17 Mart 2026 Salı



16:11   TOROSLAR’DA PARK VE YEŞİL ALANLAR BAKIMDAN GEÇİYOR   15:30   YENIŞEHIR’DE ÜRETICIYE ‘ON NUMARA’ HIZMET ÇIFTÇIYE ÜCRETSIZ SOLUCAN GÜBRESI DESTEĞI   12:14   ANAMUR’DA HANIMLARA ÖZEL KADİR GECESİ PROGRAMI DÜZENLENDİ   12:11   MERSİN BÜYÜKŞEHİR, “YAŞLI DESTEK HİZMETLERİ” İLE YAŞ ALMIŞLARIN EVİNDE BİR SES OLUYOR    12:05   ANAMUR’DA HAFIZLAR İFTAR SOFRASINDA BULUŞTU   11:59   MERSİN BÜYÜKŞEHİR’İN MUTFAK ATÖLYESİ ÇOCUKLARA YENİ BECERİLER KAZANDIRIYOR   10:35   ANAMUR’DA RAMAZAN BULUŞMASı: İL MÜFTÜSÜ MUSTAFA TOPAL DIN HIZMETLERINI YERINDE İNCELEDI   17:10   YENIŞEHIR HALK KART ARALıK AYı ÖDEMELERI HESAPLARA AKTARıLDı   17:07   AKDENIZ BELEDIYE SPOR U-14 FUTBOL TAKıMı TÜRKIYE ŞAMPIYONASı YOLUNDA   17:03   AKDENİZ BELEDİYESİ TENİS KURSU GENÇ YETENEKLER YETİŞTİRİYOR   16:58   BAŞKAN YILDIZ, ÇALIŞMA ARKADAŞLARIYLA İFTAR SOFRASINDA BULUŞTU   15:42   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDEN DENİZİ KİRLETEN GEMİYE 13 MİLYON 187 BİN 913 TL CEZA   15:40   BÜYÜKŞEHİR EMEKLİ EVLERİNDE YENİ YIL COŞKUSU YAŞANDI EMEKLİ EVİ ÜYELERİ, YENİ YILA BÜYÜKŞEHİR’LE ‘MERHABA’ DEDİ    15:37   BÜYÜKŞEHİR YENİ YILDA KAYNAR İKRAMIYLA MERSİNLİLERİN İÇİNİ ISITTI   15:35   MEDEKA VE TADEKA’DAN KENT KÜLTÜRÜNE KATKI   15:31   BAŞKAN SEÇER VE MERAL SEÇER, BOZYAZILI YURTTAŞLARLA İFTAR SOFRASINDA BULUŞTU   15:27   BÜYÜKŞEHİR’DEN ÖZEL GEREKSİNİMLİ BİREYLER İÇİN MAHREMİYET EĞİTİMİ   15:24   BAŞKAN SEÇER, SPOR PARK TARSUS YERLEŞKESİ’NDE İNCELEMELERDE BULUNDU   15:21   BAŞKAN YILDIZ, “TOROSLAR, MERSİN’DE SPORUN BAŞKENTİ OLACAK”   15:16   MERSIN’IN GELECEĞI BU HAVZADA YEŞERIYOR YENIŞEHIR’DE ‘EKOLOJIK TARıM’ HAMLESI 10 BIN TıBBI VE AROMATIK BITKI TOPRAĞA EKILDI  
 
 
 
 
İhracat gerilerken, AKAMİB yükselişini sürdürdü
   

Türkiye mobilya, kâğıt ve orman ürünleri sektörünün ağustos ayı ihracatı geçen yıla göre yüzde 1,2 düşerek 656 milyon 808 bin dolar oldu. Ocak-Ağustos döneminde ise sektör 5,1 milyar dolarlık ihracata ulaştı. Aynı dönemde AKAMİB, yüzde 11,4’lük artışla 631 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirerek sektörün genelinden pozitif ayrıştı.

 

Tarih : 10 Eylül 2025 Çarşamba 13:24

Haber Merkezi

Artan maliyetler ve finansmana erişimdeki zorluklara rağmen ihracatçının ayakta kalma mücadelesini sürdürdüğünü vurgulayan AKAMİB Başkanı Onur Kılıçer, kısa vadeli başarıların uzun vadede sürdürülebilir olabilmesi için destekleyici adımların önemine işaret etti. Türkiye mobilya, kâğıt ve orman ürünleri sektörünün ağustos ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 1,2 azalışla 656 milyon 808 bin dolar olarak gerçekleşti. Sektörün yılın ilk 8 aylık ihracatı 2024 yılına kıyasla benzer bir performans göstererek 5 milyar 165 milyon 052 bin dolar oldu. Akdeniz Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği (AKAMİB) ise ağustos ayında yüzde 14,4’lük artış kaydederek 83 milyon 270 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Ocak-Ağustos döneminde 631 milyon 167 bin dolarlık ihracata ulaşan AKAMİB, bu dönemde yüzde 11,4’lük artış sağladı.

KOMŞU PAZARLAR ÖNE ÇIKTI

Sektörün Türkiye geneli ağustos ayı ihracatında en başarılı ilk beş pazarı Irak, ABD, Birleşik Krallık, Libya ve İran oldu. İlk 10 pazar içerisinde İran’a yüzde 40, Gürcistan’a yüzde 23 ve Fas’a yüzde 16’lık ihracat artışları dikkat çekti. AKAMİB’in ağustos ayı ihracatında da Irak ilk sırada yer aldı. Irak’ı sırasıyla; Suriye, Romanya, Lübnan ve Almanya takip etti. İlk 10 pazar içerisinde Lübnan’a yüzde 430, Suriye’ye yüzde 95 ve KKTC’ye yüzde 45’lik dikkat çekici ihracat artışları görüldü. Ağustos ayı ihracat sonuçlarını değerlendiren AKAMİB Başkanı Onur Kılıçer, elde edilen artışın bölge ihracatçısının azmini ve esnekliğini bir kez daha ortaya koyduğunu ifade etti. İhracatta kalıcı bir yükseliş için sadece bugünün başarısına değil, yarının rekabetçiliğine de odaklanılması gerektiğini belirten Kılıçer, “Finansmana erişimin zorlaştığı, maliyetlerin arttığı bir dönemde firmalarımız ayakta kalma mücadelesi veriyor. Rekabet gücümüzü koruyacak ve artıracak adımlar atılmadıkça, kısa vadeli başarıların kalıcı olma ihtimali azalıyor” dedi. Kılıçer, sürdürülebilir ihracat için hayata geçirilecek projelerin önemine değinerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Yeşil dönüşüm, inovasyon, markalaşma ve dijitalleşme gibi alanlarda ihracatçımıza yol gösterecek çalışmalar yürütüyoruz. Bu projeler yalnızca bugünkü pazarları korumak için değil, aynı zamanda yeni pazarlara açılmamız için de kritik bir rol oynuyor. Rekabetçi kalabilmek, ancak bu dönüşüm süreçlerine uyum sağlayabilmekle mümkün.”

 

 

Paylaş :
 
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2026 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA