28 Aralık 2025 Pazar



14:44   TARSUS’TA ŞEHITLER DUALARLA YAD EDILDI   14:41   TARSUS’TA ŞEHITLER IÇIN HELVA IKRAMı   14:39   YERLI MUZ IÇIN GÜÇLÜ KOOPERATIF MESAJı   12:53   İLYAS HALIL ÖYKÜ ÖDÜLÜ ALIHAN DEMIR’E   12:22   MERSIN’E LOJISTIK MERKEZ KURULMASı KARARı ÇıKTı   12:12   MERSIN’DE ACı OLAY: EVDE ÇıKAN YANGıNDA 2 ÇOCUK HAYATıNı KAYBETTI   11:09   MERSIN LIMANı’NDA 182 MILYON TL’LIK GÜMRÜK KAÇAKÇıLıĞı OPERASYONU   10:23   TARSUS ÜNIVERSITESI ÖĞRENCILERI MERCAN BILIM MERKEZI’NDE BILIMLE BULUŞTU   10:21   AYKOME’NIN 2025 YıLı 2. GENEL KURULU GERÇEKLEŞTIRILDI   10:19   MERSIN POLISINDEN MİT DESTEKLI OPERASYON: 33 MILYONLUK UYUŞTURUCU ELE GEÇIRILDI   10:02   YAPAY ZEKA TEHLIKESI BÜYÜYOR: "SAHTE IÇERIKLER KAMUOYUNUN ALGıSıNı ÇOK HıZLı BIR ŞEKILDE ŞEKILLENDIREBILIYOR"   09:59   MERCEK’TE DIJITAL TASARıM VE CANVA KURSUNA YOĞUN ILGI   15:55   TARSUS’TA YıLBAŞı PAZARLARı KAPıLARıNı AÇTı   11:21   TARSUS’TA REGAIB KANDILI DAYANıŞMAYLA KARŞıLANDı   10:43   MERSIN’DE ESENLI-HEBILLI BAĞLANTı YOLU YENILENEREK HIZMETE AÇıLDı   10:41   MERSIN’DE HıYAR FIDESI DESTEĞI AYDıNCıK’TA HASADA DÖNÜŞTÜ   10:38   MERSIN’DE REGAIP KANDILINDE 15 BIN KANDIL SIMIDI DAĞıTıLDı   10:35   MERSIN’DE FıRıNLARA SıKı DENETIM: 5 IŞLETMEYE CEZA   10:33   KAZA YAPAN ARAÇTA SıKıŞAN SÜRÜCÜ ITFAIYE EKIPLERINCE KURTARıLDı   15:13   ANAMUR’DA ŞIVLILIK GELENEĞI MINIKLERLE YAŞATıLDı  
 
 
 
 
40 yıldır yaptığı meslek mesleği teknolojiye yeniliyor
   

Mersin’in Mut ilçesinde patpat motorlarının çoğalmasıyla işleri düşen semer ustası, satamadığı için mesleğini yapamadığını söyledi

 

Tarih : 10 Şubat 2024 Cumartesi 13:54

 Mersin’in Mut ilçesinde 40 yıldır yaptığı semercilik mesleği teknolojiye yenilince artık semer satamayan Üstün Topaktaş, “5 ayda bir semer satamaz hale geldim” dedi.
Mersin’in Mut ilçesinde daha önceleri 10 tane olan semerci sayısı, son yıllarda patpat motorlarının çoğalmasıyla 1’e düştü. Patpat, motorlarının işlerini bitirdiğini belirten ilçenin son semerci ustası 51 yaşındaki Üstün Topaktaş, 40 yıllık mesleğiyle ayakta kalma mücadelesi verdiğini söyledi. Topaktaş, baba mesleği olan semerciliğe 10 yaşında başladığını ve meslek hayatını ise 40 yıldır sürdürdüğünü kaydetti. Topaktaş, “Bu mesleği babamdan öğrendim. Babam vefat ettikten sonra tek başıma yapıyorum. 10 yaşından beri bu meslekle uğraşıyorum. Fakat meslek bitme noktasına geldi” dedi.
“Bu mesleği Patpat motorları bitirdi”
Bu mesleği teknolojinin gelişmesiyle kullanımı artan Patpat motorlarının bitirdiğini kaydeden Topaktaş, “Patpat motoru semerciliği bitirme noktasına getirdi. 5-6 aydır bir semer satamıyorum satamayınca meslek bitti. Köylere gidiyorum satış olmuyor ben dayanamaz oldum. Bir çobanlarda var eşek. Çoban bir semer aldığı zaman 3-4 sene gidiyor. Sadece çobanlara satar olduk. Eskiden odun çekerlerdi şimdi odun işi de yok traktörle, patpatla çekiyorlar onun için meslek bitti” diye konuştu.
“Satamadığım için yapmıyorum meslek bitti”
Topaktaş, semerleri satmak için Karaman, Gülnar, Ermenek tarafına götürdüğünü ama oralarda da satamadığını belirterek, “Eskiden iş gelirdi. Yalnız 2-3 senedir kimse gelmez oldu. Onlarda patpata döndü. Aşağı yukarı 5 ayda bir semer satamaz hale geldim. Bir semerin maliyeti bin 500 ile 2 bin lira arası. Bende 3 ile 3 bin 500 liraya satıyorum. Üç günde bir semer yaparım. Bin 500 lira maliyetinden 2 bin lira kalır ama iki ayda üç ayda bir semer satıyorum kurtarmıyor. Bir semerin işçiliği 3 gün 4 gün sürüyor. Semerin malzemesi keçesi Kahramanmaraş’taki keçe ustasından gelir. Derisi İzmir Tire’den gelir. Ağacı kayısı ağacıdır. Burada kayısıyı kesen bahçecilerden tedarik ederiz. O şekilde hızara götürürüm. Orada kestiririm. Bir günde keçesini. Üç günde normal olsa dört günde bir semer ayda en fazla yapacak olduğum 5-6 semer. Onu da satamıyorum, satamadığım için yapmıyorum meslek bitti” diye konuştu.

Paylaş :
 
Etiketler :  meslek, teknoloji, mersin, mut

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA