9 Nisan 2025 Çarşamba



13:47   MERSIN’DE ŞEHITLER UNUTULMADı   12:40   YURT DıŞıNDAN EMIR ALAN SUÇ ÖRGÜTÜ ÇÖKERTILDI: 20 GÖZALTı   12:38   MERSIN’DE 815 KILO TÜTÜN VE 13 BIN ADET MAKARON ELE GEÇIRILDI   12:36   HAPIS CEZASıYLA ARANAN 3 HÜKÜMLÜ YAKALANıP CEZAEVINE GÖNDERILDI   12:33   YARALı VE BITKIN BULUNAN EBABIL KUŞU KORUMA ALTıNA ALıNDı   16:13   AKDENIZ’DE CAMILER BAYRAMA HAZıR   16:10   MEZARLıK VE İBADETHANELER PıRıL PıRıL OLDU   16:06   MERSIN BAYRAMA HAZıR!   15:54   AKDENIZ TIPI BESLENME, GÖZ SAĞLıĞıNı KORUYOR   15:51   DIZ KIREÇLENMESI TEDAVISINDE PRP YÖNTEMI   15:46   AŞı REDDI, ÇOCUKLARıN HAYATıNı TEHDIT EDIYOR!   15:43   HAFıZLıK ÖĞRENCILERI IÇIN IFTAR PROGRAMı   15:40   MEÜ’DE BAYRAMLAŞMA TÖRENI DÜZENLENDI   15:38   AKDENIZ’DE KÜLTÜR VE SANAT KURSLARıNA YOĞUN İLGI   15:35   TARSUS’TAN MALATYA’YA KARDEŞLIK KÖPRÜSÜ KURULDU   15:33   DENIZCILIKTE YAPAY ZEKA VE DIJITALLEŞME PANELI DÜZENLENDI   18:09   “MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ”   18:05   PARK HALINDEKI ARAÇ ALEV TOPUNA DÖNDÜ   16:24   TOROSLAR’DA BAYRAM DENETIMI   16:22   MEÜ’DE ‘KÜTÜPHANE HAFTASı’ COŞKUYLA KUTLANDı  
 
 
 
 
Türkiye’nin portakal üretiminin yüzde 50’sini Doğu Akdeniz karşılıyor
   

Mersin, Adana, Hatay, Osmaniye ve Kahramanmaraş’ın içerisinde yer aldığı Doğu Akdeniz bölgesinde hasat sezonu başlayan ve 650 bin ton civarında üretimi yapılan portakalın yüzde 80’i iç piyasaya, yüzde 20’si ise ihracata gönderiliyor.

 

Tarih : 26 Aralık 2023 Salı 10:45

Türkiye'nin önemli üretim merkezlerinin bulunduğu Doğu Akdeniz bölgesinde portakal hasadı Aralık ayı itibarıyla başladı. Ülke genelinde üretilen yaklaşık 1 milyon 300 bin ton portakalın yarısı Hatay, Adana, Mersin, Osmaniye ve Kahramanmaraş'taki bahçelerde yetiştiriliyor. Diğer illerde olduğu gibi Mersin'de de onlarca dönüm bahçede yetiştirilen farklı cins portakallar da bahçede 5 TL civarında alıcı bularak, iç ve dış piyasaya gönderiliyor. Mersin Erdemli'de bulunan Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne bağlı Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü'nde de yaklaşık 200 dönüm alanda 8 farklı cins portakal üretimi yapılarak, Ar-Ge çalışması yapılıyor.

 

"DOĞU AKDENİZ BÖLGESİNDE 650 BİN TON CİVARINDA ÜRETİM YAPILIYOR"

Bahçe bitkileri alanında Ar-Ge yapan bir kuruluş olduklarına dikkat çeken Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Mustafa Ünlü, "Ağırlıklı olarak da turunçgillerde erkencilik, geççilik, çekirdeksizlik, meyve et rengi gibi özellikleri ön plana alarak Ar-Ge çalışmaları yapmaktayız" dedi.

Ülke genelinde 1 milyon 300 bin ton civarında portakal üretimi yapıldığına değinen Dr. Ünlü, "Hatay, Adana, Mersin, Osmaniye ve Kahramanmaraş’ın içerisinde yer aldığı Doğu Akdeniz bölgesinde 650 bin ton civarında üretim yapılıyor. Bizim genel olarak yerli çeşitlerimiz olduğu gibi geçmiş yıllarda yurt dışından getirilmiş çeşitlerle de üretim yapılmakta. Ağırlıklı olarak sofralık 10, 11 çeşit üretilmektedir. Aralık ayında hasat başlıyor, Mayıs ayının ortalarına kadar devam ediyor" diye konuştu.

 

ENSTİTÜDE 8 ÇEŞİT ÜRETİM YAPILIYOR

Enstitüde yaklaşık 200 dönüm portakal bahçesi olduğunu belirten Ünlü, "Burada 8 çeşit üretim yapıyoruz. Aralık ayında hasada başlıyoruz, Mayıs ayının ortalarına kadar geç olan valencia portakalla hasadımız devam ediyor. Ülkemizde üretilen portakalların yaklaşık yüzde 20’si ihracata gitmekte, geri kalanı da iç piyasada tüketilmektedir" ifadelerini kullandı.

Kış mevsiminde C vitaminin çok gerekli olduğunun altını çizen Ünlü, "Turunçgiller de C vitamini açısından en yüksek içeriğe sahip olduğundan iç piyasada zevkle tüketiliyor. Bu sene de rekoltemiz diğer turunçgillerde olduğu gibi yüksek" diyerek sözlerini tamamladı.(iha)

Paylaş :
 
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 



  YAZARLAR
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA