile kimyevi maddeler ve mamulleri, 9,3 milyon dolar diğer ile hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, 3 milyon dolar değer ile su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörleri başı çekti. AKİB bölgesi özelinde tarım ve gıda sektöründe tavuk eti, süt tozu, bakliyat, kabuklu ve kuru meyveler, un, bitkisel yağlar, zeytin, şekerleme, bisküvi, çikolata, makarna, konserve ve domates salçası ürünlerinde önemli fırsatlar bulunuyor. Üyelerimizin bu fırsatları değerlendirmesini ve ülkemize daha fazla döviz kazandırmalarını arzu ediyoruz. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da çok başarılı bir fuar gerçekleştireceğimize inanıyorum.”
“TÜRKİYE DOSTU MADURO, İKİLİ TİCARETİN GELİŞMESİ İÇİN BÜYÜK DESTEK VERİYOR”
Venezuela Devlet Başkanı Nikolas Maduro’nun Türkiye dostu olduğunu ve iki ülke arasındaki ticaretin gelişmesi için büyük destek verdiğini vurgulayan Başkan Kılıçer, şöyle konuştu: “Latin Amerika’yı geleneksel ihracat pazarımız olan Orta Doğu'ya alternatif olarak görüyoruz. Güney Amerika ülkelerinin yıllık ithalat hacmi 500 milyar doları buluyor. Bu coğrafyanın önemli aktörlerinden Venezuela'da hemen her ürüne talep yüksek, liman ve depo sıkıntısı da bulunmuyor. Venezuela’nın Amerika kıtasındaki gümrük birliğine dâhil olması sebebiyle bu bölgedeki pazarlarda da etkili olabiliriz. Venezuela Türk İhraç Ürünleri Fuarı’nın birincisinde de Sayın Maduro, devlet televizyonundaki programda Türkiye'nin Karakas Büyükelçisi Aydan Karamanoğlu ve ASHİB Başkan Yardımcımız Ali Can Yamanyılmaz’ın liderliğindeki heyeti devlet televizyonunda canlı yayında konuk etti. Sayın Maduro, ülkesinde ilk defa Türk İhraç Ürünleri Fuarı düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek Türkiye’nin en zor zamanlarında Venezuela ulusunun yanında olduğunu, ikili ticari ilişkilerin geliştirilmesi için her türlü desteği vermeye devam edeceğini açıkladı. Sayın Maduro’nun bu samimiyeti ve destekleyici yaklaşımı bizleri ziyadesiyle memnun ediyor. Ayrıca geçen yılki fuarımızın açılış törenine Venezuela Devlet Başkan Yardımcısı Delcy Rodriguez, Venezuela Üretken Tarım ve Araziler Bakanı Wilmar Castro Soteldo, Ticaret Bakanı Dheliz Alvarez, Gıda Bakanı Carlos Leal Telleria’nın katılması de bizleri üst düzeyde motive etmişti. Eylül ayında düzenleyeceğimiz fuarın da başarılı geçmesi için çok özenli hazırlıklar yapıyoruz. Türkiye ile Venezuela arasındaki ticaretin güçlenmesi, bu ülkede AKİB’e bağlı ihracatçıların daha etkin olması için çalışmalarımızı yüksek tempoda sürdürüyoruz.” (Haber Merkezi)