30 Nisan 2025 Çarşamba



21:52   MERSİN TİMES 14. YILINI GALA İLE KUTLADI   21:45   ÇERKES MUTFAĞı ARTıK MERSIN’DE!   19:31   MÜSİAD MERSIN ŞUBE BAŞKAN YARDıMCıSı SAĞLAM: "SERBEST BÖLGELERDE KÜMELENME VE İHRACAT GÜCÜ TEHLİKEDE”   13:47   MERSIN’DE ŞEHITLER UNUTULMADı   12:40   YURT DıŞıNDAN EMIR ALAN SUÇ ÖRGÜTÜ ÇÖKERTILDI: 20 GÖZALTı   12:38   MERSIN’DE 815 KILO TÜTÜN VE 13 BIN ADET MAKARON ELE GEÇIRILDI   12:36   HAPIS CEZASıYLA ARANAN 3 HÜKÜMLÜ YAKALANıP CEZAEVINE GÖNDERILDI   12:33   YARALı VE BITKIN BULUNAN EBABIL KUŞU KORUMA ALTıNA ALıNDı   16:13   AKDENIZ’DE CAMILER BAYRAMA HAZıR   16:10   MEZARLıK VE İBADETHANELER PıRıL PıRıL OLDU   16:06   MERSIN BAYRAMA HAZıR!   15:54   AKDENIZ TIPI BESLENME, GÖZ SAĞLıĞıNı KORUYOR   15:51   DIZ KIREÇLENMESI TEDAVISINDE PRP YÖNTEMI   15:46   AŞı REDDI, ÇOCUKLARıN HAYATıNı TEHDIT EDIYOR!   15:43   HAFıZLıK ÖĞRENCILERI IÇIN IFTAR PROGRAMı   15:40   MEÜ’DE BAYRAMLAŞMA TÖRENI DÜZENLENDI   15:38   AKDENIZ’DE KÜLTÜR VE SANAT KURSLARıNA YOĞUN İLGI   15:35   TARSUS’TAN MALATYA’YA KARDEŞLIK KÖPRÜSÜ KURULDU   15:33   DENIZCILIKTE YAPAY ZEKA VE DIJITALLEŞME PANELI DÜZENLENDI   18:09   “MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ”  
 
 
 
 
Sektör İhracatı, Stratejik Pazarlarda Büyüyor
   

Türkiye mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatı, şubat ayında yüzde 6,8 oranında bir düşüş yaşarken, Akdeniz’den yapılan ihracat yüzde 1’lik bir artış kaydetti. Sektör, Türkiye genelinde ve Akdeniz’den yaptığı ihracatta hedef pazarlarında büyüme göstermeyi başardı. Birleşik Krallık ve ABD pazarlarında önemli bir gelişim gösteren sektör, şubat ayında en dikkat çekici büyümeyi ise Libya pazarında sağladı.

 

Tarih : 12 Mart 2025 Çarşamba 18:30

Haber Merkezi

Türkiye mobilya, kağıt ve orman ürünleri sektörünün şubat ayı ihracatı geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 6,8 azalış göstererek 607 milyon 620 bin dolar oldu. Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği (AKAMİB) ise bu ayda yüzde 1’lik artış kaydederek 77 milyon 867 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

HEDEF PAZARLARDA BÜYÜME DEVAM ETTİ

Sektörün Türkiye geneli şubat ayı ihracatında en başarılı ilk beş pazarı Irak, Birleşik Krallık, Libya, ABD ve Fas oldu. İlk 10 pazar içerisinde Libya’ya yüzde 98, Gürcistan’a yüzde 24 ve Birleşik Krallık’a yüzde 16’lık ihracat artışları dikkat çekti. Sektörün ana hedef pazarları arasında yer alan ABD’ye ise yüzde 3’lük artış sağlandı. AKAMİB’in şubat ayı ihracatında da Irak ilk sırada yer aldı. Irak’ı sırasıyla; Suriye, Almanya, Fransa ve Libya takip etti. İlk 10 pazar içerisinde Suriye’ye yüzde 121, Libya’ya yüzde 30 ve KKTC’ye yüzde 25’lik ihracat artışı görüldü. Hedef pazarlardan ABD’ye yapılan ihracatta yüzde 7, Birleşik Krallık’a ise yüzde 1 oranında artış kaydedildi.

“FİYAT REKABETÇİLİĞİNDE ELİMİZ GÜÇLÜ OLMALI”

Sektörün şubat ayına ilişkin ihracatını değerlendiren AKAMİB Başkanı Onur Kılıçer, sektörün kur-enflasyon arasındaki makasın açılması nedeniyle fiyat tutturmakta zorlandığını dile getirdi. Özellikle yılın ikinci yarısından itibaren mevcut tabloda iyileşme olacağını ümit ettiklerini ifade eden Kılıçer, şöyle devam etti: “Politika faizlerinin gerilemeye başlaması ve reeskont kredi faizlerinin düşürülmesi önemli bir adım. İhracatçılar için döviz bozdurma zorunluluğunun yapılan düzenleme ile yüzde 30'dan yüzde 25'e düşürülmesini de memnuniyetle karşılıyoruz. Temennimiz daha fazla müşteriye ulaşarak siparişlerimizi artırmak. Bunun için fiyat rekabetçiliğinde elimizin güçlü olması lazım. AKAMİB olarak bu sürede üye firmalarımızı hedef pazarlarımıza ulaştırmaya ve ihracatımızı artıracak faaliyetlerimize son sürat devam edeceğiz.”

Paylaş :
 
Etiketler :  akamib, mobilya, onur kılıçer, orman

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA