15 Nisan 2025 Salı



13:47   MERSIN’DE ŞEHITLER UNUTULMADı   12:40   YURT DıŞıNDAN EMIR ALAN SUÇ ÖRGÜTÜ ÇÖKERTILDI: 20 GÖZALTı   12:38   MERSIN’DE 815 KILO TÜTÜN VE 13 BIN ADET MAKARON ELE GEÇIRILDI   12:36   HAPIS CEZASıYLA ARANAN 3 HÜKÜMLÜ YAKALANıP CEZAEVINE GÖNDERILDI   12:33   YARALı VE BITKIN BULUNAN EBABIL KUŞU KORUMA ALTıNA ALıNDı   16:13   AKDENIZ’DE CAMILER BAYRAMA HAZıR   16:10   MEZARLıK VE İBADETHANELER PıRıL PıRıL OLDU   16:06   MERSIN BAYRAMA HAZıR!   15:54   AKDENIZ TIPI BESLENME, GÖZ SAĞLıĞıNı KORUYOR   15:51   DIZ KIREÇLENMESI TEDAVISINDE PRP YÖNTEMI   15:46   AŞı REDDI, ÇOCUKLARıN HAYATıNı TEHDIT EDIYOR!   15:43   HAFıZLıK ÖĞRENCILERI IÇIN IFTAR PROGRAMı   15:40   MEÜ’DE BAYRAMLAŞMA TÖRENI DÜZENLENDI   15:38   AKDENIZ’DE KÜLTÜR VE SANAT KURSLARıNA YOĞUN İLGI   15:35   TARSUS’TAN MALATYA’YA KARDEŞLIK KÖPRÜSÜ KURULDU   15:33   DENIZCILIKTE YAPAY ZEKA VE DIJITALLEŞME PANELI DÜZENLENDI   18:09   “MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ”   18:05   PARK HALINDEKI ARAÇ ALEV TOPUNA DÖNDÜ   16:24   TOROSLAR’DA BAYRAM DENETIMI   16:22   MEÜ’DE ‘KÜTÜPHANE HAFTASı’ COŞKUYLA KUTLANDı  
 
 
 
 
Kan Şekeri Dengesizliği Kalbe Zarar Verebiliyor
   

Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Gamze Çakaloğlu, yüksek karbonhidrat içeren besinlerin tek başına tüketildiğinde kan şekerini zirveye çıkardığını belirtti. Aşırı yorgunluk, yoğun susama ve bulanık görme gibi belirtilere dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Çakaloğlu, kan şekeri dengesizliğinin böbrek ve kalbe zarar verebileceğini uyardı.

 

Tarih : 25 Şubat 2025 Salı 15:53

Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Gamze Çakaloğlu, günlük beslenme alışkanlıklarının kan şekerinin ani yükselmesine ve ardından hızla düşmesine neden olduğunu söyledi. Özellikle tatlı, makarna ve muz gibi yüksek karbonhidrat içeren besinlerin tek başına tüketildiğinde kan şekerini bir anda zirveye çıkardığını aktaran Diyetisyen Gamze Çakaloğlu, "Karbonhidratlar hızla glukoza dönüşür ve kana karışır. Vücut, bu dalgalanmaları dengelemek için insülin hormonu salgılar. Ancak aşırı şeker yüklemesi vücutta yağ depolanmasına ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir" ifadelerini kullandı.

KARIN BÖLGESİNDE YAĞLANMAYA NEDEN OLUYOR

Diyabet hastalarını da ani kan şekeri yükselmelerine karşı uyaran Dyt. Gamze Çakaloğlu, şunları kaydetti: "Aşırı yorgunluk, yoğun susama, bulanık görme gibi belirtilerle kendini gösterir. Daha ileri vakalarda, vücut enerji ihtiyacını karşılamak için yağ yakmaya başlar ve keton cisimleri üretir. Ketonlar fazlaca biriktiğinde, kan asidik hale gelir ve böbrekler ile kalbe zarar verebilir. Sağlıklı bireylerde de sürekli yüksek kan şekeri seviyeleri damar sağlığına zarar vererek yüksek tansiyon riskini artırır. Ayrıca, insülinin fazla salgılanması vücudu yağ depolamaya yönlendirerek kilo alımına neden olur. Özellikle karın bölgesinde yağlanma en sık karşılaşılan problemlerden biridir."

FAZLA İNSÜLİNİN GİZLİ TEHLİKELERİ

İnsülinin, kan şekerini düşürerek hücrelerin enerjiye ulaşmasını sağladığını ve aşırı salgılanmasının vücuda zarar verdiğini aktaran Dyt. Gamze Çakaloğlu, "Sürekli yüksek insülin seviyeleri zamanla insülin direncine yol açarak hücrelerin insüline duyarsız hale gelmesine sebep olur. Bu durum pankreası daha fazla insülin üretmeye zorlar ve sonunda tip 2 diyabet riskini artırır" dedi. Dyt. Çakaloğlu, fazla insülinin vücuda zararlarını şöyle sıraladı: "Vücut, fazla glukozu yağa çevirerek depolar, özellikle karın bölgesinde yağlanmaya sebep olur. Aşırı insülin, kan şekerini normalden fazla düşürerek baş dönmesi, terleme, sinirlilik, bulanık görme ve bayılma gibi ciddi problemlere neden olabilir. Uzun süreli yüksek insülin seviyeleri damar sertliğine ve kalp hastalıklarına davetiye çıkarır." Dyt. Çakaloğlu, kan şekerini dengelemenin yollarını anlatarak, "Karbonhidratların kan şekerini hızla yükseltmesini önlemek için lif, protein veya sağlıklı yağlarla birlikte tüketin. Lif, kan şekerini dengeleyen en önemli faktörlerden biri. Günlük önerilen 14 gram lif tüketimine ulaşmak için yulaf, keten tohumu ve tam tahıllı gıdalara yer verin. Sebze ve meyveleri kabuklarıyla tüketin. İşlenmiş gıdalar yerine doğal besinleri tercih edin. Egzersiz, kasların kandaki glukozu insülin olmadan kullanmasını sağlayarak kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur. Günde en az 60 dakika yürüyüş yapın. Beslenme konusunda aşırıya kaçmadan, sürdürülebilir bir denge kurun" ifadelerini kullandı. (İha)

Paylaş :
 
Etiketler :  beslenme, diyet, gamze çakaloğlu, karbonhidrat

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 



  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA