13 Mart 2025 Perşembe



18:52   SILIFKE SERIYI SÜRDÜRMEK İSTIYOR!   18:49   CINGÖZ; “İLERIDE ÇOĞALMAMıZ LAZıM”   18:36   MERCEKLERDEN 5 BİN 500 KİŞİ FAYDALANDI   18:33   HEKIMLER, TıP BAYRAMı’NDA İŞ BıRAKıYOR   18:30   SEKTÖR İHRACATı, STRATEJIK PAZARLARDA BÜYÜYOR   18:28   AKKUYU, TÜRK FIRMALARı İÇIN OKUL OLDU   18:23   SOĞUK HAVALARA DIKKAT: TANSIYONU YÜKSELTIYOR   18:20   SıFıR BEDEN OLMAK İSTERKEN SAĞLıĞıNıZDAN OLMAYıN   18:17   ÇALıŞANLAR İÇIN İFTAR VE SAHUR ÖNERILERI   18:05   YıLLAR İÇINDE FARK ETMEDEN KÖR OLABILIRSINIZ   18:02   CHP’DEN "KATLIAMA SES YÜKSELT" ÇAĞRıSı   17:52   HALK BORÇLANDı, BANKALAR KAZANDı!   17:41   SEÇER, SILIFKE’DE VATANDAŞLARLA İFTAR YAPTı   13:27   PARMAĞıNı İŞ MAKINESINE KAPTıRDı   13:24   ÇÖP ARACı ILE KONTEYNER ARASıNDA ELI SıKıŞTı   13:22   MERSIN’DE ARANAN 843 ŞAHıS YAKALANDı   13:18   SURIYE’DE YAŞANANLAR İNSANLıK AYıBıDıR!   13:15   TOROSLAR’DA MINIK ELLER TOHUM EKTI   13:11   PARÇACıK FIZIĞININ GIZEMLERINI KEŞFETTILER   13:08   KITABıN GELIRI DEPREMZEDE KADıNLARA DESTEK OLACAK  
 
 
 
 
Oruç Tutarken Bağışıklığınızı Koruyun
   

Mevsim geçişlerinde değişken hava koşulları, birçok hastalığa zemin hazırlayabilir. Bağışıklık sistemi üzerindeki etkisi büyük olan beslenme, bu dönemde özellikle önem kazanıyor. Medicana Sağlık Grubu Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Seda Uşarer, "Kıştan bahara geçiş döneminde sıkça görülen solunum yolu hastalıkları ve alerjilere karşı oruç tutarken vücut direncini korumak gerekir" diyerek sahur ve iftarda bağışıklığı güçlendirecek beslenme önerilerini paylaştı.

 

Tarih : 27 Şubat 2025 Perşembe 13:47

Mevsim geçişleri, vücudun hava değişimlerine adapte olmaya çalıştığı ve bağışıklık sisteminin zayıflayabileceği hassas dönemler olarak biliniyor. Ramazan, bu yıl bahara geçiş dönemine denk gelirken; iftar ve sahurda beslenmeye daha fazla dikkat etmek gerekiyor. Hava sıcaklıklarının değişken olduğu bu süreçte grip, soğuk algınlığı ve alerjik hastalıklar sıkça görüldüğünü söyleyen Medicana International İzmir Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Seda Uşarer, "Sahur ve iftarda bilinçli beslenmek bağışıklığı desteklemenin en etkili yollarından biridir. Oruç sırasında bağışıklığı desteklemek için özellikle sahur öğünü büyük önem taşır. Gün boyu enerjiyi koruyabilmek için protein, sağlıklı yağlar ve lif açısından zengin besinler tüketmek gereklidir. Örneğin; yumurta, peynir, yoğurt gibi protein kaynakları kas kaybını önlerken, ceviz, badem, avokado gibi sağlıklı yağlar vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlamaya yardımcı olur. Tam tahıllı ekmekler ve yeşil yapraklı sebzeler ise uzun süre tok kalmayı ve sindirim sisteminin düzenli çalışmasını destekler. Ayrıca, maydanoz, roka, biber gibi C vitamini açısından zengin sebzeler bağışıklık sistemini güçlendirmede etkilidir" dedi.

İFTARDA HAFİF VE DENGELİ BESLENME ÖNEMLİ

İftarda, ani ve ağır yemeklerden kaçınarak, mideyi rahatlatan besinlerle başlamak gerektiğini söyleyen Dyt. Seda Uşarer, "Ilık bir çorba sindirimi kolaylaştırırken; et, tavuk, balık veya baklagillerden oluşan ana yemekler vücudun protein ihtiyacını karşılar. Sebzelerle zenginleştirilmiş salatalar ve yoğurt tüketmek hem sindirimi destekler hem de bağışıklık sistemini güçlendirir. Ramazan pidesi, makarna veya pilav gibi karbonhidrat kaynaklarını ölçülü tüketmeye dikkat etmek gerekir. Çünkü aşırı karbonhidrat tüketimi kan şekerinde dalgalanmalara yol açarak vücut direncini düşürebilir. Öte yandan bağışıklık sistemini güçlü tutmak için kuşkusuz vitamin ve mineraller büyük rol oynar. C vitamini bakımından zengin meyveler olan portakal, mandalina ve kivi, vücudun hastalıklara karşı daha dirençli olmasına yardımcı olur. Güneş ışığının az olduğu mevsim geçişlerinde D vitamini alımına dikkat edilmelidir. Bu vitamin için yumurta, süt ve mantar tüketilebilir. Çinko, bağışıklığı güçlendiren bir diğer önemli mineraldir ve fındık, badem, kırmızı et gibi besinlerde bulunur. Omega-3 yağ asitleri açısından zengin olan balık ve ceviz gibi besinler de bağışıklığı destekler" ifadelerini kullandı.

AŞIRI TATLI TÜKETİMİ DİRENCİ DÜŞÜREBİLİR

Soğuk hava nedeniyle susuzluk hissinin azalabildiğini, ancak vücudun sıvı ihtiyacının değişmediğini belirten Dyt. Seda Uşarer, "İftar ile sahur arasında en az 8-10 bardak su tüketilmelidir. Bitki çayları, özellikle ıhlamur, adaçayı ve zencefil çayı, hem bağışıklığı destekler hem de vücudu sıcak tutmaya yardımcı olur. Çay ve kahve gibi kafeinli içeceklerin aşırı tüketilmemesi önerilir, çünkü bu içecekler idrar söktürücü etkileri nedeniyle vücuttan su kaybına yol açabilir" dedi. Tatlı tüketiminin dikkat edilmesi gereken bir diğer konu olduğunu vurgulayan Dyt. Seda Uşarer, sözlerine şöyle devam etti: "Rafine şeker içeren tatlılar, bağışıklık sistemini zayıflatarak enfeksiyonlara karşı direnci düşürebilir. Bu nedenle hurma, kuru meyveler veya bal gibi doğal tatlandırıcılara yönelmek daha sağlıklı bir seçim olacaktır. Tatlı ihtiyacını karşılamak için sütlü tatlılar veya meyve bazlı tatlılar tüketmek, kan şekerini daha dengeli tutmaya yardımcı olabilir. Bağışıklık sistemini güçlü tutmanın bir diğer önemli unsuru uyku düzenidir. Oruç nedeniyle uyku düzeni değişse de, yeterli ve kaliteli uyku almaya özen göstermek gerekir. Uykusuzluk, vücudun hastalıklara karşı direncini düşürebilir. Sahura kalkıldığı için erken yatmak ve uyku süresini en verimli şekilde kullanmak, bağışıklığın güçlü kalmasına yardımcı olur. Yatmadan önce ağır yemeklerden kaçınmak ve uyku öncesinde kafein tüketimini sınırlandırmak da uyku kalitesini artırır. Stresin bağışıklık sistemi üzerindeki olumsuz etkileri göz önüne alındığında, hafif egzersizler, meditasyon ve derin nefes teknikleri gibi rahatlatıcı yöntemler uygulanabilir." (İha)

Paylaş :
 
Etiketler :  oruç, mevsim, seda uşarer, sahur

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA