19 Nisan 2024 Cuma



11:29   TURIST REHBERLERI YANLıŞTAN DÖNÜLMESINI BEKLIYOR   11:21   İPOTEKLI KONUT SATıŞLARı YÜZDE 49 AZALDı   11:19   MERSIN TURIZM FUARı BAŞLADı   11:17   BÜYÜKŞEHIR CEVDET AMCA’Yı YALNıZ BıRAKMADı   11:16   OTOBÜS SEFERLERI ARTıRıLDı, YENI HAT AÇıLDı   11:15   10 MILYONLUK LÜKS ARAÇLAR ELE GEÇIRILDI   11:13   ‘NARKOÇELIK-12’ OPERASYONUNDA 268 KIŞI YAKALANDı   11:12   MERSIN’DE IKI OTOMOBIL ÇARPıŞTı: 5 YARALı   11:11   OTOMOBIL TıRA ARKADAN ÇARPTı: 1 ÖLÜ   11:09   ÇOK SAYıDA TARIHI ESER ELE GEÇIRILDI, 2 ŞÜPHELI YAKALANDı   11:08   MERSIN’DE UYUŞTURUCU OPERASYONU, 2 KIŞI TUTUKLANDı   11:07   ÇBK KUPAYı KAYBETTI   11:46   HıZLı TREN ILE ADANA-MERSIN ARASı ULAŞıM 25 DAKIKAYA DÜŞECEK   11:45   KILOSU 50 ILE 350 TL ARASıNDA: MERSIN’DE AÇıKTA ERIK HASADı BAŞLADı   11:44   AKMİB, ILK ÇEYREKTE YINE AKDENIZ’IN IHRACAT ŞAMPIYONU   11:42   AV YASAĞıNıN BAŞLAMASıYLA BALıK ÇEŞITLILIĞI AZALACAK, FIYATLAR AYNı KALACAK   11:41   “BIZIM ODAĞıMıZıN ‘MERSIN’ OLMASı LAZıM”   11:40   MESKİ, EBRD VE İLBANK A.Ş. YETKILILERI TARAFıNDAN ZIYARET EDILDI   11:38   “MERSIN’DEN ANLAMLı BIR SONUÇ ÇıKTı”   11:35   MERSIN’DE ARAÇ LASTIKLERINI KESEN ŞÜPHELI YAKALANDı  
 
 
 
 
YUMUKTEPE’DE ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR
   

Toroslar ’da yer alan ve 9 bin yıllık geçmişiyle büyük bir arkeolojik öneme sahip bulunan Yumuktepe Höyüğünde kazı çalışmaları sürüyor.

 

Tarih : 23 Ekim 2021 Cumartesi 16:41

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, Yumuktepe’deki kazı çalışmalarının başkanlığını yürüten İtalya'nın Lecce Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Isabella Caneva, kazı başkan yardımcıları Dr. Öğr. Üyesi Eric Luc Jean ve Dr. Orkun Hamza Kaycı, Üniversitemiz Mimarlık Fakültesi’nden Dr. Öğr. Üyesi İpek Durukan ve arkeolog Tülay Özaydın ile birlikte Yumuktepe’yi gezerek bilgi aldı. Yumuktepe’nin kendisine has yönleri olan ve arkeolojik olarak çok ciddi bir öneme sahip olduğunu ifade eden Rektör Çamsarı, “Buradaki kazı çalışmaları hakkında çok değerli hocalarımızdan bilgiler aldık ve Yumuktepe'nin kendine has birçok yönünün olduğunu gördük. Yumuktepe, 9 bin yıllık süreç içerisinde birçok değişim yaşanmış ve bizlere gerek ekonomik gerekse de yaşam tarzlarına kadar birçok konuda bilimsel bilgiler sağlayan çok önemli bir yer.” diye konuştu.

Mersin’in hem ilçelerinde hem de merkezindeki kazı alanlarının kent için önemli bir fırsat olduğunu söyleyen Çamsarı, Mersin Üniversitesi olarak eldeki tüm imkânlar dâhilinde sürdürülen kazı çalışmalarını desteklemeye devam edeceklerini aktardı. Çamsarı, 28 yıldır Yumuktepe’deki kazı çalışmalarının başında olan ve yılsonu itibarıyla emekli olacak olan Prof. Dr. Isabella Caneva'ya da emekleri nedeniyle teşekkürlerini sundu.

Prof. Dr. Caneva, Yumuktepe’nin arkeolojik olarak dünyada nadir bulunan bir yer olduğunu ifade ederek “Yumuktepe’nin özelliği çok uzun süre boyunca bir yerleşim alanı olması. Burada yaşam, milattan önce 7 bin yılından itibaren ve kesintisiz olarak orta çağa kadar devam ediyor. Neolitik, kalkolitik, tunç çağı, demir çağı ve orta çağ buluntuları burada yer alıyor. Böyle bir örnek dünyada nadir bulunuyor. Kazı çalışmaları sonucunda belki daha eski dönemlere de ulaşılabilir” ifadelerini kullandı.

Üniversiteyi temsilen projede danışman olarak yer alan Dr. Öğr. Üyesi İpek Durukan ile birlikte arkeopark projesi için çalıştıklarını da ifade eden Caneva, projedeki desteklerinden ötürü Durukan'a teşekkürlerini iletti.

Yumuktepe'nin bölgede çok önemli bir höyük ve sit alanı olduğunu vurgulayan İpek Durukan ise, "Daha öncesinde birçok kez projelendirme çalışması yapılmış ama uygulama aşamasına gelememiş. 2018 yılında, Üniversitemiz ve Mersin Büyükşehir Belediyesi arasında yapılan protokol kapsamında gerçekleştirilen bir proje çalışması başlatıldı. Projenin mimarı benim ve ekibimizde Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, Prof. Dr. Tamer Gök, Doç. Dr. Burak Belge, Doç. Dr. Zeynep Eres Özdoğan Dr. Öğr. Üyesi Sinan Burat yer alıyor" dedi.

Arkeopark projesi ile Yumuktepe’nin günümüz şartlarına uygun olarak ziyaretçilere açılacağını ifade eden Durukan, çalışmaların en kısa süre içerisinde tamamlanacağını ifade etti.

Paylaş :
 
Etiketler :  yumuktepe, mersin, üniversite, ziyaret

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA