4 Kasım 2025 Salı



17:21   MERSIN’DE TÜKETICI DENETIMLERI: 978 FIRMADA 66 BIN ÜRÜN INCELENDI   15:23   ALMANYA BÜYÜKELÇISI SORG, MERSIN’DE VALI TOROS ILE GÖRÜŞTÜ   15:02   TARSUS’TA IKLIM PROJESINE MECLIS ONAYı   14:05   MERSIN SANAYI ODASı PLATFORMU’NDAN TARSUS TSO’YA ZIYARET   13:10   MUADIL ILAÇ KAVGASıNDA YENI GÖRÜNTÜLER ÇıKTı   12:46   MERSIN’DE BIR HAFTADA 128 NARKOTIK OLAY: 146 GÖZALTı   12:02   MERSIN’DE GENÇLER MADDE BAĞıMLıLıĞıNA KARŞı TIYATRO ILE BILINÇLENIYOR   11:56   MTSO BAŞKANı ÇAKıR: "MERSIN, GıDA SANAYINDE AR-GE VE INOVASYONLA BÜYÜME HEDEFINDE"   10:51    AKDENIZ BELEDIYESI ARAÇ FILOSUNU GÜÇLENDIRDI   09:53   MESKİ, ALTYAPı VE ÜSTYAPı ÇALıŞMALARıNı SÜRDÜRÜYOR   09:49   MERSIN’DE MERCEK’IN SAÇ RENKLENDIRME KURSU YOĞUN ILGI GÖRÜYOR   09:38   AKOM, ANLıK IZLEME VE VERI ANALIZIYLE MÜDAHALE KABILIYETINI ARTTıRDı   15:38   MERSIN KENTI EDEBIYAT ÖDÜLÜ AHMET ÜMIT’IN   15:34   MERSIN’DE BIR HAFTADA 117 BIN ARAÇ DENETLENDI, BIN 577’SI TRAFIKTEN MEN EDILDI   15:31   YAŞLı ADAM, BAHÇESINI TEMIZLERKEN YANGıNDA HAYATıNı KAYBETTI   15:26   ÇETKODER’IN ÇEVRE VE TÜKETICI ÖDÜLLERI SAHIPLERINI BULDU   11:13   MERSIN’DE 2. KENT VE DENIZCILIK KONFERANSı DÜZENLENDI   10:42   MERSIN’DE KAÇAK TÜTÜN VE 65 ADET SIGARA SARMA MAKINESI ELE GEÇIRILDI   10:38   KAMYONET ILE OTOMOBIL ÇARPıŞTı: 4 YARALı   09:49   YAŞLıLARı SOYAN YANKESICI SUÇÜSTÜ YAKALANDı: O ANLAR KAMERADA  
 
 
 
 
Sağlıklı ve ekonomik protein için bakliyat!
   

Mersin Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Ö. Abdullah Özdemir, bakliyat ürünlerinin sağlıklı, ekonomik ve sürdürülebilir bir protein kaynağı olduğuna dikkat çekerek, bu ürünlerin toplum genelinde daha fazla tüketilmesi gerektiğini vurguladı. Özdemir, özellikle artan gıda enflasyonu ve protein kaynaklarına erişimde yaşanan sıkıntılar karşısında bakliyatın önemli bir alternatif oluşturduğunu belirtti.

 

Tarih : 15 Eylül 2025 Pazartesi 15:10

Haber Merkezi

Mersin Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Ö. Abdullah Özdemir, bakliyat ürünlerinin en ucuz ve sağlıklı protein kaynağı olduğuna ilişkin basın açıklaması yaptı. Özdemir, yaptığı basın açıklamasında, et ve et ürünleriyle benzer protein değerlerine sahip olan baklagillerin, hem sağlık hem de maliyet açısından daha avantajlı olmasına rağmen yeterince tüketilmediğine dikkat çeken Özdemir, “Et ve et ürünleri gibi benzer protein seviyesine sahip alternatif gıda ürünlerine göre daha düşük maliyetli ve sağlık açısından faydalı olmalarına rağmen, ülkemizde olduğu gibi ABD’de de baklagiller yeterince tüketilmemektedir. Bu durumdan hareketle, 2025–30 ABD Beslenme Rehberi Danışma Komitesi, Protein Gıda Grubu’nda baklagillerin et, tavuk ve yumurtadan önce listelenmesini tavsiye etmiştir. Bu tavsiyenin ülkemizdeki ilgili kurumlar tarafından da dikkate alınması gerektiğini düşünüyorum. Nitekim Avrupa İstatistik Ofisi’nin (EUROSTAT) raporuna göre, temel protein kaynaklarına erişim sorunu yaşamada Türkiye Avrupa’da ilk sırada yer almaktadır. Üstelik Türkiye, OECD ülkeleri arasında en yüksek gıda enflasyonuna sahip ülkedir. Bu doğrultuda, et ve et ürünleriyle eşdeğer protein seviyesine sahip olan bakliyat tüketimini özendirmeliyiz. Çünkü uzmanlar, yeterli proteine erişememenin yalnızca açlıkla ilgili olmadığını; aynı zamanda bağışıklık sistemini zayıflattığını ve hastalıklara karşı savunmasızlığı artırdığını vurgulamaktadır” ifadelerini kullandı.

BESİN DEĞERLERİ VE UZUN VADELİ FAYDALAR

TÜRKOMP verilerine göre 100 gram pişmiş bakliyatın 19 ila 26 gram arasında protein içerdiğini ifade eden Özdemir, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Ulusal Gıda Kompozisyonu Veri Tabanı’na (TÜRKOMP) göre 100 gram pişmiş bakliyatların protein değerleri 19 ila 26 gram arasında değişmektedir. Ayrıca, protein açısından zengin olmalarının yanı sıra demir, fosfor, çinko ve potasyum gibi mineraller ile lif bakımından da önemli bir kaynaktır. Kolesterol ve gluten içermezler. Yağ oranları düşüktür; bu nedenle dengeli beslenme ve sağlıklı yaşam açısından önemli bir rol üstlenmektedirler. Dünya genelinde yapılan birçok araştırmaya göre düzenli olarak gerçekleştirilen bakliyat tüketimi obezite, kalp hastalıkları, diyabet, böbrek rahatsızlığı ve bazı kanser türleri riskini azaltmaya yardımcı olmaktadır. Ayrıca, benzer protein seviyesine sahip çeşitli gıdaların bir kilogramı ile yalnızca tek ya da birkaç pişirimlik yemek yapılabilirken; kuru fasulye, barbunya, nohut, kırmızı ve yeşil mercimek gibi bakliyatlarla 16 ila 18 porsiyonluk yemek hazırlanabilmektedir. Başka bir deyişle, bakliyatların porsiyon başına maliyeti daha düşüktür. Dolayısıyla daha ucuz, ekonomik ve sağlıklıdır. Birçok gıdaya kıyasla muhafazası daha kolaydır. Doğru saklanması halinde bozulma riski bulunmamaktadır. Bakliyatın sahip olduğu tüm bu faydalar doğrultusunda, özellikle genç nesillerimiz başta olmak üzere toplum genelinde geniş kapsamlı bir bilinçlendirme ve farkındalık çalışması yürütülmesi yararlı olacaktır. Bu amaçla Tarım ve Orman Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve RTÜK iş birliğiyle hazırlanacak kamu spotları; bakliyatın besleyici değerini ve ekonomik avantajlarını vurgulayan etkileyici mesajlarla toplumun her kesimine ulaşabilir. Ayrıca gençlere yönelik sosyal medya kampanyaları, okullarda beslenme eğitimleri ve televizyonda yayınlanacak kısa, ilgi çekici videolar aracılığıyla bakliyat tüketimi teşvik edilebilir. Bu tür bilinçlendirme çalışmaları hem sağlıklı hem de ekonomik beslenme alışkanlıklarını güçlendirmek açısından etkili olacaktır.”

 

 

Paylaş :
 
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA