28 Haziran 2024 Cuma



13:21   YENIŞEHIR’DE 352 TON AMBALAJ VE TEKSTIL ATıĞı GERI DÖNÜŞÜME KAZANDıRıLDı   11:04   MERSIN’DE YKS VE LGS KURSLARı IÇIN ÖN KAYıT BAŞVURULARı BAŞLADı   10:17   MERSIN’DE SUDA KAYıP- KAÇAKLA MÜCADELE SÜRÜYOR   09:36   MERSIN’DE JANDARMADAN BILGILENDIRME FAALIYETI   16:53   ALEV ALEV YANAN PLASTIK KASALAR MAHALLE SAKINLERINI KORKUTTU   16:06   AKıL ALMAZ KAZA KAMERADA   13:03   MERSIN’DE SANAYI SITESINDE ÇıKAN YANGıN BÜYÜMEDEN SÖNDÜRÜLDÜ   12:59   MERSIN’DE ’CHANGE OTO’ DOLANDıRıCıLARı YAKALANDı   12:07   BAŞKAN SEÇER: "MERSIN’DE INSANLARıN MUTLU VE HUZURLU BIR ŞEKILDE YAŞAYABILMESI IÇIN ÇALıŞıYORUZ"   12:02   İKLIM, ÇEVRE VE ENERJIDE YOL HARITASı BELIRLENIYOR   11:41   MERSIN’DEKI ODA VE BORSA BAŞKANLARı BÖLGEDEKI SON GELIŞMELERI DEĞERLENDIRDI   11:33   MSK, BASKETBOL SÜPER LIGI’NDE YENI BAŞARıLARA IMZA ATMAK ISTIYOR   11:06   MERSIN’DE ÇEŞITLI SUÇLARDAN ARANAN 64 ŞAHıS YAKALANDı   11:01   ÇAKıR: “PLANSıZ VE DENETIMSIZ BALıK ÇIFTLIKLERI ISTEMIYORUZ”   10:46   AMPUTE FUTBOL TAKıMıNA SPONSOR ARANıYOR   10:39   PIKABA ÇARPMAMAK ISTERKEN HASTANE DUVARıNA ÇARPTı: 1 YARALı   10:21   MERSIN’DE MILLI MAÇ COŞKUSU, GOL ANLARıNıN HEYECANı GÖRÜNTÜLERE YANSıDı   10:11   MERSIN’DE 3,9 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM KORKUTTU   10:03   MERSIN’DE 3,9 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM KORKUTTU   16:58   TARSUS SU PARKı SEZONU AÇTı  
 
 
 
 
Uzmanından sıcak havaya karşı uyarılar
   

Uzm. Dr. Bahar Gülcay Çat, yüksek sıcaklığa karşı vatandaşların su tüketim miktarını artırmalarını, özellikle 11.00-15.00 saatleri arasında mecbur kalınmadığı sürece dışarı çıkılmaması gerektiğini belirterek, "Bol su tüketin, suyun yerine başka içecekler koymaya çalışmayın" dedi.

 

Tarih : 25 Haziran 2024 Salı 13:57

Mersin Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı Halk Sağlığı ve Denetim Şube Müdürü Uzm. Dr. Bahar Gülcay Çat, vatandaşları, sıcak havadan korunmaları için beslenmeden giyime kadar birçok konuda bilgilendirdi. Çat, zorunlu olmadıkça güneş ışınlarının dik geldiği öğle saatlerinde dışarı çıkmaktan kaçınılması gerektiğini belirterek, “Eğer zorunlu olarak çıkmak gerekiyorsa güneş kremleri, şapka gibi koruyucular kullanılmalı, mutlaka güneş gözlüğü takılmasını öneriyoruz. Vatandaşların olabildiğince gölgeden gitmelerini ya da klimalı yerlerde bulunmalarını, mümkün olduğu kadar odalarını havalandırmalarını öneriyoruz. Susamasalar bile yaz dönemlerinde terleme ile beraber içtikleri su miktarında artış öneriyoruz. Eğer tuz yemelerine engel bir hastalık yoksa kişilerin tuz tüketiminin de bir miktar arttırmaları önerilir" diye konuştu.

"Özellikle çay, kahve içmek insanların su tüketimini azaltıyor"

Su ihtiyacının başka içeceklerle karşılanmaması gerektiğine dikkat çeken Çat, "Özellikle çay, kahve içmek insanların su tüketimini azaltıyor. Bunları suyun yerine koymamak gerekiyor. Ayrıca mineralli sular da yine yaz aylarında tüketilmesini önerdiğimiz içecekler arasında. Yağlı yiyeceklerden uzak durup sebze, meyve, gibi daha hafif yiyecekler yenmesini öneriyoruz. Kişilerin kronik hastalıkları varsa buna özel diyetlerini uygulamaları gerekiyor. Çok fazla yemek yememek gerekiyor" diye konuştu.

"Güneş geçirebilir kıyafetleri tercih etmemeliyiz"

Kişilerin özellikle geniş ve ince kıyafetler tercih etmesinin önemine değinen Çat, "Güneş geçirebilir kıyafetleri tercih etmemeliyiz. 11.00-15.00 saatleri arası denize girmememiz gerekiyor. Güneş ışınlarının en dik olduğu zamanlarda özellikle çocuk ve yaş almış vatandaşlarımızın kesinlikle denize girmesini önermiyoruz. Sahilde oturuyorlarsa da mutlaka şemsiye altında, gölgelik bir alanda bulunmalarını öneriyoruz" dedi.

Bayılma ya da güneş çarpmasında yapılması gerekenler

Sıcak hava kaynaklı bayılma ya da güneş çarpmasında yapılması gerekenleri de anlatan Çat, "Bunun en büyük nedeni terlemeyle çok yoğun bir şekilde sıvının atılıp vücudun susuz kalması. Böyle bir durumda bayılan kişinin yanına yaklaşıp öncelikle onu güneş olmayan bir alana çekmemiz gerekiyor. Travmatik bir şey değilse, sıcağa bağlı bir durum olduğundan eminsek onu öncelikle gölgelik bir alana almalıyız. Üzerindeki kıyafetleri gevşetmemiz gerekir. Eğer bilinci açıksa sıvı desteği verebiliriz. Eğer bilinci kapalıysa da hemen 112 Acil Servis ekiplerini arayarak hastaneye götürülmesini sağlamalıyız” dedi.

"Suyun yerine başka içecekler koymaya çalışmayın

Yorgun, bitkin ve kaslarda kramp hissediliyorsa vatandaşların su tüketimini artırmaları gerektiğini vurgulayan Çat, şöyle devam etti: "Bu tür durumlarda kendimizi serin bir yere almalıyız. Eğer kendimizi hala halsiz ve bitkin hissediyorsak mutlaka yardım almalıyız. Sıcaklıklara bağlı kaslarda kramplar oluşabiliyor. Kas kramplarını kesinlikle masajla açmamak gerekiyor. Sıvı alarak bu krampların geçmesini beklememiz gerekiyor. Eğer geçmezse hastaneye gitmemiz gerekiyor. Mersin gibi sıcak bölgelerde özellikle ileri yaş almış bireylerin, çocukların arabalarda tek bırakılmaması, arabalarda herhangi bir canlının kilitli bırakılmamasını öneriyoruz. Bol bol su tüketin. Suyun yerine de başka içecekler koymaya çalışmayın."

Paylaş :
 
Etiketler :  hava, sıcaklık, sutüketimi

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 



  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA