21 Aralık 2025 Pazar



17:20   CHP’DEN ISTIFA EDEN ÇAKıR MEMLEKETI MERSIN’DE COŞKUYLA KARŞıLANDı   16:46   MERSIN’DE UÇAN SÜPÜRGE KADıN FILMLERI FESTIVALI IKINCI KEZ PERDELERINI AÇTı   15:02   BAŞKAN SEÇER: "MERSIN’I HERKES TAKDIR EDIYOR"   14:55   MERSIN’DE GENÇLERE YÖNELIK YENI KARIYER PROJELERI TANıTıLDı   14:52   MERSIN’DE PASTıRMA YAZı: TÜRKIYE’NIN EN SıCAK ILLERI ARASıNDA ILK SıRLARDA YER ALDı   15:11   YENIŞEHIR BELEDIYESININ ONUR KONUĞU, PROF. DR. RUŞEN KELEŞ OLDU   14:46   KKTC 5. CUMHURBAŞKANI ERSİN TATAR’DAN TOROSLAR’A ZİYARET   10:01   BÜYÜKŞEHİR’İN SANATÇILARI, ACEMAŞİRAN MAKAMINDA ESERLER SESLENDİRDİ    14:29   TOROSLAR BELEDİYESİNDEN MAHALLELERDE KAPSAMLI TEMİZLİK ÇALIŞMASI   11:42   MSK OOSTENDE’Yİ 84-76 YENDİ   11:22   YENİ YIL COŞKUSUNUN ADRESİ BÜYÜKŞEHİR’İN YILBAŞI PAZARI   10:02   BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ VERDİĞİ DESTEKLERLE ÜRETİCİYE NEFES OLUYOR   09:59   AKDENİZ’DE AĞIR HASARLI BİNANIN KONTROLLÜ YIKIMI GERÇEKLEŞTİ   14:01   3 OCAK KURUMLARARASI FUTBOL TURNUVASI’NDA YARI FİNAL HEYECANI   13:59   FEAST, 2025 ÜÇÜNCÜ ÇEYREĞINDE BÜYÜMESINI SÜRDÜRÜRKEN 2026 İÇIN STRATEJIK YATıRıMLARıNı HıZLANDıRDı   11:40   MERSIN MARINA’DA YENI YıL SOKAĞı BAŞLıYOR!   11:05   TDV KADıN KOLLARı GAZZE YARARıNA TÜRKIYE GENELINDE HAYıR ÇARŞıLARı DÜZENLEDI   10:12   ANAMUR’DA MINIKLERDEN MILLI TEKNOLOJI HAMLESI: YERLI MALı HAFTASıNDA TOGG COŞKUSU   09:51   DERECİK BELEDİYESİ İTFAİYE PERSONELİ, ATA EĞİTİM MERKEZİ’NDE EĞİTİM ALDI   09:47   BÜYÜKŞEHİR, HAL KATLI KAVŞAĞI İLE BÖLGENİN LOJİSTİK YÜKÜNÜ HAFİFLETECEK  
 
 
 
 
MERSİN’DE ATIL TARLALARA SALEP EKEN 3 GİRİŞİMCİNİN DENEME EKİMİ BAŞARILI OLDU
   

Mersin’in Erdemli ilçesinde kırsal arazilerin ekonomiye kazandırılması için 3 girişimci Toros Dağları’nın yüksek kesimlerinde ilk kez salep ekimi yaptı. Tozlu Yaylası’nda deneme amaçlı yapılan ilk ekimden olumlu sonuç alan girişimciler şimdi ekili alanları arttırarak, birlik kurup Toros dağ salebi markasıyla üretime destek olmak istiyor. Yabani orkide olarak da bilinen salep, dondurma ve tatlı yapımında kullanıldığı gibi lezzetiyle de Anadolu kültüründe geleneksel içecekler içinde yer alıyor. Bitkinin pazar sorunu da bulunmuyor.

 

Tarih : 2 Mart 2021 Salı 11:27

Mersin’in ilçelerinden Erdemli’de genç girişimci Adem Arslan, kırsal alanlardaki atıl tarlaları değerlendirmek için yola çıktıklarını ve 'beyaz altın' diye tabir edilen salep ile tanıştıklarını belirtti. Arslan, "Kırsal alandaki tarlalarımızı değerlendirmek amacıyla ne yapabiliriz, ne ekebiliriz düşüncesinden hareketle 2 yıla yakındır salep bitkisinin peşinde koştuk. Dikim yapmadan önce araştırmalarda bulunduk. Şehir şehir tarlalarını gezdik, üreticileriyle konuştuk. Erdemli'de özellikle de Toros Dağları'nın eteklerinde olur mu, olmaz mı bu noktasında geniş bir araştırma yaptık. 1,5 - 2 yıllık araştırmanın neticesinde emeğimizin karşılığını almak üzere tarlamıza deneme dikimleri yaptık. Dikim yapalı yaklaşık 3 ay oldu, geldiğimiz nokta da başarılı olduğunu gördük" dedi.

"SALEP TARLALARIMIZI ATIL OLMAKTAN KURTARACAK"

"Kullanılmayan bir arazinin değerlendirilerek ekonomiye kazandırılması açısından salebin çok doğru bir bitki olduğuna değinen Arslan, "Bu dünyada popülasyonu azalan bir bitki. Ülkemizde popülasyonunu arttırmak adına, devletimizin bazı güzel teşvikleri var. Şuan Mersin'i kapsamıyor ama geleceğini düşünüyoruz, bekliyoruz. Onun haricinde cezai yaptırımları var. Dağda kaçak olarak salep toplanmasının yaklaşık 70 bin liralık büyük cezaları var. Devletimizin aldığı tedbirlere destek olmak adına aynı zamanda tarlamızı değerlendirmek adına bu ürünü keşfettik. Bu ürünü diktik, başarılı olduk ve bundan sonra herkesin dikmesi için çalışmalar yapmaya başladık" diye konuştu.

 "ÜRETİM ARTINCA BİRLİK KURUP MARKALAŞMAK İSTİYORUZ"

Üretimin artmasıyla dernek ya da birlik çatısı altında markalaşmaya da gitmek istediklerini anlatan Aslan, "Bu deneme dikiminden elde ettiğimiz başarının ardından asıl nihai hedefimiz, Erdemli'de bir Toros dağ salebi markasını ortaya koymak olacak. Dünyanın neresinde olursa olsun, Türkiye'nin neresinde olursa olsun salep denildiği zaman, dağ salebi denildiği zaman Toroslar, Erdemli akla gelsin diye markalaşmak da istiyoruz" şeklinde konuştu.

"EKEN HERKESE EKONOMİK GELİR SAĞLAYACAK BİR BİTKİ"

Girişimcilerden İlyas Kalay da atıl durumda 5 dönümlük tarlasının olduğunu, bu tarladan gelir elde etmek için salep ektiklerini belirtti. Kalay, "Doğada bu bitki Muğla'dan, Kahramanmaraş'a kadar doğal olarak Toroslar'da zaten yetişiyor. Biz bunu kültüre alıyoruz. Her aileye ekonomik bir getirisi olacak. 500 metrekarelik bir yer  ektiğimizde bir ailenin bir yıllık geçimini sağlayacak para elde edilebiliyor. Yani yıllık 50-60 bin lira gibi getirisi oluyor. 1 dönüm ekerse 100-120 bin lira getirisi oluyor. Bu konuda biz 3 girişimci arkadaş, yaz ayında başladık tarla hazırlıklarımıza ve bu gördüğünüz tarlayı hazırladık. Deneme ekimimizi yaptık ve başarılı olduk" diye konuştu.  

Paylaş :
 
Etiketler :  mersin, erdemli, salep, girişimci, atıl, tarla, başarılı

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA