28 Aralık 2025 Pazar



14:44   TARSUS’TA ŞEHITLER DUALARLA YAD EDILDI   14:41   TARSUS’TA ŞEHITLER IÇIN HELVA IKRAMı   14:39   YERLI MUZ IÇIN GÜÇLÜ KOOPERATIF MESAJı   12:53   İLYAS HALIL ÖYKÜ ÖDÜLÜ ALIHAN DEMIR’E   12:22   MERSIN’E LOJISTIK MERKEZ KURULMASı KARARı ÇıKTı   12:12   MERSIN’DE ACı OLAY: EVDE ÇıKAN YANGıNDA 2 ÇOCUK HAYATıNı KAYBETTI   11:09   MERSIN LIMANı’NDA 182 MILYON TL’LIK GÜMRÜK KAÇAKÇıLıĞı OPERASYONU   10:23   TARSUS ÜNIVERSITESI ÖĞRENCILERI MERCAN BILIM MERKEZI’NDE BILIMLE BULUŞTU   10:21   AYKOME’NIN 2025 YıLı 2. GENEL KURULU GERÇEKLEŞTIRILDI   10:19   MERSIN POLISINDEN MİT DESTEKLI OPERASYON: 33 MILYONLUK UYUŞTURUCU ELE GEÇIRILDI   10:02   YAPAY ZEKA TEHLIKESI BÜYÜYOR: "SAHTE IÇERIKLER KAMUOYUNUN ALGıSıNı ÇOK HıZLı BIR ŞEKILDE ŞEKILLENDIREBILIYOR"   09:59   MERCEK’TE DIJITAL TASARıM VE CANVA KURSUNA YOĞUN ILGI   15:55   TARSUS’TA YıLBAŞı PAZARLARı KAPıLARıNı AÇTı   11:21   TARSUS’TA REGAIB KANDILI DAYANıŞMAYLA KARŞıLANDı   10:43   MERSIN’DE ESENLI-HEBILLI BAĞLANTı YOLU YENILENEREK HIZMETE AÇıLDı   10:41   MERSIN’DE HıYAR FIDESI DESTEĞI AYDıNCıK’TA HASADA DÖNÜŞTÜ   10:38   MERSIN’DE REGAIP KANDILINDE 15 BIN KANDIL SIMIDI DAĞıTıLDı   10:35   MERSIN’DE FıRıNLARA SıKı DENETIM: 5 IŞLETMEYE CEZA   10:33   KAZA YAPAN ARAÇTA SıKıŞAN SÜRÜCÜ ITFAIYE EKIPLERINCE KURTARıLDı   15:13   ANAMUR’DA ŞIVLILIK GELENEĞI MINIKLERLE YAŞATıLDı  
 
 
 
 
Bozyazı’dan sofralara uzanan lezzet yolculuğu
   

Mersin’in Bozyazı ilçesine bağlı Tekmen Mahallesi’nde yaşayan Tekeli Yörükleri, yıllardır süregelen geleneksel yöntemlerle geçimlerini sürdürüyor. Bu kadim topluluk, yaz aylarında sahil kesimindeki verimli topraklarda yetiştirdikleri biberleri, Torosların serin ve temiz havasıyla bilinen Ardıçlıtaş Taşpınar Yaylası’na taşıyarak kurutuyor.

 

Tarih : 17 Temmuz 2025 Perşembe 14:17

Adem GÜNEŞ

Mersin'in Bozyazı ilçesinin gözde mahallesi Tekmen'de yaşayan Tekeli Yörükleri, asırlık bir geleneği günümüz sofralarına taşıyor. Sahil şeridinin bereketli topraklarında özenle yetiştirdikleri eşsiz biberler, uzun ve zahmetli bir yolculuğun ardından sofralarımızın vazgeçilmezi haline geliyor. Biberlerin lezzet sırrı, sadece yetiştiği topraklarda değil, aynı zamanda Ardıçlıtaş Taşpınar Yaylası'nda tamamladığı kurutma sürecinde gizli. Yaylanın serin ve kuru havası sayesinde biberler, kısa sürede doğal yollarla kurutularak aromalarını yoğunlaştırıyor. Bu geleneksel yöntem, biberlere eşsiz bir tat ve koku katarken, raf ömrünü de doğal yollardan uzatıyor.

SAHİLDEN YAYLAYA UZANAN EMEK DOLU BİR SERÜVEN

Tekeli Yörüklerinin biberleri sofralarımıza gelene kadar büyük bir emek ve özveriyle üretiliyor. Hasat edilen biberler, ilk olarak Tekmen sahilinden, yaylalara doğru oldukça meşakkatli bir yolculuğa çıkıyor. Bu yolculuk, sadece coğrafi bir geçiş değil, aynı zamanda bir yaşam biçiminin ve kültürün de yansıması. Yaylada biberler önce yıkanıp doğranıyor, sonra geniş sergi alanlarında güneşin altında doğal yollarla kurutuluyor. Ardıçlıtaş Taşpınar Yaylası’nın kuru havası sayesinde biberler kısa sürede renk ve lezzet kaybı yaşamadan kuruyor. Bu kurutma işlemi, ürünün raf ömrünü uzatmakla kalmıyor, aynı zamanda aromasını da yoğunlaştırıyor. Kurutma süreci tamamlanan biberler, öğütme aşamasına geçmeden önce elenip temizleniyor. Sonrasında, geleneksel yöntemlerle taş değirmenlerde öğütülerek pul biber hâline getiriliyor. Bazı üreticiler, son aşamada biberleri özel bitkisel yağlarla harmanlayarak farklı bir tat profili de oluşturuyor. Böylece sofralara ulaşan bu biberler, sadece baharat değil; aynı zamanda bir kültürün, emeğin ve doğayla kurulan bağın temsilcisi oluyor. Bozyazı ve Anamur çevresinde oldukça rağbet gören bu doğal biberler, yemeklere kattıkları eşsiz aroma sayesinde bölge mutfağının vazgeçilmezlerinden biri hâline geliyor. Tekeli Yörüklerinin bu geleneksel üretim yöntemi, hem doğal ürünlere olan talebi karşılıyor hem de yerel ekonomiye katkı sağlıyor. Biber üretimi sürecine katılan her birey, bu işin yalnızca bir geçim kaynağı değil, aynı zamanda kuşaktan kuşağa aktarılan bir yaşam biçimi olduğunun farkında. Tekeli Yörüklerinin sabırla, emekle ve doğaya duydukları saygıyla ortaya koydukları bu üretim, sürdürülebilir tarım ve kültürel miras açısından da örnek bir model teşkil ediyor.

Paylaş :
 
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA