27 Aralık 2025 Cumartesi



14:44   TARSUS’TA ŞEHITLER DUALARLA YAD EDILDI   14:41   TARSUS’TA ŞEHITLER IÇIN HELVA IKRAMı   14:39   YERLI MUZ IÇIN GÜÇLÜ KOOPERATIF MESAJı   12:53   İLYAS HALIL ÖYKÜ ÖDÜLÜ ALIHAN DEMIR’E   12:22   MERSIN’E LOJISTIK MERKEZ KURULMASı KARARı ÇıKTı   12:12   MERSIN’DE ACı OLAY: EVDE ÇıKAN YANGıNDA 2 ÇOCUK HAYATıNı KAYBETTI   11:09   MERSIN LIMANı’NDA 182 MILYON TL’LIK GÜMRÜK KAÇAKÇıLıĞı OPERASYONU   10:23   TARSUS ÜNIVERSITESI ÖĞRENCILERI MERCAN BILIM MERKEZI’NDE BILIMLE BULUŞTU   10:21   AYKOME’NIN 2025 YıLı 2. GENEL KURULU GERÇEKLEŞTIRILDI   10:19   MERSIN POLISINDEN MİT DESTEKLI OPERASYON: 33 MILYONLUK UYUŞTURUCU ELE GEÇIRILDI   10:02   YAPAY ZEKA TEHLIKESI BÜYÜYOR: "SAHTE IÇERIKLER KAMUOYUNUN ALGıSıNı ÇOK HıZLı BIR ŞEKILDE ŞEKILLENDIREBILIYOR"   09:59   MERCEK’TE DIJITAL TASARıM VE CANVA KURSUNA YOĞUN ILGI   15:55   TARSUS’TA YıLBAŞı PAZARLARı KAPıLARıNı AÇTı   11:21   TARSUS’TA REGAIB KANDILI DAYANıŞMAYLA KARŞıLANDı   10:43   MERSIN’DE ESENLI-HEBILLI BAĞLANTı YOLU YENILENEREK HIZMETE AÇıLDı   10:41   MERSIN’DE HıYAR FIDESI DESTEĞI AYDıNCıK’TA HASADA DÖNÜŞTÜ   10:38   MERSIN’DE REGAIP KANDILINDE 15 BIN KANDIL SIMIDI DAĞıTıLDı   10:35   MERSIN’DE FıRıNLARA SıKı DENETIM: 5 IŞLETMEYE CEZA   10:33   KAZA YAPAN ARAÇTA SıKıŞAN SÜRÜCÜ ITFAIYE EKIPLERINCE KURTARıLDı   15:13   ANAMUR’DA ŞIVLILIK GELENEĞI MINIKLERLE YAŞATıLDı  
 
 
 
 
Yaş Sebze Meyve İhracatı Şubat Ayında 319 Milyon Doları Aştı
   

Türkiye, şubat ayında yaş meyve ve sebze ihracatında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 4 artış sağladı ve 319,3 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ferhat Gürüz, özellikle Rusya, Irak ve Romanya’ya yapılan ihracatın öne çıktığını, Irak, Azerbaycan ve Hollanda pazarlarında güçlü bir ivme kazandıklarını belirtti. Gürüz, birliklerinin sektöre yüzde 49 oranında katkı sağladığını da vurguladı.

 

Tarih : 11 Mart 2025 Salı 14:10

Haber Merkezi

Şubat ayında yaş meyve sebze ihracatında miktarda yüzde 16 düzeyinde düşüş yaşandığını buna karşın değer artışı sağladıklarını kaydeden Başkan Gürüz, bu verinin ürünlerin birim fiyatlarının arttığını ortaya koyduğunu, özellikle limon, mandalina, çilek ve narı uluslararası piyasada daha yüksek fiyatlarla pazarladıklarını belirtti. Başkan Ferhat Gürüz, söz konusu dönemde yüksek talep gören ürünler arasında patates, ayva, hıyar, limon ve karnabaharın üst sıralarda yer aldığını ifade etti. Başkan Ferhat Gürüz, “Mandalina, şubat ayında en büyük ihracat kalemimiz oldu. Bu ürünü domates ve limon izledi. Mandalinada yüzde 2 artışla 86,8 milyon dolar, domateste yüzde 3 artışla 44,1 milyon dolar, limonda yüzde 32 artışla 43 milyon dolar ihracat değerine ulaştık. Biber, nar, elma ve portakal en çok ihraç ettiğimiz diğer ürünler oldu. Yılın ikinci ayında ihracat hacminde en güçlü artışı yüzde 1.823 artış ve 6,5 milyon dolar değer ile patateste yakaladık. Ayvada yüzde 42 artış ve 2,3 milyon dolar, hıyarda yüzde 35 artışla 9,1 milyon dolar ve karnabaharda yüzde 21 artışla 904 bin dolar ihracat değeri elde ettik.” dedi.

“İHRACATIMIZIN YÜZDE 49’U RUSYA, IRAK VE ROMANYA’YA”

Şubat ayı yaş meyve sebze pazarında yüzde 37,3 pay ile Bağımsız Devletler Topluluğu’nun ilk sırada yer aldığını, aynı dönemde Avrupa Birliği ülkelerinin yüzde 30,7 payı ve Orta Doğu ülkelerinin yüzde 18,3 payı bulunduğunu ifade eden Başkan Ferhat Gürüz, yılın ikinci ayındaki sektör ihracatını ülkelere göre değerlendirirken şunları söyledi: “Şubat ayında en fazla yaş meyve sebze ihraç ettiğimiz ülkeler listesinde yüzde 23 pay ve 74 milyon dolar değer ile Rusya ilk sırayı aldı. Rusya pazarında bu dönemde yüzde 5 değer artışı sağladık. Yüzde 55 artış yakaladığımız Irak, yüzde 16 pay ve 51, 9 milyon dolar değer ile ikinci, yüzde 4 artış sağladığımız Romanya, yüzde 10 pay ve 30,9 milyon dolar değer ile üçüncü sırada yer aldı. Bu ülkeleri, Ukrayna, Almanya, Polonya, Bulgaristan ve Sırbistan takip etti. Şubat ayı raporunu ihracat hacminde en yüksek artışların yaşandığı ülkelere göre incelediğimizde Irak, Azerbaycan ve Hollanda dikkat çekti. En fazla ihracat yaptığımız Irak’ın ardından Azerbaycan pazarında yüzde 39 artışla 4 milyon dolar, Hollanda pazarında yüzde 31 artışla 5,5 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. İhracat hacminde anlamlı yükselişler kaydettiğimiz diğer pazarlar Polonya, Almanya, Moldova ve Birleşik Krallık oldu.” 

Paylaş :
 
Etiketler :  mersin, meyve, sebze, ferhat gürüz, ihracat

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA