26 Aralık 2025 Cuma



15:55   TARSUS’TA YıLBAŞı PAZARLARı KAPıLARıNı AÇTı   11:21   TARSUS’TA REGAIB KANDILI DAYANıŞMAYLA KARŞıLANDı   10:43   MERSIN’DE ESENLI-HEBILLI BAĞLANTı YOLU YENILENEREK HIZMETE AÇıLDı   10:41   MERSIN’DE HıYAR FIDESI DESTEĞI AYDıNCıK’TA HASADA DÖNÜŞTÜ   10:38   MERSIN’DE REGAIP KANDILINDE 15 BIN KANDIL SIMIDI DAĞıTıLDı   10:35   MERSIN’DE FıRıNLARA SıKı DENETIM: 5 IŞLETMEYE CEZA   10:33   KAZA YAPAN ARAÇTA SıKıŞAN SÜRÜCÜ ITFAIYE EKIPLERINCE KURTARıLDı   15:13   ANAMUR’DA ŞIVLILIK GELENEĞI MINIKLERLE YAŞATıLDı   15:10   ÖĞRENCININ VURDUĞU OKUL MÜDÜRÜ SERVISE ALıNDı, BAKAN TEKIN’LE GÖRÜŞTÜ   15:03   BAŞKAN BOLTAÇ: "EĞITIMDE FıRSAT EŞITLIĞI ÖNCELIĞIMIZ"   14:45   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI, VATANDAŞ MEMNUNIYETINI ’TS ISO 10002 BELGESI’ ILE TAÇLANDıRDı   13:20   MERSIN’DE OTOYOLLARDA TRAFIK DENETIMLERI ARALıKSıZ SÜRÜYOR   13:17   GÜNEY GAZETESI BASıNDA YARıM ASRı GERIDE BıRAKTı   12:17   BOZYAZı’DA ’KADıNA YÖNELIK ŞIDDET VE BAĞıMLıLıKLA MÜCADELE’ TOPLANTıSı   12:09   UÇAN SÜPÜRGE ULUSLARARASı KADıN FILMLERI FESTIVALI 2. KEZ MERSIN’DE DÜZENLENDI   11:37   MERSIN’DE MINIBÜS YANGıNı   11:32   ÜCRETSIZ BASKETBOL KURSLARı ÇOCUKLARA HEM SPOR HEM GELECEK SUNUYOR   11:14   KUAFÖR AYAĞA GELDI, VATANDAŞ RAHATLADı   10:05   MERSIN’DE GÜNÜBIRLIK EV VE EĞLENCE MEKÂNLARıNA DENETIM: 4 MILYON 472 BIN TL CEZA KESILDI   10:00   MERSIN’DE RUM ORTODOKS KILISESI’NDE NOEL AYINI DÜZENLENDI  
 
 
 
 
Otizmli Bireyler İçin Yeni Bir Adım
   

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Kızkalesi Rotary, Kızkalesi Rotaract ve Sayapark AVM işbirliğiyle, Mersin Otizm Derneği’nin destekleriyle ‘Otizm Saati’ etkinliği düzenledi. Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı’nın katkılarıyla gerçekleştirilen etkinlikte, sesler ve ışıklardan etkilenen otizmli bireylerin ve ailelerinin AVM’lerde daha rahat hareket edebilmesi için sesler ve ışıklar kısıldı.

 

Tarih : 6 Şubat 2025 Perşembe 13:40

Haber Merkezi

 Mersin Büyükşehir Belediyesi; Kızkalesi Rotary, Kızkalesi Rotaract, Sayapark AVM işbirliğinde, Mersin Otizm Derneği destekleriyle ‘Otizm Saati’ etkinliği düzenledi. Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı’nın katkılarıyla yapılan etkinlik kapsamında; seslerden ve ışıklardan etkilenen otizmli bireylerin ve ailelerinin AVM’lerde özgürce dolaşabilmeleri için sesler ve ışıklar kısıldı. Otizme farkındalığın artması için yapılan uygulamanın çok kıymetli olduğunu söyleyen Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Engelliler Şube Müdürü Abdullah Gerboğa, “Otizm Saati isimli bu proje kapsamında; AVM'nin ışıkları, sesleri kısılarak otizmli bireylerin kullanımına uygun hale getiriliyor. Burada amaç hem farkındalık yaratmak hem de otizmli bireylerin toplumsal ve sosyal hayata karışması. Biz de Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak bu projeyi destekledik. Buraya stant açtık, otizmle ilgili bilgilendirici faaliyetler yapıyoruz. Doğru bilinen yanlışlar veya yanlış bilinen doğrular neler, onlarla ilgili çalışmalarımız var” diye konuştu.

“HİZMETLERİMİZLE, OTİZMLİ BİREYLERİN HER ZAMAN YANINDAYIZ”

Otizmin nörogelişimsel bir bozukluk olduğuna dikkat çeken Gerboğa, “Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak otizmin farkındayız. Hizmetlerimizle otizmli bireylerin her zaman yanındayız. Gerek Otizm Aile Danışma Merkezimiz, gerek Engelsiz Yaşam Merkezimiz, gerekse de Engelsiz Yaşam Parkımızla hizmet vermeye devam ediyoruz. Yeni projeleri destekliyoruz. Otizm dernekleri ile koordineli bir şekilde çalışıyoruz” dedi. Kentte yaşayan yurttaşlara da seslenen Gerboğa, “Mersin halkına çağrımız, otizmin farkında olmaları. Çünkü onlar; biz fark edersek sosyal yaşantıda, hayatta, eğitimde, hayatın her yerinde etkin olabiliyorlar. Otizmli bireyler, aileler ve yakınları, bize her zaman başvuruda bulunabilirler” diyerek, bütün hizmetlerden herkesin yararlanabileceğini söyledi. Otizmli bir bireyin annesi olarak, kendilerini toplumdan dışlanmış gibi hissettiklerini söyleyen Mersin Otizm Derneği Başkanı Hatice Gevher, “Terk edilmiş gibi hissediyorduk. Çünkü otizmli çocuklar ile çok bağlantı kuran olmaz. Etkinliğin yapılmasına çok mutlu olduk. Otizmli çocuğumla alışverişe gitmek çok sıkıntıydı, biz de iyi olacağını düşündük” diyerek, emek veren herkese teşekkür etti.

OBAOĞLU: “ARTIK TOPLUMUN OTİZMİ FARK ETMESİNİ İSTİYORUZ”

Otizmin önceki yıllarda daha yavaş ilerlediğini ama artık her 36 çocuktan 1’inde görülmeye başladığını ifade eden Mersin Otizm Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ceyda Boymul, “Otizm, hızla ilerleyen bir rahatsızlık. Buna toplumun bilinçli bir şekilde yaklaşması lazım. Sadece otizmli ailenin çocuğu olarak değil, toplumun bir bireyi olarak bakılması lazım. Otizmli bireyler şu anda toplumda dışlanmakta, istenmemekte ve yalnızlaştırılmakta. Biz, toplum olarak sahip çıkılmasını istiyoruz. Çünkü otizm, tek başına çözümlenebilecek ya da aşılabilecek bir rahatsızlık değil” dedi. Mersin Otizm Derneği kurucularından İlknur Obaoğlu ise, otizmli bireylerin AVM’lerdeki seslerden ve ışıklardan dolayı öfke nöbeti geçirdiğini belirterek, “Benim oğlum 26 yaşında ve seslerden etkileniyor. Biz de çok hafif görünebiliyor ama onlar da beyine resmen baskı yapan bir ses geliyor ve tetikleniyor” ifadelerini kullandı. Otizmli bireylerin aileleri olarak çok zor bir hayat geçirdiklerini ifade eden Obaoğlu, “Bir alışveriş merkezine gelemiyoruz. Artık toplumun otizmi fark etmesini istiyoruz. Yanımızda olsunlar, ötekileştirmesinler” diyerek, katkı sunanlara teşekkür etti.

Paylaş :
 
Etiketler :  abdullah gerboğa, otizm, avm

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA