22 Ekim 2024 Salı



00:09   EĞITIM SEN’DEN ‘GIYIM KODU’ PROTESTOSU!   00:06   İŞÇİ KARDEŞ, PATRON KALLEŞ   00:03   BAŞKAN TUNCER’E ÇİRKİN İFTİRA!   01:52   DMD HASTASI DENİZ ALİ İÇİN YARDIM GECESİ DÜZENLENDİ   15:13   SİYASET VE İŞ DÜNYASI BU DÜĞÜNDE BULUŞTU   15:06   MAVİ BAŞKAN: ‘ERDEMLİ SİYASET DEĞİL, HİZMET İSTİYOR’   09:48   ÇÖPTE BULUNAN BEBEĞİN ANNESİ TUTUKLANDI   09:40   KUM ZAMBAKLARI KORUMA ALTINA ALDI   09:28   TOROSLAR’DA 30 YIL SONRA BİR İLK!   09:32   YAŞATıRKEN ÖLMEK ISTEMIYORUZ!   09:23   ‘YAŞAMı SAHIPLEN’ KAMPANYASıNA YOĞUN ILGI!   15:00   MİLLETVEKİLİ AKIN: “MERSİNLİLERİ, ‘EKMEK VE ADALET’TE BULUŞMAYA DAVET EDİYORUZ”   09:41   AKMİB’İN AĞUSTOS AYı IHRACATı 453,5 MILYON DOLAR   09:39   ROTTERDAM’I GEÇECEĞİZ!   09:30   MERSIN’DE AILE HEKIMINE BıÇAK ÇEKILDI   09:17   MEZİTLİ BELEDİYESİ’NDEN ÖĞRENCİLERE KIRTASİYE DESTEĞİ   13:08   MERSİN’İ BİR ARAYA GETİREN SÜNNET DÜĞÜNÜ   09:59   TROPİKAL EJDER MEYVESİNDE HASAT DÖNEMİ   09:56   MERSİN, DÜNYANIN EN İYİLERİ ARASINDA!   09:51   DOĞAYI KATLEDECEK PROJELERİ REDDEDİYORUZ!  
 
 
 
 
İŞÇİ KARDEŞ, PATRON KALLEŞ
   

​​​​​​​İşçileri organize eden dernekler ve işçi çavuşlarının kendi bünyelerinde kurmuş oldukları derneklere üye olan işçilerin yevmilerinin yetersiz geldiğinden dolayı eylem yaptıklarını belirten Mersin Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, bize Kibar Feyzo filmini hatırlattı.

 

Tarih : 21 Ekim 2024 Pazartesi 00:06

Mersin’de tarım alanında çalışan işçilerin yevmilerinin oldukça düşük olması sebebiyle işçilerin çalışmak istemediklerini dile getiren Mersin Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz “ tarım işinde çalışan işçi yevmilerinde sıkıntı var. Çiftçi para kazanamıyor, işçi haklı olarak sürekli enflasyona göre yevmiyesinin yükselmesini istiyor. Tabi ki işçi emeğine bir şey diyemeyiz. Fakat üretici para kazanamayınca, üretim maliyetleri dur durak bilmeden yükselişe devam ediyor. Hastalıklar ve zararlılar ayrı bir dert. Sulama sularımız her geçen gün azalıyor. Pazar sıkıntılarımız en önemli sıkıntılardan bir tanesi” dedi.

“İŞÇİLER EYLEM YAPIYOR”

Tarımda çalışan işçilerin günlük yevmilerinin şuan 667 TL olduğunu söyleyen Yılmaz, “işçileri organize eden, dernekler var, işçi çavuşları var, bu çavuşlar kendi bünyelerin de kurmuş oldukları derneklere işçileri üye yapmışlar. Dernek üzerinde sorumluluğu üstlerine alarak, işçi yevmilerinin kurtarmadığını söylüyorlar. 2 ay sonra, yeni yılla birlikte bu rakamlar zaten güncellenecek. Artışlar asgari ücrete göre belirleniyor. Fakat eylem yapıyor, biz fiyata çalışmayız diye. Şimdi narenciyede hasat başladı. Büyük bahçelerimiz var, ihracata gidecek, büyük tüccarlarımız var, küçüklerden ziyade büyük çiftçilerimiz bu işçileri mutlaka çalıştırıp ürününü hasat emek zorunda. İşçi meselesinin durumu bu, Büyük tüccar mecburiyetten para kazansa da, kazanmasa da maliyet ne olursa olsun, ürününü kestirip pazara sokmak veya ihracatını yapmak zorunda. İhracata ürün gönderen büyük tüccarımız, belki bu işçi maliyetlerinin altından bir şekilde kalkar ama asıl önemli olan bizim kırsalda yaşan küçük çapta çiftçilik yapan aile işletmeleri zaten küçük ölçekli alanlarda üretim yaptığı için para kazanamıyorlar. Girdi maliyetleri fazla olduğu için bunlar daha çok mağdur oluyorlar. Şuan güncel yaşadığımız son günlerde sıkıntı yaşadığımız bir konu” dedi. Ayrıca

“PİYASA KOŞULLARINA GÖRE BU RAKAM YETERLİ DEĞİL”

İşçi yevmilerinin günümüz koşullarında yeterli olmadığını dile getiren Yılmaz,”2 ay sonra bu fiyat zaten güncellenecek. İşçi çavuşları, işçi dernekleri bugünden güncellemek istiyor. Bugünden güncellenme yapılırsa, 2 ay sonra asgari ücret açıklandığında, ya da enflasyon açıklandığında yeniden bir zam daha almış olacaklar, bu sefer çiftçiye üreticiye ağır gelecek. Biz diyoruz ki, ‘bu iki ayı da bir şekilde götürelim’ yılbaşında zaten enflasyonun durumuna göre biz bunları yükselteceğiz. Ayrıca bir sıkıntı daha var, işçi yevmileri ile alakalı, şimdi çalışma süresi 8 saat ama biz bu işçileri 7 saat bile çalıştıramıyoruz. Çalışma süreleri 6 buçuk saat” dedi.

Paylaş :
 
Etiketler :  musa yılmaz, işçi, tarım, eylem, zam

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA