16 Mart 2026 Pazartesi



16:11   TOROSLAR’DA PARK VE YEŞİL ALANLAR BAKIMDAN GEÇİYOR   15:30   YENIŞEHIR’DE ÜRETICIYE ‘ON NUMARA’ HIZMET ÇIFTÇIYE ÜCRETSIZ SOLUCAN GÜBRESI DESTEĞI   12:14   ANAMUR’DA HANIMLARA ÖZEL KADİR GECESİ PROGRAMI DÜZENLENDİ   12:11   MERSİN BÜYÜKŞEHİR, “YAŞLI DESTEK HİZMETLERİ” İLE YAŞ ALMIŞLARIN EVİNDE BİR SES OLUYOR    12:05   ANAMUR’DA HAFIZLAR İFTAR SOFRASINDA BULUŞTU   11:59   MERSİN BÜYÜKŞEHİR’İN MUTFAK ATÖLYESİ ÇOCUKLARA YENİ BECERİLER KAZANDIRIYOR   10:35   ANAMUR’DA RAMAZAN BULUŞMASı: İL MÜFTÜSÜ MUSTAFA TOPAL DIN HIZMETLERINI YERINDE İNCELEDI   17:10   YENIŞEHIR HALK KART ARALıK AYı ÖDEMELERI HESAPLARA AKTARıLDı   17:07   AKDENIZ BELEDIYE SPOR U-14 FUTBOL TAKıMı TÜRKIYE ŞAMPIYONASı YOLUNDA   17:03   AKDENİZ BELEDİYESİ TENİS KURSU GENÇ YETENEKLER YETİŞTİRİYOR   16:58   BAŞKAN YILDIZ, ÇALIŞMA ARKADAŞLARIYLA İFTAR SOFRASINDA BULUŞTU   15:42   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDEN DENİZİ KİRLETEN GEMİYE 13 MİLYON 187 BİN 913 TL CEZA   15:40   BÜYÜKŞEHİR EMEKLİ EVLERİNDE YENİ YIL COŞKUSU YAŞANDI EMEKLİ EVİ ÜYELERİ, YENİ YILA BÜYÜKŞEHİR’LE ‘MERHABA’ DEDİ    15:37   BÜYÜKŞEHİR YENİ YILDA KAYNAR İKRAMIYLA MERSİNLİLERİN İÇİNİ ISITTI   15:35   MEDEKA VE TADEKA’DAN KENT KÜLTÜRÜNE KATKI   15:31   BAŞKAN SEÇER VE MERAL SEÇER, BOZYAZILI YURTTAŞLARLA İFTAR SOFRASINDA BULUŞTU   15:27   BÜYÜKŞEHİR’DEN ÖZEL GEREKSİNİMLİ BİREYLER İÇİN MAHREMİYET EĞİTİMİ   15:24   BAŞKAN SEÇER, SPOR PARK TARSUS YERLEŞKESİ’NDE İNCELEMELERDE BULUNDU   15:21   BAŞKAN YILDIZ, “TOROSLAR, MERSİN’DE SPORUN BAŞKENTİ OLACAK”   15:16   MERSIN’IN GELECEĞI BU HAVZADA YEŞERIYOR YENIŞEHIR’DE ‘EKOLOJIK TARıM’ HAMLESI 10 BIN TıBBI VE AROMATIK BITKI TOPRAĞA EKILDI  
 
 
 
 
MERSİN ÜNİVERSİTESİ’NDEN BİR AKADEMİSYEN ANTARKTİKA’YA GİDECEK
   

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süphan Karaytuğ, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nden Prof. Dr. Okan Külköylüoğlu, Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. İsmail Ömer Yılmaz, Balıkesir Üniversitesi’nden Prof. Dr. Serdar Sak, Adıyaman Üniversitesi’nden Doç. Dr. Serdar Sönmez ve Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığından Dr. Oğuz Mülayim’den oluşan proje ekibi ile birlikte omurgasız hayvanlar üzerine çalışma gerçekleştirmek üzere Antarktika’ya gidecek.

 

Tarih : 17 Eylül 2021 Cuma 16:16

MEÜ'den yapılan açıklamaya göre, 'Tübitak Kutup 1001' çağrısı kapsamında sunulan 23 proje önerisi içerisinden destek almaya hak kazanan dokuz projeden biri olan 'Antarktika TAE-6 Kutup Bölgesi Omurgasızlarının Belirlenmesi ve Sedimantolojik Analizler' projesi ile dünyanın en soğuk alanı olarak bilinen Antarktika'ya yapılacak TAE-6 bilimsel seferi kapsamında, sefer rotası üzerinde ve Horseshoe Adasındaki Türk Bilim Üssü çevresindeki göl, akarsu ve deniz gibi sucul alanlarda yaşayan bazı omurgasız hayvanların alandaki varlığı ilk defa araştırılacak.

Böylesine önemli bir projede Mersin Üniversitesi’nin de yer almasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Prof. Dr. Süphan Karaytuğ, omurgasız hayvanların tespit edileceği ve bu hayvanların yaşadığı habitat ile olan ilişkilerinin ortaya çıkarılmasının hedeflendiği proje çıktılarının bilim dünyası için yeni olma ihtimalinin son derece yüksek olması nedeniyle literatüre önemli katkılar sunacağını ifade etti. Karaytuğ, “Bulmayı hedeflediğimiz omurgasız hayvan gruplarının tamamı mikroskobik olup, toplanması ve teşhis edilmesi uzmanlık istemektedir. Öte yandan araştırma yapacağımız alanda sedimentolojik/ekolojik verilerin söz konusu türlerle olan ilişkileri de henüz bilinmemektedir. Türlerin ekolojik tolerans ve optimum değerlerinin tespit edilmesi de sadece bu alan için değil, literatür içinde bir ilk olacaktır. Proje sonucunda elde edilecek verilerin gelecekte olası habitat değişimlerinin ve boyutlarının tahmin edilebilmesine de yardımcı olacağını düşünmekteyiz” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda ve Tübitak Mam Kutup Araştırmaları Enstitüsü (KARE) destekleriyle, Türkiye'nin öncü ülkeler arasında yer alma vizyonu doğrultusunda hazırlanan, 'Ulusal Kutup Bilim Programı 2018-2022' ile kutup bölgelerine ulusal seferlerin düzenlenmesi, Ulusal Kutup Bilim Programı'nın uygulanması, kutup bilimleri konusunda ikili iş birlikleri tesis edilerek, diğer ülkelerin bilim üslerine Türk bilim insanlarının gönderilmesi ve Antarktika'da Türk bilim üssünün kurulması amaçlanıyor.

Paylaş :
 
Etiketler :  meü, mersin, akademisyen, fen, edebiyat, süphankaraytuğ, bilim

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2026 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA