29 Aralık 2025 Pazartesi



14:44   TARSUS’TA ŞEHITLER DUALARLA YAD EDILDI   14:41   TARSUS’TA ŞEHITLER IÇIN HELVA IKRAMı   14:39   YERLI MUZ IÇIN GÜÇLÜ KOOPERATIF MESAJı   12:53   İLYAS HALIL ÖYKÜ ÖDÜLÜ ALIHAN DEMIR’E   12:22   MERSIN’E LOJISTIK MERKEZ KURULMASı KARARı ÇıKTı   12:12   MERSIN’DE ACı OLAY: EVDE ÇıKAN YANGıNDA 2 ÇOCUK HAYATıNı KAYBETTI   11:09   MERSIN LIMANı’NDA 182 MILYON TL’LIK GÜMRÜK KAÇAKÇıLıĞı OPERASYONU   10:23   TARSUS ÜNIVERSITESI ÖĞRENCILERI MERCAN BILIM MERKEZI’NDE BILIMLE BULUŞTU   10:21   AYKOME’NIN 2025 YıLı 2. GENEL KURULU GERÇEKLEŞTIRILDI   10:19   MERSIN POLISINDEN MİT DESTEKLI OPERASYON: 33 MILYONLUK UYUŞTURUCU ELE GEÇIRILDI   10:02   YAPAY ZEKA TEHLIKESI BÜYÜYOR: "SAHTE IÇERIKLER KAMUOYUNUN ALGıSıNı ÇOK HıZLı BIR ŞEKILDE ŞEKILLENDIREBILIYOR"   09:59   MERCEK’TE DIJITAL TASARıM VE CANVA KURSUNA YOĞUN ILGI   15:55   TARSUS’TA YıLBAŞı PAZARLARı KAPıLARıNı AÇTı   11:21   TARSUS’TA REGAIB KANDILI DAYANıŞMAYLA KARŞıLANDı   10:43   MERSIN’DE ESENLI-HEBILLI BAĞLANTı YOLU YENILENEREK HIZMETE AÇıLDı   10:41   MERSIN’DE HıYAR FIDESI DESTEĞI AYDıNCıK’TA HASADA DÖNÜŞTÜ   10:38   MERSIN’DE REGAIP KANDILINDE 15 BIN KANDIL SIMIDI DAĞıTıLDı   10:35   MERSIN’DE FıRıNLARA SıKı DENETIM: 5 IŞLETMEYE CEZA   10:33   KAZA YAPAN ARAÇTA SıKıŞAN SÜRÜCÜ ITFAIYE EKIPLERINCE KURTARıLDı   15:13   ANAMUR’DA ŞIVLILIK GELENEĞI MINIKLERLE YAŞATıLDı  
 
 
 
 
Atalık tohumlar geleceğe taşınıyor
   

Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nın Gülnar’ın neredeyse unutulmaya yüz tutmuş yerli nohudunun üretimini artırmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla başlattığı “Yerel Nohut Çeşitlerinin Yerinde Yaygınlaştırılması ve Pazarlanması” projesi kapsamında 2021 yılından bu yana Gülnar ilçesinin 8 mahallesinde 81 üreticiye toplam 4 bin 860 kilogram nohut tohumu desteği sağlandı. 2025 yılı dağıtımları kapsamında Bereket Mahallesi’nde gerçekleştirilen dağıtımlarda, her üreticiye 5 dönüm arazide ekim yapılabilecek şekilde 60’ar kilogram atalık nohut tohumu verildi. Yeşeren tohumlar çiftçiler tarafından hasat edildi.

 

Tarih : 7 Ağustos 2025 Perşembe 12:53

Haber Merkezi

 Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, ata tohumlarının korunması ve yaygınlaştırılması amacıyla yerli nohut çeşitlerine yönelik desteklerini sürdürüyor. “Yerel Nohut Çeşitlerinin Yerinde Yaygınlaştırılması ve Pazarlanması” projesi kapsamında 2021 yılından bu yana Gülnar ilçesinin 8 mahallesinde 81 üreticiye toplam 4 bin 860 kilo nohut tohumu desteği sağlandı. Gülnar’ın neredeyse unutulmaya yüz tutmuş yerli nohudunun üretimini artırmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla başlatılan proje ile lezzetiyle meşhur Gülnar nohutu tencerelerde kaynamaya devam edecek. 2025 yılı dağıtımları kapsamında Gülnar’ın Bereket Mahallesi’nde gerçekleştirilen dağıtımlarda, her üreticiye 5 dönüm arazide ekim yapılabilecek şekilde 60’ar kilogram atalık nohut tohumu verildi. Yeşeren tohumlar çiftçiler tarafından hasat edildi. Proje, sadece üretimle sınırlı kalmayarak pazarlama desteğini de içeriyor. Üreticilerin ektiği yerli nohutlar, Mersinden Kadın Kooperatifi tarafından satın alınarak ekonomik değere dönüştürülüyor.

DURMAZ: “ATA TOHUMLARINI ÇOĞALTARAK GELECEĞİMİZİ KORUYORUZ”

Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’na bağlı Bitkisel Destekleme Şube Müdürü Zeynep Durmaz, ‘Yerel Nohut Çeşitlerinin Yerinde Yaygınlaştırılması ve Pazarlanması’ projesi kapsamında üreticilere nohut dağıtımlarının devam ettiğini kaydederek, “2021 yılından bu yana toplamda Gülnar ilçemizde 8 mahallede 81 üreticimize toplamda 4 bin 860 kilogram nohut desteğinde bulunduk. Proje kapsamında kişi başına 5 dönüme tekabül edecek şekilde 60 kilogram nohut tohumu desteğinde bulunuyoruz” dedi. Ata tohumunun önemine vurgu yapan Durmaz, “Atalarımızdan bize çok önemli miras olan bu tohumlarımızı korumak ve bu tohumları topraklarımızla buluşturmak bizlerin en önemli görevidir. Ata tohumu sadece bir tohum demek değil, topraklarımızın, kültürümüzün, geleceğimizin bizlere mirasıdır. Nesilden nesile aktarılan bu tohumlar sürdürülebilir üretimin temelidir. Büyükşehir olarak hem üreticilerimizi destekliyoruz hem ata tohumlarını çoğaltarak geleceğimizi koruyoruz. Büyükşehir Belediyesi olarak sadece tohum desteği vermekle kalmıyoruz. Pazarlama aşamasında da üreticilerimizin yanındayız” ifadelerine yer verdi.

MUHTAR CİN: “TOHUMLARIMIZI DEVAM ETTİRMEYE ÇALIŞIYORUZ”

Bereket Mahallesi Muhtarı Ünal Cin, “Büyükşehir Belediye Başkanımız Vahap Seçer ve ekibine bu desteklerden dolayı teşekkür ederiz. Atalık tohumlar bitmek üzereydi. Vahap Başkanım sayesinde atalık tohumları canlandırma projesiyle bize bu destekleri verdiler. Bu desteklerle tohumlarımızı devam ettirmeye çalışıyoruz” dedi. Bereket Mahallesi’nde yaşayan üreticilerden Fatih Cam, “Atalık nohut desteği için Belediye Başkanımıza teşekkür ediyoruz. Belediye Başkanımızı çok seviyoruz. Çiftçiye destek oluyor. Böyle bir projeyle bize geldi. Biz köylülere destek veriyor” diyerek Büyükşehir’in tarımsal destek projelerini çok başarılı bulduğunu kaydetti. Üreticilerden Ganimet Tıraş ise “Büyükşehir Belediye Başkanımızın verdiği nohutları deriyoruz. Bizlere önemli destekleri var, biz de faydalanıyoruz” dedi.

Paylaş :
 
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA