28 Nisan 2024 Pazar



17:21   ROMANYALı ÖĞRENCILER AKDENIZ’IN ILK VE TEK ÖĞRENME MERKEZINI ZIYARET ETTI   17:19   TARSUS GASTRONOMI MERKEZI, ŞEHRIN GÖZDE MERKEZI HALINE GELDI   13:48   MERSIN’DE ÇAMKESE BÖCEĞINE KARŞı BIYOLOJIK MÜCADELEYE BAŞLANDı   13:46   UMUT VE SANAT BIR ARAYA GELDI   12:59   BAŞKAN OLDU, EYLEMI BıRAKMADı!   12:06   "MERSIN OLARAK ECEMIŞ FAYı’NDAN ETKILENEBILIRIZ"   12:04   MERSIN’DE DEAŞ OPERASYONU: 9 GÖZALTı   12:03   MERSIN’DE ORGANIZE SUÇ ÇETESI ÇÖKERTILDI: 6 GÖZALTı   11:52   ÇBK YENI LOGOSUNU DUYURDU   10:44   MERSIN’DE AÇıK ALANDA KAYıSı HASADı BAŞLADı   10:41   MERSIN’IN KORUMA ÇALıŞMALARı AVRUPA’DA TAKTIR GÖRDÜ   10:39   BÜYÜKŞEHIR, KENTIN DÖRT BIR YANıNDA YOLLARı YENILIYOR   10:37   BAKıMEVINDEKI DAYAK DEHŞETI KAMERADA   10:36   MERSIN’DE KAYıP YAŞLı ADAM IÇIN ARAMA ÇALıŞMASı 3’ÜNCÜ GÜNÜNDE   10:35   TARSUS’TA CAM YÜKLÜ TıR YANDı   11:51   TÜRKIYE, VENEZUELA’DA 5’INCI BÜYÜK TEDARIKÇI   11:50   MEHMET ALI BEBEĞIN UMUDU YEŞERDI: 60 MILYON TL TOPLANDı   11:49   HER 100 ÇOCUKTAN 20’SI ÇALıŞıYOR   11:48   MINIKLER, ÇOCUK BAYRAMı’NDA DOYASıYA EĞLENDI   11:46   AKDENIZ BELEDIYESI’NDEN VATANDAŞLARA VERGI HATıRLATMASı  
 
 
 
 
Deprem kader değildir
   

Depremin ardından 1 yıl geçmesine rağmen hala sorunların devam ettiğini belirten Göçmen, “İktidarın halka vermesi gereken temel sağlık hizmetleri, sağlığın toplumsal belirleyicileri, illerin risklerini azaltma planlarının yenilenmesi, illerin müdahale planlarının yenilenmesi acilen planlanmalı ve gereği yapılmalıdır” dedi.

 

Tarih : 7 Şubat 2024 Çarşamba 11:35

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu, 6 Şubatta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin yıl dönümünde, Özgecan Aslan Meydanı’nda toplanarak hayatını kaybedenleri andı. Anmada platform adına konuşan KESK Mersin Dönem Sözcüsü ve BES Mersin Şube Başkanı Kemal Göçmen, “Depremi değil ama felaketi önlemek mümkündür” dedi.

 

“ENKAZ ALTINDA YÜZBİNLERCE İNSANIMIZ ÖLDÜ”

Açıklamanın tamamı şu şekilde: “Birinci yılını geride bıraktığımız 6 Şubat depreminde kayıplarını yüreğimizde hissettiğimiz yurttaşlarımıza baş sağlığı dileyerek ve yaralı yüzbinlerce yurttaşımıza geçmiş olsun dileklerimizi ileterek başlamak istiyoruz açıklamamıza.

6 Şubat 2023 tarihinde, yani tam bir yıl önce Doğu Anadolu fay hattının kırılmasıyla Malatya'dan Akdeniz'e uzanan çok geniş bir coğrafyada ve toplamda 11 ilimizi kapsayan yüksek ölçekli bir deprem, bir afet yaşandı. Deprem doğal bir afettir. Doğal olmayan ise bunun bir felakete dönüşmesidir.

Depremleri önlemek mümkün değildir ancak zararlarını ortadan kaldırmak veya azaltmak mümkündür ve bizim elimizdedir.

Bu doğa olayı, bilimden, akıl ve teknikten uzak uygulama ve politikaların sonucunda birer felakete dönüşmektedir. Evet, bu bir afet idi ama ülkemiz şartları, altyapısı, zemini ve acil müdahale yeteneği açısından uygunluk taşımıyordu ve adeta iktidar eliyle bir felakete dönüştü.

Deprem Yönetmeliği’ne aykırı olarak yapılan, ruhsatsız ve kaçak yapıların önünü açan, deprem riskini yok sayan, kent yönetimini rantsal dağıtım, inşaat yapımını büyüme ve gelişme olarak algılayan anlayış, mühendislik hizmeti almayan binalara imar affının getirilmesi kabul edilemez bir durumdur.

Depremin ekonomik ve sosyal gelişmişlikle ilişkisi unutulmamalıdır. Ne ilk sekiz saat ne ilk üç gün bu sınavdan geçemedik. Enkaz altında yüzbinlerce insanımız öldü. Evet, yüzbinlerce diyoruz çünkü beş gün öncesine kadar 50 bin olarak açıklanıyordu. Ta ki bir eski bakan “130 bin kişi kaybettik” diye itiraf edene kadar. Tabi ki bu gerçeği herkes biliyordu ve resmi verilerin istatistik bilimine göre değil; siyasi ihtiyaçlara göre açıklandığı, TÜİK tarzı enflasyon açıklaması benzeri bir durum olduğu belliydi.

 

“1 YIL GEÇTİ AMA SORUNLAR HALA BİTMEDİ”

Değerli kamuoyuna şunu ifade etmek isteriz. Depremin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen sorunlar bitmedi, bitmiyor. Depremin ilk saatlerden itibaren mesleğinin ve vicdanının gereği olarak Türkiye’nin dört bir yanından gelen hekimler, sağlık çalışanları, mühendisler, sosyal hizmet çalışanları gerek meslek örgütleri aracılığıyla, gerek bireysel olarak sağlık hizmetleri başta olmak üzere tüm görevleri fedakârca yerine getirdiler. Ama gördük ki temel görevleri acil müdahale ve yardım olan ve olması gereken başta AFAD, Kızılay olmak üzere hiçbir resmi kuruluş sahada yoktu. Kızılay başkanı çadır satma ile meşguldü ve bugün bu durumu protesto edip başkanı istifaya çağırdıkları için yargılanıyorlar. Eskiden ihtiyaç halinde askeri ve diğer kolluk kuvvetleri olay yerine müdahale etmek üzere sevk edilirdi, onlar da yoktu. Birinci gün yoktu, insanlar öldü enkaz altında donarak, ikinci gün yoktu, üçüncü gün yoktu. İnsanlar öldü enkaz altında yardım çığlığı atarak üç gün boyunca.

Bu tabloya isyan etmemek mümkün değildi. TTB’nin sahayı birebir gözlemleyerek neredeyse her ay kamuoyunun bilgisine sunduğu deprem raporlarının sonuncusu, yani 1. Yıl Deprem Raporu’nda da görüleceği üzere; yetersiz beslenmeden tutun da barınma, ulaşım, eğitim imkânlarından yoksunluk had safhada devam etmektedir. Sağlık hizmetleri kimi illerde konteynırlarda, artık süreklilik arz eden elektrik kesintileri ve internete ulaşımın çok zayıf olduğu koşullardadır. Hekimlerin sağlık çalışanlarının sağlık personelinin fiziksel ve maddi ihtiyaçları karşılanmamaktadır.

 

“DEPREMİ DEĞİL AMA FELAKETİ ÖNLEMEK MÜMKÜNDÜR”

Deprem bölgesi Hatay’dan milletvekili seçilen Can Atalay’ın Anayasa’ya aykırı olarak milletvekilliğinin düşürülmesi örneğinde olduğu gibi İmar-arazi rantsal planlamalarda dikensiz gül bahçesi yaratmaya çalışan iktidarın Anayasa’yı dahi tanınmadığı bu ortamda hiç ama hiç kimse güvende değildir. Can ve mal güvenliği yoktur. Bu keyfiyet monarşilerde bile yoktur. Anayasasızlaştırmaya elbette karşıyız, bunu protesto ediyoruz. Bundan sonraki dönemde; depremde etkilenen insanlar, yaşlılar, kadınlar, tek ebeveynli aileler olmak üzere acil yaşamsal gereksinimleri karşılanmalı, sağlıklı oluşun ön koşulları sağlanmalıdır. İktidarın halka vermesi gereken temel sağlık hizmetleri, sağlığın toplumsal belirleyicileri, illerin risklerini azaltma planlarının yenilenmesi, illerin müdahale planlarının yenilenmesi acilen planlanmalı ve gereği yapılmalıdır. Deprem kader değildir.

Depremi değil ama felaketi önlemek mümkündür.” (Haber Merkezi)

 

Paylaş :
 
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA