25 Kasım 2024 Pazartesi



14:22   9 YAŞINDAKİ RESSAM 2. KİŞİSEL SERGİSİNİ AÇTI   13:52   BU MAÇ KAÇMAZ! TÜM KADINLAR ÖZEL DAVETLİ   13:20   ÖMÜR; “KIMSEYE PABUÇ BıRAKMAYıZ”   13:17   KıRATLı; “CHP’LI VEKILLERIN YAPTıĞı BARBARLıK VE EŞKıYALıKTıR”   13:15   KOCAMAZ; “TOPLUMDA ŞIDDET SıRADANLAŞTı”   13:13   ÇOCUKLAR, GÜNLERINI ÖĞRENEREK KUTLADı   15:26   ÇAMLıYAYLA’DA ÖĞRENCILERE EĞITIM DESTEĞI   15:23   “SPORU TABANA YAYMAK ISTIYORUZ”   15:18   TÜRK BAYRAĞıNı İTALYA’DA DALGALANDıRDıLAR   00:09   EĞITIM SEN’DEN ‘GIYIM KODU’ PROTESTOSU!   00:06   İŞÇİ KARDEŞ, PATRON KALLEŞ   00:03   BAŞKAN TUNCER’E ÇİRKİN İFTİRA!   01:52   DMD HASTASI DENİZ ALİ İÇİN YARDIM GECESİ DÜZENLENDİ   15:13   SİYASET VE İŞ DÜNYASI BU DÜĞÜNDE BULUŞTU   15:06   MAVİ BAŞKAN: ‘ERDEMLİ SİYASET DEĞİL, HİZMET İSTİYOR’   09:48   ÇÖPTE BULUNAN BEBEĞİN ANNESİ TUTUKLANDI   09:40   KUM ZAMBAKLARI KORUMA ALTINA ALDI   09:28   TOROSLAR’DA 30 YIL SONRA BİR İLK!   09:32   YAŞATıRKEN ÖLMEK ISTEMIYORUZ!   09:23   ‘YAŞAMı SAHIPLEN’ KAMPANYASıNA YOĞUN ILGI!  
 
 
 
 
MERSİN YÖRESİNE AİT YEMEKLER
   

Mersin’in kendine özgü yemekleri ilgi çekmeye devam ediyor. Efsane lezzetleri sizler için derlerdik.

 

Tarih : 19 Ağustos 2021 Perşembe 12:55

Türkiye, geniş bir gastronomiye sahip ülkelerin başında geliyor. Çeşitli yemekler turistleri çekmek için en çok kullanılan bir turizm türüyken, Akdeniz bölgesinden bulunan Mersin ili ise çeşitli ve kendine özgü yemekler ile turistlerin ilgisini çekmeye devam ediyor. Mersin yemeklerini tatmak isteyenler için işte o yiyecekler;

TANTUNİ

Mersin’in en bilinen yemeklerinden biri olan ve her sokak başında bulabileceğiniz Tantuni, her ne kadar diğer şehirlerde yapılsa da Mersin’de deneyimlemeniz gereken bir tat.

 

Tantuni Tarifi İçin Malzemeler

  • 300 gram dana antrikot
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 2 adet küçük boy domates
  • 2 adet orta boy yeşil biber
  • 2 yemek kaşığı pamuk yağı
  • Çeyrek çay kaşığı tuz
  • Çeyrek çay kaşığı sumak
  • Çeyrek demet maydanoz
  • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
  • 1,5 su bardağı su
  • 1 adet beyaz ekmek ya da 2 adet lavaş
  • 1 orta boy limon
  • Acı biber turşusu

 

Tantuni Yapılışı

  • Öncelikle antrikotunuzun yağlı kısımlarını temizleyerek küçük küpler şeklinde doğrayın.
  • Ardından tencereye alarak üzerini geçecek kadar soğuk suyla ekleyin. Suyunu çekene kadar haşlayın.
  • Daha sonra wok tavanızı ocağa alıp kızdırın ve 2 yemek kaşığı yağ ile haşlanmış etleri tavaya ekleyin.
  • Kırmızı toz biberi da üzerine ilave edin. Tavaya ara ara su ekleyerek etlerinizi iyice pişirin.
  • Etler suyunu çektiği zaman çekirdekleri temizlenmiş olan yeşil biberleri de ekleyip kavurmaya devam edin.
  • Ekmekleri veya lavaşları etlerin üzerine bastırarak yağını ve buharını çekmesini sağlayın.
  • Ekmekleri bir kenara alın.
  • Domateslerin kabuklarını soyarak küp küp doğrayın ve etlere ekleyin.
  • Bu şekilde de karıştırıp kısa bir süre daha pişirin.
  • Domatesler de piştiği zaman tüm harcı ekmeklerin arasına yerleştirin ve dürüm haline getirin.
  • Tantuninizi sumaklı soğan salatasıyla ya da ince kıyılmış maydanoz ve acı biber turşusu ile servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.

 

BATIRIK

Yöresel bir lezzet olan batırık, mercimek köftesine benzetilir. Sulu veya susuz köfte seklinde tüketilen batırık mutlaka denemeniz gereken bir lezzet. Çoğunlukla evlerde yapılır.

Batırık Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı ince bulgur
  • 1/2 çay bardağı tahin
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 adet küçük boy kuru soğan
  • 2 adet domates
  • 2 adet salatalık
  • 1/2 demet maydanoz
  • 2 adet yeşil biber
  • 1/2 demet nane
  • 3 dal taze soğan
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • 1/2 çay bardağı limon suyu
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 5 su bardağı soğuk su
  • 2 çay bardağı sıcak su
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 5 yaprak marul
  • 1 çimdik tuz

 

Batırık Yapılışı

  • İlk olarak tahini bir tavada 2-3 dakika kadar ısıtın.
  • Ardından bulguru 2 çay bardağı sıcak su ile ıslatın. Bulgurlar şiştikten sonra hazır demektir.
  • Şişen bulgurun içine tahini ve kimyonu ekleyerek karıştırın.
  • Daha sonra tüm sebzeleri ince şekilde doğrayın. Kuru soğanı rendeleyin.
  • Rendelenen soğanı ve salçayı da bulgura ekleyerek karıştırın.
  • Biberi, domatesi, salatalığı, taze soğanı, naneyi ve maydanozu ilave ederek dikkatli bir şekilde karıştırın.
  • Baharatları ve nar ekşisini ekleyip, karıştırmaya devam edin.
  • Eğer batırık yemeğini susuz tüketmek istiyorsanız elinizi hafif ıslatarak, küçük parçalar alın ve köftelik şekil vererek marulların üzerine dizin.
  • Sulu tüketecekseniz 5-6 bardak suyu içine ekleyip karıştırın. Üzerine de ince doğranmış marulları ekleyerek servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.

 

TARSUS KEBABI

Adana kebabına benzetilse bile farklı bir lezzeti olan Tarsus kebabı adını, Tarsus ilçesinden almaktadır. İçine koyulan soğan ile farklı bir lezzete kavuşan Tarsus kebabını deneyimlemenizi isteriz.

Tarsus Kebabı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet soğan
  • 1 kilo orta yağlı koyun kıyması
  • 2 adet kırmızı biber
  • 3-4 dal maydanoz
  • Pul biber
  • Tuz

 

Tarsus Kebabı Yapılışı

  • İlk önce malzemelerinden soğanı, maydanozu ve biberleri küçük küçük doğrayın.
  • Geniş bir kaba tüm malzemeleri alın ve 10-15 dakika yoğurun.
  • Ardından da hazırlanan kıymayı 10 parçaya bölün.
  • Bir kaseye su alın. Elinizi ıslatarak kıymayı şişlere yerleştirin.
  • Mangalınız varsa kebabı mangalda eğer mangal kullanmayacaksanız fırında da kebabınızı pişirebilirsiniz.
  • Afiyet olsun.

 

SIKMA

Mersin’in kahvaltılarının vazgeçilmezi olan sıkma, ince bir hamurun saç üzerinde pişirilip içine peynir veya patates koyulması ile yapılan bir tattır. Genelde sabah kahvaltılarında tercih edilir.

Sıkma Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru İçin:

  • 450 gram un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 250 mililitre su

İç harcı için:

  • 250 gram lor peynir
  • 1 adet kuru soğan
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz

Üzeri için:

  • 3 yemek kaşığı tereyağı

 

Sıkma Yapılışı

  • İlk olarak un, kabartma tozu, tuz ve suyu geniş bir yoğurma kabında alarak yoğurun.
  • Hamurun üzerini streç filmle kapatarak 15 dakika dinlenmeye bırakın.
  • Bu sırada soğanları yemeklik şekilde küçük küçük doğrayıp bir tavaya sıvı yağ ile birlikte alarak kavurun.
  • Ardından peyniri de ilave edin ve karıştırın.
  • Tuz, pul biber ve karabiberi ekledikten sonra ocaktan alın.
  • Daha sonra dinlendirilen hamuru 10 eşit parçaya bölerek bezeler oluşturun.
  • Bezeleri unlanmış olan tezgâhta kahvaltı tabağı büyüklüğünde açın.
  • Bu sırada tavanızı ısıtmak için ocağa alın. Sac varsa orada yapabilirsiniz.
  • Önceden ısıtılan tavaya açılan hamurlardan birini yerleştirin. Arkalı önlü pişirin.
  • Pişirdiğiniz hamura ilk sıcaklı ile hemen tereyağı ile yağlayın, içine hazırladığınız harcı koyup sıkıca sarın. Afiyet olsun.

 

TARSUS LAHMACUNU

Diğer yörelerde fındık lahmacun olarak geçen ve servis olarak sunulan Tarsus lahmacunu, Mersin’e geldiğinizde denemeniz gereken bir lezzet.

Tarsus Lahmacunu Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 su bardağı un
  • 1 çorba kaşığı toz maya
  • 1/2 çay bardağı sıvı yağ
  • Tuz
  • 2 su bardağı ılık su

İç Harcı için Malzemeler;

  • 200 gr orta yağlı koyun kıyması
  • 200 gr robotta kıyılmış kuru soğan
  • 2 adet orta boy domates (soyulup küp şeklinde doğranmış)
  • 1/2 demetten az ince kıyılmış maydanoz
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 yemek kaşığı margarin
  • Tuz, karabiber

Tarsus Lahmacunu Yapılışı

  • İlk önce iç harç için gerekli tüm malzemeleri geniş bir kaba alıp elleriniz ile iyice yoğurarak harmanlayın, buzdolabında bir süre bekletin.
  • Hamuru için geniş bir yoğurma kabının ortasına unu ekleyip ortasını havuz gibi açın.
  • Ardından maya, tuz, yağ, ılık suyu açılan un havuzuna ekleyip yumuşak bir hamur yoğurun. Hamuru kabarıncaya kadar bekletin.
  • Bekletilen hamur kabardığı zaman ceviz büyüklüğünde bezeler alıp merdane ile açın.
  • Hazırlanan harçtan azar azar açılan hamura ekleyerek yayın.
  • Lahmacunları önceden 200 derecede ısıtılmış olan fırında üstleri kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun.

 

TOPALAK ÇORBASI

Sevilen bir lezzet olan topalak çorbası, adını topalak olan köftesinden almaktadır. İçinde bulgur, un ve nohut bulunduran çorba hem doyurucu hem de lezzetlidir.

  • 1 kg bulgur
  • 150 gr nohut
  • 500 gr et
  • 1 tatlı kasığı karabiber ve kimyon
  • 2 kasık salça
  • 1 bas soğan
  • 1 miktar kuru nane (2 çorba kasığı)
  • 2 adet limon
  • 250 gr irmik
  • 1 su bardağı un
  • Yeteri kadar tuz

 

Topalak Çorbası Yapılışı

  • Önce nohut bir tencereye eklenir ve haşlanır.
  • Sonra bir miktar karıştırdıktan sonra et ilave edilerek birlikte haşlanır.
  • Bu sırada ayrı geniş bir kap içerisine bulgur alınır.
  • Bir kaşık salça, kıyılmış soğan, kimyon ve karabiberi ilave edilerek iyice yoğrulur.
  • Bir süre yoğrulduktan sonra irmik ve un eklenerek tekrar yoğrulmaya devam edilir.
  • Bulgur köftesi iyice yumuşadıktan sonra fındık büyüklüğünde avunç içerisinde yuvarlanır.
  • Daha önce haşlanan nohut ve et ile hazırlanan topalaklar birlikte kaynatılır.
  • 20 dakika kaynatıldıktan sonra eksisi ve tuzu da ilave edilir.
  • Ocaktan indirilir. Yağ ve salçası kuru nane ile birlikte tavada eritilir, sonra çorbanın üzerine dökülür.
  • Çorba servise hazır, afiyet olsun.

YÜKSÜK ÇORBASI

Bir diğer yöresel lezzet olan yüksük çorbası, içinde bulunan hamur işi et ve nohut ile de gayet doyurucudur. Mersin’e geldiğinizde mutlaka denemeniz gereken lezzetlerden biri.

  • 500 gr un
  • 1 yumurta
  • 1 tutam tuz
  • Su

İç Harç İçin:

  • 250 gr kıyma
  • 1 çorba küçük doğranmış reyhan
  • ½ çay kaşığı tuz
  • ½ çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası

Çorba İçin:

  • 6 bardak su
  • ½ bardak haşlanmış nohut
  • 1 çorba kaşığı salça
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 limonun suyu

Çorbası Yapılışı

  • Öncelikle unu bir geniş bir kaba ekleyip tuzla karıştırdıktan sonra ortasını havuz gibi açıyoruz.
  • Unun açılan ortasına yumurtayı kırıp yarım bardak su ekleyerek hamuru yoğuruyoruz. 
  • Hamuru buzdolabı poşetine alarak en az 30 dakika dinlendiriyoruz.
  • Bu sırada iç harç için gerekli olan malzemeleri bir kaba alarak karıştırıp yoğuruyoruz.
  • Dinlenmiş hamurdan bezeler yapıp bu bezeleri açarak küçük kareler kesiyoruz.
  • Kesilen parçaların her birinin ortasına kaşığın ucuyla kıymalı harçtan ekliyoruz.
  • Karelerin karşılıklı köşelerini kapatarak bohça şeklinde kapatıyoruz.
  • Unlanmış tepsiye mantıları topluyoruz.
  • Bir yandan da suyu ve nohudu tencereye alarak kaynatıyoruz.
  • Kaynayan suya hazırlanan mantıları ekleyip küçük bir tavada sıvı yağı kızdırıp salçayı eziyoruz.
  • Nane ve limon suyunu da çorbaya ekleyerek çorbanın üzerine döküyoruz. Servise hazır, afiyet olsun.

 

KEREBİÇ

Mersin’e gelip de yemeden gitmemeniz gereken lezzetler arasında olan Kerebiç, özellikle ramazan aylarında tüketilir. Mersin’deki her pastaneden kolayca temin edebilirsiniz.

Kerebiç Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 100 gram tereyağı
  • 1 su bardağı irmik
  • Yarım paket kabartma tozu
  • 2 yumurta
  • 2 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 2/3 çay bardağı sıvı yağ
  • Aldığı kadar un

İç harcı için:

  • Ceviz ya da Antep fıstığı
  • Tarçın
  • Şeker

Köpüğü için:

  • Çöven otu (bulamazsanız krem şanti kullanabilirsiniz)
  • Pudra şekeri
  • Su

Kerebiç Tatlısı Yapılışı

  • Tatlının köpüğü için çöven otu kullanacaksanız bir gün önceden çalışmaya başlamalısınız.
  • İlk önce çöven otunu yıkayıp tencereye alın ve üzerine 4 bardak su ilave edip bir gece bekletin.
  • Daha sonra tereyağını karıştırma kabınıza alarak erimesini bekleyin.
  • İrmiği ve kabartma tozunu da yağa ekleyin.
  • Ardından yumurtaları ve sıvı yağı da ilave ederek iyice karıştırın.
  • Pudra şekerini de karışıma ekleyin.
  • En son da aldığı kadar un ekleyerek kulak memesi kıvamında bir hamur yoğurun.
  • Tatlının iç harcı için ceviz veya fıstıkları dövün.
  • Üzerine toz şeker ve tarçını da ilave ederek karıştırın.
  • Hazırladığınız hamurdan istediğiniz boyutta parçalar kopararak poğaça ya da içli köfte gibi oyup içini doldurup kapatın ve tepsiye dizin.
  • Önceden 180 derecede ısıtılmış olan fırına tepsiyi verin.
  • Bu sırada suyu kaynatın.  Bu işlemi 2 saat sürdürün.
  • Suyu azalırsa üzerine 1-1,5 bardak kadar su ekleyebilirsiniz.
  • Kaynayan sudan otları süzün ve sıcakken pudra şekerini içine ekleyin.
  • Mikserle yardımı ile çırpmaya başlayın. Köpük krema kıvamına gelene kadar en kaz 45 dakika çırpın.
  • Tatlılarınız fırından çıktıktan sonra iyice soğumasını bekleyin ve köpükle üstlerini süsleyin.
  • Tarçın, fıstık veya ceviz içiyle süsleyerek servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.

 

CEZERYE

Cezerye herkesin sevebileceği türden olan bir diğer tatlı türüdür. Adana ve Mersin arasında rekabete neden olan bu tatlıyı mutlaka denemeden geçmeyin.

Cezerye Tarifi İçin Malzemeler

  • Beş – altı adet orta boy havuç
  • Bir buçuk su bardağı toz şeker
  • Bir su bardağı çekilmiş ceviz
  • Hindistan cevizi

Cezerye Tatlısı Yapılışı

  • Havuçların kabukları soyulur. Soyulan havuçlar ikiye bölünerek tencereye eklenir ve üzerini 3-4 parmak geçecek kadar su ilave edilerek havuçlar yumuşayıncaya kadar haşlanır.
  • Haşlanan ve soğuyan havuçlar rendenin ince tarafıyla rendelenir, tekrar ocağa alınır.
  • Bir kaşık yardımıyla ezilerek karıştırılır. Bu işlem havuçlar suyunu iyice çekinceye kadar devam eder. İşlemin bitiminde toz şeker ilave edilir.
  • Tekrar karıştırarak toz şeker ve havuçlar iyice bütünleşinceye kadar, yani karışım ele yapışacak kıvama gelinceye kadar pişirilir.
  • Çekilmiş ceviz de içine eklenir. 3-4 dakika daha birlikte kavrulur.
  • Karışım ıslatılan cam bir kabın içine 2-3 santim kalınlığında dökülür. Kaşık yardımıyla üstü hafifçe bastırılarak düzeltilir.
  • Ilıyan tatlı buzdolabına kaldırılarak soğuması beklenir. Soğuyan Cezerye Tatlısı isteğiniz şekilde dilimlenerek, bol Hindistan cevizine bulayıp servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.

 

YAYLA BANDIRMASI

Bir çeşit cevizli sucuk olan yayla bandırması da bir diğer Mersin’e özgü tatlıdır. Mersin yöre halkı tarafından evlerinde sıklıkla yapılan bu lezzet, ceviz, pekmez ve nişasta ile hazırlanmaktadır. Mersin yöresinde yetiştirilen doğal ürünler ile hazırlanan yayla bandırmasını Mersin’de deneyimleyebilirsiniz.

Yayla Bandırması Tarifi İçin Malzemeler

  • Üzüm pekmezi,
  • Ceviz,
  • Su,
  • Nişasta

Yayla Bandırması Yapılışı

  • İlk olarak üzüm pekmezi şıra kıvamına gelecek şekilde sulandırılır.
  • Yeterli miktarda nişasta, sulandırılan şıraya eklenir ve iyice karıştırılır.
  • Şıra ve nişasta genişçe bir tencereye alınarak 45 dakika boyunca sürekli karıştırılarak pişirilir.
  • Bu işlem sonucu “Palıza” denilen bir ürün elde edilir.
  • Ceviz içi küçük parçalara ayrılmadan (¼ büyüklüğünde) temiz bir ipe, yorgan iğnesi yardımıyla yaklaşık 50 santim kadar dizilir.
  • Daha sonra ipe dizilmiş olan cevizler isteğe göre bir ya da iki kez Palızaya batırılarak Palıza ile kaplanır.
  • Palıza ile kaplanmış ceviz ipinden yüksek bir yere asılarak kıvamını alıncaya kadar açık ve kuru havada üç gün boyunca dinlendirmeye alınır.
  • Afiyet olsun.

 

MAMÜL

Kerebiç’e benzeyen ama daha farklı olan mamül, çay sohbetlerinin en çok tercih edilen tatlısıdır.

Mamül Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gr irmik
  • 150 gr margarin
  • 5su bardağı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • Yarım su bardağı pudra şekeri
  • Yarım su bardağı ılık süt
  • Bir tutam tuz

İçine koymak için;

  • 500 gr yumuşak hurma ve 1 yemek kaşığı tereyağı

Mamül Yapılışı

  • Önce tatlı için sıvı yağ ve eritilmiş margarin irmik ile birlikte bir kaba alınıp irmiğe yedirilir.
  • Ardından 1 saat buzdolabında dinlendirilir.
  • Dinlenen irmik dolaptan alınır ve üzerine tüm malzemeler eklenerek yoğurulur.
  • Kulak memesi kıvamı ele yapışmayacak bir hamur olmalıdır.
  • Kıvamı yumuşak ise biraz daha un ekleyebilirsiniz. Kıvamı ise de süt ya da su ekleyebilirsiniz.
  • Yoğrulan hamur yine buzdolabına alınır ve 1 saat daha dinlendirilir.
  • İçine koymak için hurmaları ayıklayıp bir tavada tereyağı ile bir iki dakika çeviriyoruz. Ocaktan alıp soğutuyoruz.
  • Dinlenen hamurdan bezeler yaparak içli köfte gibi oyarak içine hurmayı ekleyin ve kalıba basıp fırın tepsisine dizin.
  • Önceden 180 derecede ısıtılmış olan fırında verip pişirin, afiyet olsun.

KARSAMBAÇ

Karsambaç, Adana bici bicisine alternatif olarak hazırlanan, yaz aylarının serinletici lezzetindendir. Karsambaç buz, gül şurubu, meyvelerle hazırlanan enfes bir lezzettir.

Karsambaç Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kase rendelenmiş buz ya da kış ayında iseniz kar
  • 20 ml bal ve su ya da gül şurubu

Karsambaç Tatlısı Yapılışı

  • Rendelenmiş buz ya da temiz karı kaseye alın ve kaşık ile iyice karıştırın.
  • Ardından 200 ml balımız ile bir miktar suyu karıştırarak kıvamı orta halli olan bir şerbet hazırlayın.
  • Bu şerbeti kaselere ekleyerek iyice karıştırıyoruz.
  • İsteyenler bal ve su karışımı şerbet yerine gül şurubu da tercih edebilir. Afiyet olsun.

 

KAYNAR

Kaynar, lohusa şerbeti olarak da adlandırılmaktadır. 7 çeşit baharatın bir araya getirilerek hazırlandığı lohusa şerbeti kış aylarında içildiğinde içinizi ısıtacak bir lezzete sahiptir. Yeni doğum yapan kadınların sütünün bol olması için hazırlanan kaynar, gelen misafirler içinde ikram edilen lezzetli bir içecektir. Mersin’e yolunuz düştüğünde bu yöresel içeceği deneyimleyebilirsiniz.

Kaynar Tarifi İçin Malzemeler

  • Kaynar karışımı ( çubuk tarçın, karanfil, tohum yenibahar, zencefil, havlıcan )
  • Şeker
  • Su
  • Üzerine ceviz

Kaynar Yapılışı

  • Öncelikle kaynar baharatlarını ve 4 litre suyu tencereye ekleyerek 1 saat kaynatın.
  • 2, 5 bardak şekeri de ekleyerek 15 dakika daha kaynatalım.
  • Sıcak şekilde fincanlara ilave ederek üzerine dövülmüş cevizi serpiştirin.
  • Servise hazır, afiyet olsun.

 

ATOM

Çeşitli meyveler ile hazırlanan atom içeceği, sıcak yaz günlerinde tüketildiğinde serinletici, kış günlerinde ise enerji veren, vücudu hastalıklardan koruyan bir etkiye sahiptir. Mersin yöresel içecekleri arasında son sırada yer alan atom, lezzetli ve sağlıklıdır.

Atom İçeceği Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet ayva
  • 1 adet yeşil elma
  • 1 adet armut
  • 1 adet kivi
  • 1 adet muz
  • 3 adet havuç
  • 1 adet mandalina
  • 8-10 adet kırmızı üzüm tanesi
  • 2 yemek kaşığı bal
  • Yarım su bardağı süt

Atom İçeceği Yapılışı

  • Ayva, armut, elma ve havuçları güzelce yıkayıp, saplarını keserek boyuna parçalara ayırın.
  • Ardından kivi ve mandalinanın kabuklarını soyun.
  • Ayva, armut, elma, üzüm ve havuç ile birlikte, katı meyve sıkacağından geçirin.
  • Sıkılan meyve sularını blender başlığını taktığınız, mutfak robotunun içine ekleyin.
  • Üzerine muzu, 2 yemek kaşığı balı ve yarım su bardağı sütü ilave ederek blenderdan geçirin.
  • Servise hazır, afiyet olsun.

Paylaş :
 
Etiketler :  mersin yöre, yemekleri nelerdir, yiyecekler

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA