7 Temmuz 2024 Pazar



18:11   TARSUS’TA GÜÇ KADINDA!   18:05   SAĞLıKLı BESLENME IÇIN ÖNEMLI TAVSIYELER   18:03   BAŞKAN ÇAKıR BIR YıLLıK GÖREV SÜRESINI DEĞERLENDIRDI   16:53   KADıN KONUK EVI AKDENIZ BELEDIYESI BÜNYESINE GEÇTI   16:14   MERSIN’DE UYUŞTURUCU OPERASYONU: 2 KIŞI YAKALANDı   12:25   LIMON BAHÇESINDE UYUŞTURUCU YETIŞTIRIRKEN YAKALANDı   12:16   MERSIN’DE TRAFIK KAZASı: 1 ÖLÜ   12:07   MERSIN’DE KARAKOL ÖNÜNDE HAVAYA ATEŞ AÇAN ŞAHSı ÖZEL HAREKAT POLISI VURDU   15:40   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı SEÇER, AVRUPA İMAR VE KALKıNMA BANKASıNıN DEPREM BÖLGESINE GÖNDERDIĞI HIBE PAKETINDEN YARARLANACAK ILLER ARASıNDA MERSIN’IN DE SAYıLMASıNA KARŞıN PAYLARıNA DÜŞEN HIBEYI ALAMADıKLARıNı SÖYLEDI   15:34   YENIŞEHIR BELEDIYESI HALK KART TUTARLARı HESAPLARA YATıRıLDı   11:19   MERSIN’DE LIMON DEPOLARıNDA DENETIMLER SÜRÜYOR   11:14   MERSIN’IN TARIHI VE TURISTIK YERLERINI SANAL GERÇEKLIK GÖZLÜĞÜYLE KEŞFEDIYORLAR   11:00   MERSIN’DE KıRSAL MAHALLELERDE YOL YAPıM ÇALıŞMALARı SÜRÜYOR   10:54   SAĞıM BAŞLADı: ŞIFA DEPOSU SEDIR BALı ARıCıLARıN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ   16:40   KARADUVAR’DA ‘ÇEDES’ TEPKİSİ!   16:23   ÇEYREK FİNALDEYİZ: 1-2   16:09   MEZITLI TEK YÜREK OLDU   16:01   TARıMıN GELECEĞI MERSIN’DE ŞEKILLENDI   15:01   ŞEHIR HASTANESI’NDE EMEK SÖMÜRÜSÜ!   14:46   YıKıLAN OKULLAR NE ZAMAN EĞITIM VERECEK?  
 
 
 
 
GÖZNELİLER TAŞ OCAKLARININ AÇILMASINA KARŞI ÇIKTI
   

Mersin merkez ilçe Toroslar’a bağlı Gözne’de açılması planlanan taş ocakları fikrine mahalleli karşı çıktı. Taş ocakları projesinin birçok zararlı sonucunun olacağını ifade eden Gözneliler, bunun doğaya vereceği ciddi zararına da dikkat çekti.

 

Tarih : 3 Mart 2021 Çarşamba 11:29

Gözne’de açılması planlanan taş ocakları ile ilgili mahalle muhtarları ve doğaseverler bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. Açıklamada en büyük zararın Gözne halkına olacağına ve yakın mahallelerde de bu etkinin hissedileceğine değinildi.

GÖZNE’Yİ SEVENLER DERNEĞİ BAŞKANI HAYRETTİN ZENGİN;

Gözne’de taş ocaklarının açılmasını istemiyoruz. Bu konuda muhtarlarımızın destekleri ile taş ocaklarının açılmaması için gerekli çabayı sarf etmeye çalışıyoruz. Taş ocaklarının en büyük zararları Gözne halkı, Ayvagediği, Soğucak, Bekiralanı, Darısekisi’nden Evrenli’ye kadar görülecektir. Burada illaki patlama olacaktır ve en ufak patlamadan Gözne halkının suyu kesilecektir. Zaten şu an mevcut olan taş ocağından dolayı sular kesik. Biz bunlara karşıyız.

Bu mahallelerde yaklaşık 45-50 tane Yörük davar güdüyor. Mera sahası kalmadı, başka yerlerdeki taş ocağı açılmayan yerleri de vatandaşa özel ağaçlandırma bölgesi olarak tahsis ettiler. Davar güdecek yer kalmadı. Mahalle aralarında davarlarını otlatıyorlar. Burada taş ocağı açılacak yerlerde ayrıca zeytin ağaçları yok olacak, katran, andız ağaçları yok olacak. Andız pekmezi yapamayacağız, dışarıya bir kıyafet seremeyeceğiz çünkü her taraf toz olacak. Davar besleyemeyeceğiz çünkü orman kalmadı: nefes alma özgürlüğümüz kısıtlanıyor. Buralara taş ocağı istemiyoruz, mevcut alanı da istemiyoruz. Şu an bile orada çalışma olunca toz geliyor. Bunun için de sadece buradaki mahalleler değil hepimiz zarar göreceğiz. Ayva gediği de Bekir alanı da bu zararı görecek.

Yazın bu saydığım mahallelerde 150 bin kişi yaşıyor ve bu insanlar temiz hava için geliyor. Ama buraya taş ocağı açıldığı takdir de temiz hava diye bir şey kalmayacak. Bu sefer insanlar göç etmek zorunda kalacak ya da klima ile yaşamaya çalışacak.

AYVA GEDİĞİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ BAŞKANI OSMAN KEPİR:

Bu bölgedeki alana taş ocağı açılırsa gördüğümüz evlerde yaşayan tüm vatandaşlar ve bu yol güzergahındaki en az 10 tane köyümüz bu taş ocağından etkilenir. Biz öncelikle doğamıza sahip çıkalım ve koruyalım. Bizim meralarımız kalmadı, hayvanlarımız rahat bir ortamda yetişemez olacak. Yarın buraya taş ocağı kurulduğunda sesten, tozdan tüm herkes etkileneceği için taş ocağına ‘hayır’ diyoruz. Bu sorun birimizin değil hepimizin. Toroslar bölgesinde olduğu için Toroslar Belediye Başkanımızdan da destek bekliyorum. Lütfen buraya sahip çıkalım. Gerek vatandaşlarımıza gerek köylerimizi gerek hayvanlarımıza sahip çıkalım.

TAŞ OCAĞININ AÇILACAĞI BÖLGENİN MUHTARI GÖZNE MAHALLE MUHTARI ŞEVKET TAŞKIN:

Buraya yapılmak istenen doğa katliamına ‘hayır’ diyen tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum. Bir şeye hayır demek için bazen de çözüm üretmek gerekiyor. Buralarda taş ocağı istemiyoruz çünkü buralar Mersin’in akciğeri. Mersin’den Adana’dan insanlar buraya temiz hava almak için geliyor. Eskiden kara tepe dediğimiz yer şimdi ak tepe oldu. Burada bir taş ocağı vardı ve kapandı. O taş ocağından çıkan tozlar o tepedeki ağaçları kuruttu. Şimdi hiçbir ağaç kalmadı. Sayın Cumhurbaşkanımız ‘Muhtarlarımız demokrasinin temel taşlarıdır’ diyor. Ağaçlarında muhtarı var, ağaçların muhtarı da sedir ağaçlarıdır. Buradaki ağaçlar katledileceğini gitsinler orman olmayan sırf kaya olan yerlerin taşını kullansınlar. Bu memleketin taşa da ihtiyacı var, ormana da.  Biz taş ocağının yerine ormanı kullanıyoruz. Bir tane burada taş ocağı var, başka da istemiyoruz.

Yazın burada yaklaşık 150 bin nüfus yaşıyor. Bu 2 Mart’ta bahar havası yaşıyoruz, neden? Yağmur yok, kış yok. 10 senedir kar yağmadı buraya. Çünkü burada doğa katledildi. Ormanın olmadığı yerde yağış da olmaz, su da olmaz. Bunun cezasını sadece bizler değil tüm Mersin halkı çekecektir. Buna ‘dur’ demeliyiz.

AYVA GEDİĞİ MUHTARI AYHAN GÜMELİ:

Biz Toroslar ilçesinin hiçbir kırsalında taş ocağı istemiyoruz. Her tarafa zarar veriyor.  Yollarımız yüklü kamyonların istediği gibi gittiği için bozuldu. Bunların hepsine engel olacağız, biz engel olmazsak bu kamyonlar bir gün çocuklarımıza zarar verecek. Biz bunlara fırsat vermeyeceğiz. Hayvan otlatacak yerimiz kalmadı, vatandaşın gidip piknik yapacağı yer kalmadı. Gittiği zaman üzerinde tozla evine dönüyor.

YUKARI GÖZNE MAHALLE SAKİNİ MEHMET TOPÇU;

35 yıl taş ocakların çalışmış bir insanım. Burada yaşayan halkın bir kısmı yerleşik halk, bir kısmı da benim gibi sağdan soldan emekli olup gelmiş ve dinlenmek isteyen insanlar. Yukarıda bir taş ocağı var belediye tarafından işletilmiş bir taş ocağı ve enkaz gibi duruyor. Oradaki malzemelerin oradan taşınması gerekiyor. Önümüze bir yük arabası geldiği zaman saatlerce peşlerinde kalıyoruz. Buraya sadece biz de gelmiyoruz. Günü birlik geliyor insanlar ve temiz havanın tadını çıkarmak istiyorlar. Buna lütfen engel olmayın.

MİMARLAR ODASI MERSİN ŞUBE BAŞKANI;

İkametgahım benimde bu yol üzerinde ve burası meskün mahal ve çok olağan üstü hallerde buradan iş makinesi geçer. Burada kendi kılıflarına uydurup iş makinelerinin geçebileceği cadde gibi sunmaya çalışıyorlar. Burada yaşamamızı imkansızlaştırmaya çalışıyorlar ve insanlar göç etmek zorunda kalıyor, buralar ıssızlaştırılıyor. Dolayısıyla buranın terk edilmesine ve doğal güzelliklerinin yok edilmesini istemiyoruz.

Dünyanın maden devi İtalya ve İtalya’da 26 tane maden ocağı vardır. Türkiye’de 2 bin 700 tane maden ocağı vardır. Türkiye’nin her yerini talan etmek ve herkese peşkeş çekmek vicdanlı bir davranış şekli değildir. Dünya maden ocağı rezervlerinin yüzde 40’ı Türkiye’dedir. Bu talan düzenine hep birlikte karşı çıkacağız. Her yerde maden zulmünü yaşıyoruz, buna son vermek için herkesin destek olmasını istiyoruz.

Paylaş :
 
Etiketler :  mersin, gözne, taş, ocakları, açıklama

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 



  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA