22 Aralık 2025 Pazartesi



17:20   CHP’DEN ISTIFA EDEN ÇAKıR MEMLEKETI MERSIN’DE COŞKUYLA KARŞıLANDı   16:46   MERSIN’DE UÇAN SÜPÜRGE KADıN FILMLERI FESTIVALI IKINCI KEZ PERDELERINI AÇTı   15:02   BAŞKAN SEÇER: "MERSIN’I HERKES TAKDIR EDIYOR"   14:55   MERSIN’DE GENÇLERE YÖNELIK YENI KARIYER PROJELERI TANıTıLDı   14:52   MERSIN’DE PASTıRMA YAZı: TÜRKIYE’NIN EN SıCAK ILLERI ARASıNDA ILK SıRLARDA YER ALDı   15:11   YENIŞEHIR BELEDIYESININ ONUR KONUĞU, PROF. DR. RUŞEN KELEŞ OLDU   14:46   KKTC 5. CUMHURBAŞKANI ERSİN TATAR’DAN TOROSLAR’A ZİYARET   10:01   BÜYÜKŞEHİR’İN SANATÇILARI, ACEMAŞİRAN MAKAMINDA ESERLER SESLENDİRDİ    14:29   TOROSLAR BELEDİYESİNDEN MAHALLELERDE KAPSAMLI TEMİZLİK ÇALIŞMASI   11:42   MSK OOSTENDE’Yİ 84-76 YENDİ   11:22   YENİ YIL COŞKUSUNUN ADRESİ BÜYÜKŞEHİR’İN YILBAŞI PAZARI   10:02   BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ VERDİĞİ DESTEKLERLE ÜRETİCİYE NEFES OLUYOR   09:59   AKDENİZ’DE AĞIR HASARLI BİNANIN KONTROLLÜ YIKIMI GERÇEKLEŞTİ   14:01   3 OCAK KURUMLARARASI FUTBOL TURNUVASI’NDA YARI FİNAL HEYECANI   13:59   FEAST, 2025 ÜÇÜNCÜ ÇEYREĞINDE BÜYÜMESINI SÜRDÜRÜRKEN 2026 İÇIN STRATEJIK YATıRıMLARıNı HıZLANDıRDı   11:40   MERSIN MARINA’DA YENI YıL SOKAĞı BAŞLıYOR!   11:05   TDV KADıN KOLLARı GAZZE YARARıNA TÜRKIYE GENELINDE HAYıR ÇARŞıLARı DÜZENLEDI   10:12   ANAMUR’DA MINIKLERDEN MILLI TEKNOLOJI HAMLESI: YERLI MALı HAFTASıNDA TOGG COŞKUSU   09:51   DERECİK BELEDİYESİ İTFAİYE PERSONELİ, ATA EĞİTİM MERKEZİ’NDE EĞİTİM ALDI   09:47   BÜYÜKŞEHİR, HAL KATLI KAVŞAĞI İLE BÖLGENİN LOJİSTİK YÜKÜNÜ HAFİFLETECEK  
 
 
 
 
Toroslar’da petekler balla doldu
   

Türkiye’nin önemli üretim merkezlerinden Mersin’de sıfır rakımda başlayan arıların zahmetli ve şifalı yolculuğu Toroslar’da 2 binin üzerindeki rakımda yer alan ’Eğriçayır Yaylası’nda dünyada birincilik unvanı alan balın sağımıyla sona erdi. Arıcıların kuraklık nedeniyle endişe etmesine rağmen baldaki verim üreticisinin yüzünü güldürdü.

 

Tarih : 23 Ağustos 2025 Cumartesi 13:09

Türkiye'nin tarımdan hayvancılığa üretimde önemli merkezlerinden olan Mersin'de 4 binden fazla arıcı hem kendi kazanıyor hem de ülke ekonomisine önemli bir katkı sunuyor. Her yıl şubat ayında sıfır rakımda başlayan milyonlarca arının bal üretim mesaisi Ağustos ayının sonuna doğru Toroslar'ın zirvesinde sona eriyor. 2 bin rakımın üzerinde bulunan Eğriçayır Yaylası'nda da bu yılın son bal sağımları gerçekleştirildi. Dünya Arıcılık Örgütü tarafından düzenlenen yarışmada da dünya birincisi seçilen Eğriçayır balının son hasadında kovanlardan bal dolu petekler alınarak çadıra götürüldü. Sırları bal tarağı ile alınan peteklerin sağımı yapıldı. Sağımla birlikte ballar süzülerek el değmeden kutulara alındı. Kuraklığa rağmen beklentinin üzerinde balla kovanlardaki petekleri dolduran arılar, üreticilerinde yüzünü güldürdü.

"TA DEĞERİ OLDUĞU İÇİN ŞİFA AMAÇLI TÜKETİYOR"

Sağım yapan arıcılardan Celay Çay, "Şuanda Torosların zirvesinde Eğriçayır yaylasındayız. Burada rakım 2 binin üzerinde, yer yer 2 bin 400'e kadar çıkıyor. Eğriçayır yaylamızda üretilen balın dünyaca önemli bir ünü var, dünyanın en iyi balı seçilmişti. Diğer bir özelliği ise Toplam Aktivite (TA) değerinin olması. İnsanlar bu balı TA değeri olduğu için şifa amaçlı tüketiyor. Balımıza talep oldukça yüksek" dedi. Sezonun başının biraz kurak geçtiğine dikkat çeken Çay, "Bu kuraklık verim çok düşük olacak diye bizi üzmüştü. Ama sonradan toparladı. Her ne kadar yeteri kadar yağmur olmasa da kuraklıkta nektar sağlayan bitkiler var Eğriçayır yaylamızda. Bu bitkiler sayesinde bu yılı da oldukça verimli geçirdik, sezonu güzel kapattık diyebiliriz. İnşallah önümüzdeki yılda bu kadar hasat edebiliriz" şeklinde konuştu. Kış mevsiminde arıların deniz seviyesinde sıfır rakımda konakladığına da değinen Çay, "Bahar Torosların her yerine aynı anda gelmiyor. Önce şubat ayında sıfır noktasına geliyor, sonra 3-5 adımda Torosların zirvesine taşıyoruz. Bu yolculuğumuzu Eğriçayır yaylasında sonlandırıyoruz. Bundan sonra keçiboynuzu ağaçları nektar salgılarsa arılarımız taşıyacağız" diyerek bilgi verdi.

"PETEKLERİN SIRLARI ALINIP SAĞIM YAPILIYOR"

Eğriçayır yaylasında sağım yaptıklarını anlatan arıcı Hayrettin Gürbüz'de, 2025 yılının verimli bir yıl olduğunu ve kaliteli bal üretimi gerçekleştiğini söyledi. Bal hasadını da anlatan Gürbüz," Kovan çadırından çıkardığımız peteklerimizin sırrını, sır tezgahlarında alıyoruz. Daha sonra sağım makinesinde süzüyoruz. Süzülen bal ıda el değmene tenekelere alarak tüketicilerimize ulaştırıyoruz" diye konuştu. Eşiyle birlikte arıcılık yapan Gökçe Çay'da bu yılın son bal hasadını gerçekleştirdiklerini, kendisinin de sağım işlemi yaparak en doğal haliyle tüketiciye ulaştırdıklarını kaydetti. (iha)

Paylaş :
 
Etiketler :  Bal, petek, Mersin, Toroslar, Erdemli, Eğriçayır balı

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA