23 Şubat 2025 Pazar



13:47   MERSIN’DE MUHTARLARA ’İLETIŞIM YOLUYLA DOLANDıRıCıLıK’ EĞITIMI VERILDI   13:14   MERSIN’DE ORMAN GÜVENLIĞI İÇIN ÖNLEME ARAMASı YAPıLDı   12:40   ‘3. MERSIN YAŞAR KEMAL SANAT GÜNLERI’ FINALLE SON BULDU   12:35   MERSIN’DE DÜZENSIZ GÖÇLE MÜCADELE İÇIN HUZUR UYGULAMASı   12:00   MERSIN İTFAIYESI, TECRÜBELERINI ERMENEK’TE PAYLAŞıYOR   09:15   ZIRAI DON ALARMı: MERSIN’DE ÜRETICILER SOBALARLA NÖBET TUTTU   18:31   GENÇLERE TERÖRLE MÜCADELE BILGILENDIRMESI   18:28   ALEVLER, BAHÇELERE SıÇRAMADAN SÖNDÜRÜLDÜ   18:13   MUT’TA EVDE ÇıKAN YANGıN KORKUTTU   18:11   SIBIRYA DEĞIL, MERSIN!   17:59   BABASı GITTI, OĞLU BAŞLADı   17:54   MANDALINA HASADı HıZ KAZANDı   15:37   TİY’IN TESISI KADERINE TERK EDILDI   15:24   İDMAN YURDU’NDA DEVIR GERÇEKLEŞTI   15:20   GALATASARAY’ıN AVRUPA MACERASı SONA ERDI   14:43   FENERBAHÇE, ADıNı SON 16’YA YAZDıRDı   14:38   AKDENIZ’DE KIMSE YALNıZ DEĞIL   14:30   TOROSLAR, ZOR GÜNLERDE VATANDAŞLARıN YANıNDA   14:19   SABAHLARıN VAZGEÇILMEZI ‘1 EKMEK 1 ÇORBA’   14:15   BAKAN YARDıMCıSı İNAN, OSB’DE İNCELEMELERDE BULUNDU  
 
 
 
 
Tadımızı Kaçırmayan Şeker: Stevia
   

Yaşar Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Seda Genç, İzmir’de üretimine başlanan stevia bitkisinin, normal çay şekerine göre 300 kat daha tatlı olmasına rağmen sıfır kalori içerdiğini, kan şekeri seviyelerinde ani yükselmelere neden olmadığını ve doğal bir alternatif sunduğunu belirtti.

 

Tarih : 17 Şubat 2025 Pazartesi 13:29

Stevia (şeker otu) Paraguay ve Brezilya'da tatlandırıcı, tedavi edici özellikleri nedeniyle kullanılıyor. Türkiye'de ilk kez 2009 yılında Antalya'da üretilmeye başlanan stevianın içerdiği steviosid maddesi, vücuttaki tat duyuları tarafından normal şekerin 250-300 katı daha şekerli olarak algılanıyor. Bir tutamı bile bir litre çayı tatlandırmaya yetiyor. Kalori değeri sıfır olan bu bitkinin diyet, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kabızlık, depresyon ve asabiyete karşı olumlu etkileri var. Araştırmalar, stevianın hipertansiyon tedavisinde ve Tip 2 diyabetin yönetiminde faydalı olabileceğini gösteriyor. Stevianın, anti-enflamatuar özellikleri ve bağırsak sağlığını destekleme potansiyeli olduğunu da aktaran Prof. Dr. Seda Genç, "Türkiye’de pek çok şehirde şeker otu üretimi yapılmaya başladı. Diğer tatlandırıcılarla karıştırılmadan tüketildiğinde stevia kalori içermez, bu da onu kilo vermek isteyenler ve şekere alternatif arayanlar için değerli bir seçenek haline getirir" ifadelerine yer verdi.

 

"HEM TATLI HEM SAĞLIKLI"

Yaşar Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Seda Genç günümüzde tatlandırıcıların çoğunlukla sentetik olduğunu belirterek şu bilgileri verdi: "Tatlandırıcılar günümüzde çoğunlukla sentetik. Şeker otu ise sıfır kaloriye sahip, doğal kökenli ve bitki bazlı. Hem sağlıklı yapısı hem de tatlılık sağlayan özellikleri ile son yıllarda sentetik tatlandırıcılara çok iyi alternatif oldu. Normal çay şekerine göre 300 kat daha tatlı. Sıfır kalori içermesi ve kan şekeri seviyelerinde ani yükselmelere sebebiyet vermemesi ek avantajlarıdır. Diyabet hastalarına önerilen bir tatlandırıcıdır. Toksik olmadığı, lif içeriğinin yüksek olduğu, nörolojik ve böbrekle ilgili yan etkileri olmadığı literatürde rapor edilmiştir." (iHa)

Paylaş :
 
Etiketler :  gastronomi, seda genç, kalori, şeker

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA