11 Eylül 2025 Perşembe



19:11   ADANA-MERSIN OTOYOLUNDA CAN PAZARı!   15:56   MERSIN, ‘TEKSTIL FUARı’NA HAZıRLANıYOR   15:04   MOTOSIKLET KAZASıNDA YARALANAN SÜRÜCÜ HAYATıNı KAYBETTI   14:53   SILIFKE MÜZIK VE FOLKLOR FESTIVALI SONA ERDI   14:41   EKMEN; “YARGı ELIYLE SIYASET DIZAYN EDILIYOR”   14:26   BAYRAM TOYSAL’DAN DESTEK ÇAĞRıSı!   14:06   ENFLASYON KURDAN, FAIZ ENFLASYONDAN YÜKSEK OLACAK!   13:28   ŞIDDET MAĞDURU ‘ŞEKER’ KORUMA ALTıNDA   13:24   İHRACAT GERILERKEN, AKAMİB YÜKSELIŞINI SÜRDÜRDÜ   13:20   BAŞKAN YıLDıZ’DAN ‘MİY’E SAHIP ÇıKMA ÇAĞRıSı!   13:07   SEÇER; “SOKAKLARı PARTI BINASı YAPARıZ!”   12:12   MEÜ’DE LIDERLIK VE ETKIN YÖNETICILIK EĞITIMI!   12:05   HER 8 ERKEKTEN BIRI PROSTAT KANSERINE YAKALANıYOR   11:30   MERSINLI BALıKÇıLAR ’VIRA BISMILLAH’ DEMEYE HAZıRLANıYOR   11:17   GÜLNAR KUŞ ÜZÜMÜ TESCIL ILE DEĞER KAZANDı   11:15   MERSIN’DE DEV EKRANDA EUROBASKET HEYECANı   11:11   SILIFKE VE TARSUS’A UYUŞTURUCU OPERASYONU: 1 TUTUKLAMA   11:04   MERSIN’DE OKUL SERVISLERINE SıKı DENETIM   15:43   CHP 102 YAŞINDA!   15:35   SILIFKE’DE SANAT, KÜLTÜR VE EĞLENCE BIR ARADA!  
 
 
 
 
Kuraklığa karşı genetik çözüm
   

Küresel iklim değişikliğiyle birlikte tarımsal üretimi tehdit eden en önemli sorunlardan biri olan kuraklık, özellikle geçim kaynaklarını baklagil üretimine dayandıran bölgelerde ciddi kayıplara yol açıyor. Bu bağlamda, kuraklık stresine dayanıklı tarımsal çeşitlerin geliştirilmesi her zamankinden daha kritik hale geliyor. İşte bu soruna bilimsel bir yanıt niteliğindeki “Kuraklığa Toleranslı Baklagillerde Markör Destekli Islah” adlı kitap, bu alandaki boşluğu dolduracak nitelikte kapsamlı bir kaynak sunuyor.

 

Tarih : 30 Temmuz 2025 Çarşamba 12:51

Haber Merkezi

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Fen Fakültesi Biyoteknoloji Bölümü öğretim üyeleri Doç. Dr. Muhammad Azhar Nadeem ve Prof. Dr. Faheem Shehzad Baloch editörlüğünde hazırlanan kitap, baklagillerde kuraklığa toleransı artırmaya yönelik markör destekli ıslah (MAB) stratejilerini derinlemesine ele alıyor. Genomik temelli ıslah yaklaşımlarının yanı sıra uygulamalı vaka çalışmalarıyla da zenginleştirilen eser, araştırmacılar, ıslahçılar, lisansüstü öğrenciler ve tarım politikalarıyla ilgilenen tüm paydaşlara hitap ediyor. Kitap, abiyotik streslerin –özellikle kuraklığın– Akdeniz ve Avrupa’daki baklagil üretim sistemlerine etkileriyle ilgili analizlerle başlıyor. Ardından gelen bölümlerde ise geleneksel ve modern ıslah teknikleri, genom çapında ilişkilendirme çalışmaları (GWAS) ve farklı baklagil türleri üzerine odaklanan vaka örnekleri yer alıyor. Fasulye, mercimek, bakla, maş fasulyesi ve soya gibi ana türlerin yanı sıra Lablab gibi az kullanılmış türlerin kuraklığa dayanıklılık potansiyeli de kitapta irdeleniyor. Editörlerden Doç. Dr. Muhammad Azhar Nadeem, esere ilişkin yaptığı değerlendirmede, "Bu kitap, genomik tabanlı ıslah alanındaki en güncel gelişmeleri, vaka çalışmaları ve politika yansımalarıyla birlikte sunuyor. Baklagil ıslahında markör destekli yaklaşımların küresel işbirliğiyle daha etkin hale getirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Fenomik ve biyoinformatik gibi yükselen alanların genomik ıslah ile entegrasyonuna dikkat çeken kitabımız, bilim insanlarına yalnızca teknik bilgi sunmakla kalmıyor; aynı zamanda iklim dirençli tarımsal üretim için stratejik bir yol haritası da öneriyor" dedi. Kuraklığın giderek daha sık ve şiddetli yaşandığı günümüzde bu eser, sürdürülebilir tarımın geleceği için önemli bir başvuru kaynağı olma niteliği taşıyor.

Paylaş :
 
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA