18 Mayıs 2024 Cumartesi



15:27   BAŞKAN SEÇER, AKÜLÜ SANDALYE DAĞıTıM TÖRENI’NE KATıLDı   15:22   BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT’TEN 19 MAYıS MESAJı   14:29   MERSIN’DE YÜRÜYÜŞ VE GÖSTERILERE GEÇICI YASAK   12:11   MERSIN’DE KONAKLAMA TESISLERI DENETLENDI   12:10   BAŞKAN SEÇER’DEN ‘19 MAYıS ATATÜRK’Ü ANMA, GENÇLIK VE SPOR BAYRAMı’ MESAJı   12:09   BAŞKAN YıLDıZ, ÜNIVERSITE ÖĞRENCILERINI SEVINDIRDI   10:35   BÜYÜKŞEHIR HAYATıN HER ALANıNDA ENGELLI BIREYLERIN YANıNDA   10:33   "ÇOK CIDDI BIR BORÇ YÜKÜYLE KARŞı KARŞıYAYıZ"   10:31   19 MAYıS RUHU TÜM MERSIN’I SARDı   10:28   YENIŞEHIR BELEDIYESINDEN DOĞA TUTKUNLARıNA MÜJDE   10:27   MERSIN’DE ARANAN ŞAHıSLARA OPERASYON: 95 GÖZALTı   10:26   YENIŞEHIR BELEDIYESI 19 MAYıS AYAK TENISI TURNUVASı BAŞLADı   15:06   TRAKTÖR ILE ILAÇ TANKıNıN ARASıNDAKI ŞAFTA KıYAFETLERI DOLANAN KıZ FECI ŞEKILDE CAN VERDI   12:01   HAZıR GIYIM SEKTÖRÜ KRIZDEN ÇıKıŞ IÇIN AFRIKA’DA YATıRıM ARAYıŞıNDA   12:00   SILIFKE’DE SATıLAN İRAN VE ANTALYA KARPUZUNA RUS VATANDAŞLAR BÜYÜK ILGI GÖSTERIYOR   11:59   SILIFKELI ÖĞRENCILER, ETWINNING PROJE GÜNÜ SERGISINDE BÜYÜK BAŞARı ELDE ETTI   11:57   “TÜRKIYE’DE SAYGıN BIR ITFAIYE TEŞKILATıYıZ”   11:54   “ERDOĞAN’ıN OY TEHDIDI YASAL DÜZENLEME OLDU”   11:52   “OKUMA YAZMA BILMEYEN KADıN KALMASıN”   11:50   TARSUS BELEDIYESI’NDEN TARıMA IVME KAZANDıRACAK HAMLE  
 
 
 
 
NEDEN BU KADAR ÖFKELİ VE TAHAMMÜLSÜSÜZ?
   

Son zamanlarda toplumda, günlük hayatımızda çok sık dile getirdiğimiz, çok sık yaşadığımız ama yönetme konusunda oldukça başarısız olduğumuz bir konu öfke kontrolü ve tahammül edememek.

 

Tarih : 12 Ocak 2022 Çarşamba 14:22

Toplumda yaygınlaşan tahammülsüzlük ve en ufak bir sebepten çıkan tartışmaları Psikiyatrist Dr.Pervin Erdem‘e sorduk.

Öfkemizi kontrol altına almak için neler yapabileceğimiz konusunda konuştuğumuz Psikiyatrist Dr.Pervin Erdem, ”Çevrenizde öfkeli olan kişileri ve öfkeli olduğunuz anları gözden geçirin. Mutlaka vardır. Şu zamanda herkesin tanık olduğu birçok toplumsal haber bulunmaktadır. Toplumun içinden geçtiği Ekonomik süreç ve Pandemi süreci bu durumu tetiklemiş olabilir. Genel olarak öfke, doyurulmamış isteklere, istenmeyen sonuçlara ve karşılanmayan beklentilere verilen duygusal tepkidir. Öfke diğer duygular gibi son derece doğal, evrensel ve sağlıklı olarak ifade edildiğinde, yapıcı ve kişiler arası iletişimi düzeltici olabilen bir duygudur. Ancak öfke, kontrol edilemeyen ve yıkıcı bir biçimde davranışlara yansıyarak saldırgan ve son derece tahrip edici tepkilere dönüşmesi potansiyeline sahiptir.” ifadelerine yer verdi.

Birçok çalışmanın, sağlıklı biçimde ifade edilmeyen ve bastırılmaya çalışılan öfkenin, kronik kalp damar hastalıkları, baş ağrısı, yüksek tansiyon ve mide hastalıklarına yol açarak kişinin fiziksel sağlığı için ciddi tehditlere oluşturduğunu dile getiren Erdem, “Öfkenin ne bastırılması, ne de inkâr edilmesi sağlıklı ve etkili bir ifade yolu olarak görülmemektedir. Öfkenin sağlıklı olarak yaşanıp ve yönetilebilmesi için kabul edilmesi, nedenlerinin ve biçiminin anlaşılması ve kesinlikle saldırgan biçimlerde ifadesinin kontrol edilmesi gereklidir. Öfke yönetilemediği taktirde, çeşitli psikolojik belirtiler de ortaya çıkarabilir. Öfke davranışları, davranış olarak kazanıldığında bu durum kronikleşebilir. Aşırı gerginlik, fiziksel titremeler, stres, kaygı, bayılma veya kendini yönetememe vb. Duygusal, fizyolojik ve bilişsel boyutlarda incelediğimizde hiddet, düşmanlık, şiddet gibi kavramlarla kontrolsüzce gerçekleşme durumudur. Toplumsal ve bireysel güvenliğimiz ve huzurumuz için önemlidir. Çünkü öfke kontrol problemi yaşayan bir kişi, nasıl enfeksiyon kaptığında hastaneye veya sağlık kuruluşlarına başvuruyorsa, öfke kontrolü için de bizlere başvurmalıdır. Bu durum bilinçli bir birey olduğunun göstergesidir.” diye konuştu.

“PANDEMİ SÜRECİNDE VERİLEN DUYGUSAL VE DAVRANIŞSAL TEPKİLER, BAZI PSİKOLOJİK RAHATSIZLIKLARIN BELİRTİLERİNE BENZEYEBİLİR”

Son iki yıldır hayatımızda olan pandeminin psikolojimiz üzerinde yarattığı etkileri için Psikiyatrist Dr.Pervin Erdem, ”Salgınların bedensel sağlık üzerindeki etkileri sıklıkla vurgulanmasına karşın, psikolojik etkilerinin görece geri plana atıldığını söyleyebiliriz. Salgınların bedensel etkileri yıkıcı ve hayati olsa da, salgınlar sırasında ortaya çıkan psikolojik reaksiyonlar, salgınların bedensel etkilerinden daha uzun süreli etkiler bırakmaktadır. Pandemiler sırasında en yaygın şekilde deneyimlenen duygu kişinin kendi sağlığına ya da yakınlarının sağlığına ilişkin duyduğu kaygıdır. Pandemiler sırasında deneyimlenen, dış dünyanın güvenliğine ilişki kaygılar, insanların gelişimsel olarak deneyimledikleri ilk kaygılardandır. Bu kadar temel bir duyguyu tetikliyor oluşu sebebiyle pandemiler psikolojik açıdan zorlayıcıdır ve bu durum toplumlarda tahammülsüzlük gibi duygular yaratabilir. Nasıl ki Covid-19 her bireyde aynı şekilde seyretmiyor, bazı bireyler çok ağır belirtiler gösterirken bazı bireyler farkına bile varmadan atlatıyorsa, pandemi sürecinin yarattığı psikolojik etkiler de kişiler arası değişkenlik gösterir. Pandemi sürecinde verilen duygusal ve davranışsal tepkiler, bazı psikolojik rahatsızlıkların belirtilerine benzeyebilir. Pandemi sürecinde bireyler özellikle kaygı ve duygu durum bozukluklarına yatkınlık gösterirler. Eğer bireyler daha önce ya da hâlihazırda bir psikiyatrik tanıya sahipse, pandemi sürecinde belirtilerinin nüksetmesi ya da alevlenmesi söz konusu olabilir.” dedi.

Dr. Erdem, öfke ve tahammülsüzlüğümüzü kontrol altına almak için, ” Öncelikli ve en doğru tedavi yöntemi bu gibi durumlarda profesyonel yardım alınmalı ve bizlere başvurulmalıdır.

Kendi kendinizi sakinleştirmeye yönelik egzersizleri düzenli olarak yapın.

Derin nefes alın, nabız atışlarınızı ve nefesinizi kontrol altına alın.

Kendinizi sakinleştirecek cümleler söyleyin.

Kendinizi kontrol etme konusunda kararlı olun.

Bağırmayın, vurmayın.

Çevrenizdekileri öfkelendiğinize ait bilgilendirin.

Kendinize zaman tanıyın. Eğer mümkün ise kendinizi öfkeli olduğunuz ortamdan hemen uzaklaştırın ve sorunla ancak kontrolünüzü yeniden kazandığınızda uğraşın.

Kişisel saldırılara cevap vermeyin.

Kişiselleştirmekten kaçının.

İlk etapta böyle durumlarda yukarda belirtiğim davranış biçimleri sizlere faydalı olacaktır.” Yollara başvurulabileceğini dile getirdi.

 

 

Paylaş :
 
Etiketler :  tahammülsüzlük, öfke, neden, psikiyatrist

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA