19 Temmuz 2025 Cumartesi



14:13   400 DERECELİK DÖNER OCAĞINA KARŞI EMEKLE AYAKTA DURUYOR   13:36   SıCAKLAR BASTıRDı, VANTILATÖR SATıŞLARı IKIYE KATLANDı   13:23   SOLI BEACH 20 TEMMUZ’DA AÇıLıYOR   13:18    İTHAL MUZ VERGISI GÜNCELLENMELI!   13:11   YENIŞEHIR’DE ÇOCUKLARıN GELIŞIM TARAMALARı YAPıLıYOR   12:43   MİY’DE YAPRAK DÖKÜMÜ SÜRÜYOR   12:30   "HÜKÜMET YANLıŞ POLITIKALARLA ESNAFı BITIRIYOR!"   12:28   DINÇ; "UYUŞTURUCU BEKA MESELESIDIR"   12:24   BEDRETTİN GÜNDEŞ BERAAT ETTİ   12:21   KADıNLARıN YAŞAM HAKKı TEHLIKEDE!   12:12   CHP’LI KıŞ: “BU YASA TAM BIR DOĞA TALANıDıR!”   12:03   ORMAN YANGıNıNDA ILK 30 DAKIKA ÇOK ÖNEMLI!   11:54   DIKENLI INCIR SEYYAR TEZGAHLARDA   11:52   RESTORANDA MÜZIK KAVGASıNıN ŞÜPHELILERI TUTUKLANDı   11:49   ORGANIZE FUHUŞ OPERASYONUNDA 19 TUTUKLAMA   11:46   MERSIN’DE SUÇLA MÜCADELEDE KARARLıLıK   11:43   GÖREVI BAŞıNDA KALP KRIZI GEÇIREN POLIS MEMURU ŞEHIT OLDU   17:19   KOCAMAZ; “ÇED RAPORLARı FORMALITEYE DÖNÜŞTÜ”   15:19   DSİ’YE MERSIN TARıMı IÇIN YOL HARITASı   14:42   TARSUS’UN 1831’DEKI SOSYAL YAPıSı KITAPLAŞTıRıLDı  
 
 
 
 
Yaz aylarında epilepsi nöbetlerine dikkat
   

Epilepsinin çocukluk döneminde en sık karşılaşılan nörolojik rahatsızlıklar arasında yer aldığını belirten Çocuk Nörolojisi Uzmanı Dr. Afshin Dezhakam, yaz aylarında nöbet sıklığında belirgin bir artış gözlemlendiğini ifade etti. Uzm. Dr. Afshin Dezhakam, epilepsili çocukların yaz mevsiminde karşılaşabileceği riskleri ve alınması gereken önlemleri anlattı.

 

Tarih : 17 Temmuz 2025 Perşembe 11:59

Çocuk Nörolojisi Uzmanı Dr. Afshin Dezhakam, "Yüksek sıcaklıklar, özellikle yüzde 60 üzerindeki nemle birleştiğinde vücutta terleme yoluyla belirgin sıvı ve mineral kaybına yol açar. Terleme yoluyla vücut tarafından kaybedilen sıvı, epilepsi tedavisinde kullanılan ilaçların metabolizma sürecini hızlandırabilir. Bu da ilacın kandaki terapötik düzeyinin altına düşmesine, dolayısıyla nöbet kontrolünün bozulmasına yol açabilir" dedi. Uzm. Dr. Afshin Dezhakam, "Yaz tatili sırasında uyku düzeninin bozulması, epilepsi nöbetlerinin tetiklenmesinde etkili bir faktör olarak öne çıkar. Günde sadece 1-2 saat daha az uyumak bile çocuklarda nöronal hassasiyeti artırarak nöbetleri tetikleyebilir. Ekran başında (TV, tablet, telefon gibi) uzun süre vakit geçirmek, uyarıcı seviyesini yükselterek uykuya dalmayı zorlaştırır ve fotosensitif epilepsiye sahip çocuklarda doğrudan nöbetlerin tetiklenmesine yol açabilir" şeklinde konuştu.

TERLEME EPİLEPSİ İLACININ GÜCÜNÜ DÜŞÜREBİLİR

Yaz döneminde acil servislere epileptik nöbet nedeniyle başvuru sayısında artış gözlenmekte olduğuna dikkat çeken Uzm. Dr. Afshin Dezhakam, "Bu da daha önce fark edilmemiş epilepsilerin tanı almasına imkan tanır. Yazın başvuru artışını sadece sıcaklıkla değil, aynı zamanda rutinlerin bozulmasıyla da ilişkilendiriyoruz. Ailelerin tatil sürecinde nöbetleri daha yakından gözlemleme şansı oluyor. Tanı konulmuş çocuklarda ise ilacın düzenli kullanımı büyük önem taşır. Aşırı sıcak günlerde çocuk daha çok terliyorsa, hekim kontrolünde doz ayarlaması gerekebilir" dedi. Uzm. Dr. Afshin Dezhakam, "Gündüz 12.00-16.00 saatleri arasında dışarı çıkılmamalı, açık renkli ve pamuklu giysiler tercih edilmelidir. Günde kilogram başına en az 50 ml sıvı alımı hedeflenmelidir (Örneğin 20 kg bir çocuk için en az 1 litre). İlaçlar serin ortamda saklanmalı, rutin saatinde alınması sağlanmalı, tatil nedeniyle saat kaymalarına izin verilmemelidir. Uyku, mutlaka yaşa uygun sürede ve düzenli olmalı; 6-12 yaş çocuklar için günde en az 9 saat uyku önerilmektedir" şeklinde konuştu.

AİLELERİN ROLÜ HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

Nöbet anında yapılacaklar kadar yapılmaması gerekenlerin de önemli olduğunu belirten Uzm. Dr. Afshin Dezhakam, "Aileler hâlâ soğan koklatma, su dökme, çocuğun ağzını açmaya çalışma gibi yanlış uygulamalara başvurabiliyor. Bu tür müdahaleler çocuğa zarar verebilir. Doğru yaklaşım; çocuğu yan yatırmak, başını yana çevirerek hava yolunu açık tutmak ve nöbetin süresini takip etmektir. 5 dakikayı aşan nöbetlerde mutlaka 112 aranmalı ve hastaneye başvurulmalıdır" dedi. Epilepsi tanısı alan çocukların, kontrollü şekilde sosyal hayata ve eğitime katılabileceğine değinen Uzm. Dr. Afshin Dezhakam, "Yalnız başına yüzme, yüksek riskli sporlar (boks, dövüş sporları, trambolin) önerilmez. Denizde veya havuzda mutlaka erişkin gözetiminde olunmalıdır. Lunapark gibi aşırı uyarıcı ortamlarda nöbet riski artabilir, bu nedenle dikkatli olunmalıdır. Çocukların güvenle tatil yapabilmesi için planlama öncesi mutlaka nöroloji uzmanıyla görüşülmeli, ilaçların taşınması, doz saatleri ve acil durumda yapılacaklar önceden planlanmalıdır" ifadelerini kullandı. (iha)

Paylaş :
 
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA