30 Ekim 2025 Perşembe



09:50   ARAS: “CUMHURIYET; ÖZGÜRLÜK, EŞITLIK VE ADALETTIR”   16:16   MERSIN’DE INCIR SEZONU SONA ERDI, ÜRETICISININ YÜZÜ GÜLDÜ   16:07   ÖĞRENCILER, CUMHURIYET COŞKUSUNU BAŞKAN SEÇER’LE PAYLAŞTı   15:57   ŞEHIT EMNIYET MÜDÜRÜ ALTUĞ VERDI’NIN BABASı MERSIN’DE TOPRAĞA VERILDI   15:53   TRAKTÖR KAZASıNDA SÜRÜCÜ AĞıR YARALANDı   13:05   MERSIN’DE SON BIR HAFTADA 577 UYUŞTURUCU ŞÜPHELISI YAKALANDı   12:59   MERSIN’DE AKUSTIK SAHNE KONSERLERI GENÇLERIN ILGISINI ÇEKIYOR   12:53   ŞENER: "ŞEHIT AILELERI VE GAZILER, MILLETIMIZIN EN KıYMETLI EMANETIDIR"   12:47   MERSIN’DE EMEKLI KADıNLARA MEME KANSERI FARKıNDALıK EĞITIMI   12:44   MERSIN’DE MINIKLERDEN CUMHURIYET BAYRAMı COŞKUSU   12:36   ÜNLÜ ŞEF FIKRET ÖZDEMIR’DEN HUZUREVI SAKINLERINE LEZZET DOLU ZIYAFET   12:27   MERSIN’DE 1 HAFTADA 115 BIN ARAÇ DENETLENDI   12:18   ZIRAI DON ZARARıNıN ÖDEMELERI ÇIFTÇIYE CAN SUYU OLDU   12:16   KADıN MOTOSIKLET SÜRÜCÜLERINE UYGULAMALı EĞITIM   12:12   MERSIN’DE EŞ ZAMANLı OPERASYON: 139 ARANAN ŞAHıS YAKALANDı   16:10   MERSIN’DE OKULDA GıDA ZEHIRLENMESI ŞÜPHESI: 26 ÇOCUK HASTANEYE SEVK EDILDI   13:22   ÖNCE TONLARCA TEKSTIL ATıĞı, ŞIMDI DE KILOLARCA YOĞURT   12:41   2025 PLAJ PARAVOLEY DÜNYA ŞAMPIYONASı SONA ERDI   12:04   TARSUS BELEDIYESI, ÖĞRENCILERI KUBAT PAŞA MEDRESESI’NDE TARIHLE BULUŞTURDU   11:25   ŞEHIT EMNIYET MÜDÜRÜ ALTUĞ VERDI’NIN BABASı HAYATıNı KAYBETTI  
 
 
 
 
SGK, kayıt dışı istihdamla mücadeleyi sürdürüyor
   

Mersin Sosyal Güvenlik İl Müdürü Ali Koç, kayıt dışı istihdamın hem çalışanlar hem de işverenler için ciddi sonuçlar doğurduğunu belirterek, işverenleri yasal yükümlülüklerini yerine getirme konusunda uyardı.

 

Tarih : 9 Ekim 2025 Perşembe 14:58

Koç, yaptığı yazılı açıklamada, Sosyal Güvenlik Kurumunun kayıt dışı istihdamla mücadele kapsamında yürüttüğü rehberlik ve bilgilendirme faaliyetleri çerçevesinde her yıl sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarına ziyaretler gerçekleştirdiğini hatırlattı.

Kayıt dışı istihdamın, çalışanların Sosyal Güvenlik Kurumuna hiç bildirilmemesi ya da çalışma gün veya ücretlerinin eksik bildirilmesi olduğunu belirten Koç, "Sigortasız işçi çalıştırmak ya da çalışma sürelerini eksik bildirmek kayıt dışı istihdam sayılır. Bu durum hem çalışan hem de işveren açısından ciddi yaptırımlara neden olur" dedi.

Koç, sigortalı çalışmanın anayasal bir hak olduğunu vurgulayarak, "İşverenlerin çalışanlarını sigortasız çalıştırma hakkı olmadığı gibi, çalışanların da sigortasız çalışmayı isteme hakkı yoktur. Tespit halinde işverenler mağduriyet yaşayabilir" ifadelerini kullandı.

Kayıt dışılığın sonuçları ağır

Kayıt dışı istihdamın çalışanları sosyal güvenceden yoksun bıraktığını, işverenler arasında haksız rekabet oluşturduğunu ve kamu gelirlerinde kayıplara yol açtığını ifade eden Koç, sigortasız çalışan kişilerin emeklilik, malullük, ölüm aylığı, işsizlik sigortası, sağlık hizmetleri ve tazminat haklarından mahrum kaldığını hatırlattı.

"Denetimlerde kayıt dışı istihdam belirlenmesi halinde işverenlere mevzuatta öngörülen idari para cezaları uygulanır. Fiilin niteliğine göre teşvik iptali gibi ek yaptırımlar da olabilir" diyen Koç, bir işçinin bir yıl boyunca sigortasız çalıştırıldığının tespiti halinde idari cezanın 14 asgari ücrete kadar çıkabileceğini söyledi.

Koç ayrıca, bu işyerlerinin sigorta prim teşviklerinden yararlanamayacağını, haksız yararlanılan teşviklerin gecikme zammıyla geri alındığını, iş kazası durumunda işverenin adli ve idari sorumluluklarının doğduğunu belirtti.

Yabancı işçi çalıştırmada dikkat

Açıklamasında yabancı uyruklu işçi çalıştırma konusuna da değinen Koç, "Çalışma izni olmadan yabancı uyruklu işçi çalıştırılması durumunda her bir kişi için 2025 yılı itibariyle 81 bin 683 TL idari para cezası uygulanır" dedi.

İzinsiz çalıştırılan yabancıların ve ailelerinin dönüş masraflarının da işveren tarafından karşılanmak zorunda olduğunu vurguladı.

Ücretler banka üzerinden ödenmeli

Koç, Türkiye genelinde 3 ve üzeri işçi çalıştıran işverenlerin ücret ödemelerini banka aracılığıyla yapmak zorunda olduklarını hatırlatarak, "Bu yükümlülüğe uymayan işverenlere 2025 yılı için her işçi ve her ay için 2 bin 179 TL idari para cezası uygulanmaktadır" bilgisini paylaştı.

İhbar ve şikayet yolları

Koç, çalışanların sigortalarının yatırılıp yatırılmadığını veya kazanç seviyelerinin doğru bildirilip bildirilmediğini e-Devlet, Alo 170, SGK İl Müdürlükleri veya CİMER üzerinden kolayca sorgulayabileceklerini ifade etti.

Paylaş :
 
Etiketler :  mersin, sgk

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA