10 bin yılı aşkın süredir birçok medeniyetin temel gıda ürünü olan bakliyatın üretimi ve tüketimi konusundaki farkındalığın korona virüs salgını döneminde katlanarak arttığını, bulaşıcı hastalıktan korunmak için evlerine kapanan milyarlarca insanın sağlıklı ve güvenilir gıda olarak hububat ve bakliyat tüketimine ağırlık verdiğini ifade eden Başkan Hüseyin Arslan, AHBİB olarak 2020’de Afrika, Orta Doğu, Asya, Amerika ve Avrupa kıtasındaki 40’ı aşkın ülkede ihracat artışları sağladıklarını dile getirdi.
BAKLİYAT VE MAKARNA GELENEKSEL TÜKETİM ZİNCİRİNE EKLENDİ
7,30 milyar dolarlık ülke geneli sektör ihracatından yüzde 16 pay aldıklarını aktaran Başkan Arslan, “İç pazarda vatandaşlarımızın taleplerini fazlasıyla karşılayıp, tedarik zincirinde yaşanan sıkıntılara karşı tüm imkânlarımızı seferber ederek, 182 ülkeye ihracatımızı devam ettirdik. İnsanlar, evlerinde yiyecekleri ekmeklerini kendileri üretirken, besin değeri yüksek, hazırlanması kolay ve ucuz olan bakliyat ürünleri ile makarnaya ağırlık verdi. Dünya genelinde bu gıdaların tüketiminde beş katına varan oranlarda artış yaşandı. Mercimek, nohut, fasulye, bulgur ve makarna ürünleri salgın döneminde geleneksel tüketim alışkanlıkları zincirine eklendi” ifadelerini kullandı.
“EN FAZLA PASTACILIK ÜRÜNLERİ İHRAÇ ETTİK”
Türkiye’nin bakliyat, makarna ve bulgur üretim kapasitesinin yeterli düzeyde olduğunu, ithalatı yapılan buğday, mercimek ve nohutun da işlenerek ihraç edildiğini ifade eden Başkan Arslan,” AHBİB olarak 2020 yılında yüzde 27’lik pay ve 313,6 milyon dolar değer ile en çok pastacılık ürünleri (makarna, tatlı bisküvi ve gofret) ihraç ettik. Yüzde 24 pay 283,8 milyon dolar değer ile bakliyat ürünleri ikinci sırada, yüzde 11 pay ve 125,8 milyon dolar değer ile bitkisel yağlar üçüncü sırada yer aldı. Tüm ürün grupları içinde yıl boyunca en fazla paya yüzde 16 ile kırmızı mercimek sahip oldu. Kırmızı mercimekte ihracatımızı yüzde 82 artırarak 194 milyon dolar değere ulaştık” dedi.
184,5 MİLYON DOLAR DEĞER İLE IRAK LİDER PAZAR
AHBİB’in 2020 yılı ihracatını ülkelere göre değerlendiren Başkan Arslan, “2020’de 1 milyon 607 bin ton ürünü dünya pazarlarında değerlendiren Birliğimizin en çok ihracat yaptığımız ülke Irak oldu. Yüzde 16 artış sağladığımız Irak’a 184,5 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Bu ülkeyi 95,7 milyon dolar ile Suriye ikinci ve 60,1 milyon dolar ile Sudan üçüncü sırada takip etti. 2020’de ihracatımızı en çok artırdığımız ülkelere baktığımızda Umman, Cibuti, Çin, Bangladeş, Venezuela, Kamerun, Kenya, Tayland, Türkmenistan, Endonezya dikkati çekiyor” şeklinde konuştu.
“İSRAFI ÖNLEMEK İÇİN KURU GIDADA TEDBİRLER ALINMALI”
Dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgını sebebiyle yaşanan krizden kurtulma konusunda daha dirençli ve sağlam gıda sistemleri tesis edilmesi ve israfın önlenmesi gerektiğini ifade eden Başkan Arslan, uzun raf ömrüne sahip kuru gıda ürünlerinde son tüketim tarihi (STT) yerine tavsiye edilen tüketim tarihi (TETT) uygulamasına geçilmesinin yararlı olacağını belirtti. Arslan, “Özellikle bakliyat ve hububat gibi kuru gıda ürünlerinde israf oranını düşürmek için son kullanma tarihi uygulamasının esnetilmesi gerekiyor. Çünkü hububat ve bakliyat çeşitleri böceklenene kadar uzun bir dönem boyunca rahatlıkla tüketilebiliyor” dedi. Son kullanma tarihinin tüketicilerde yanlış bir bilinç oluşturduğunu ve tüketime uygunluğu devam eden gıdaların çöpe atıldığını kaydeden Arslan, son kullanma tarihi yerine tüketim tarihi uygulamasının bir an önce başlaması gerekliliğine dikkat çekti.