2 Temmuz 2024 Salı



18:29   BAKAN YARDıMCıSı İSKURT, MERSIN’DE INCELEMELERDE BULUNDU   18:18   MERSIN’DE SON BIR HAFTADA ARANAN 885 ŞAHıS YAKALANDı   18:14   MERSIN’DE ORMAN YANGıNıNA, HAVADAN VE KARADAN MÜDAHALE EDILIYOR   18:10   TARSUS’TA KAZA: 5 YARALı   14:18   LGS KURS MERKEZINDE EĞITIM ALAN 2 BIN 920 ÖĞRENCIDEN 101’I YÜZDE 5’LIK DILIME GIRDI   13:57   MTSO BAŞKANı ÇAKıR: “VERGI, HEM DEVLETI HEM DE TOPLUMU KORUMALı”   13:55   MERSIN’DE LIMON DEPOLARı DENETLENIYOR   12:53   MERSIN’DE EVIN ÖNÜNDEN ’TAKTAK’ MOTOR HıRSıZLıĞı   12:46   BAŞKAN ÖZYIĞIT: "İLÇEMIZDE KÜÇÜK SANAYI SITESI IÇIN ÇALıŞMA YAPıYORUZ"   10:53   MOLA EVLERINDEN FAYDALANAN ÖZEL BIREYLER VE AILELERI PIKNIK YAPTı   10:46   AKDENIZ MEYVE SINEĞI ILE BIYOSIDAL MÜCADELE   10:40   BAHISÇILERE BÜYÜK DARBE   09:14   SITE GÜVENLIKÇISI DAIRE SAHIBINI ÖLDÜRDÜ   09:08   MERSIN’DE 6 DEFINECI YAKALANDı   13:14   ERKEKLER SAHADA, FUTBOLSEVER KADıNLAR TRIBÜNDE   13:11   BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESININ KURS MERKEZLERINDE YıLLıK PLANLAR HAZıRLANıYOR   13:08   MERSIN’DE ŞOFÖRLER ILERI SÜRÜŞ TEKNIKLERI EĞITIMINDEN GEÇIRILIYOR   13:04   MERSIN’DE OTOMOBIL ILE MOTOSIKLET ÇARPıŞTı: 1 YARALı   10:54   MERSIN’DE OTOBÜSLERIN KARıŞTıĞı ZINCIRLEME KAZA: 2 ÖLÜ, 35 YARALı   09:18   LGS’NIN ALTıN ÇOCUĞU, BIRINCILIĞINI TOROSLARıN ETEĞINDE ÖĞRENDI  
 
 
 
 
ERDEMLİ’DE ÜRETİLEN KEÇİBOYNUZU PEKMEZİNİN ZAHMETLİ ÜRETİM SERÜVENİ
   

Mersin’in Erdemli ilçesinde ağustos ayı sonunda toplanan Akdeniz bitki örtüsüne özgü organik keçiboynuzu meyveleri, aralık ayı sonunda pekmeze dönüşüyor. Meyvelerin değnekle vurulup yere düşürülerek toplanması, aylarca dinlendirilmesi, ardından 3 gün süren zahmetli serüven ile nihayet pekmezi çıkarılıyor. Vücut direncini arttırması sebebiyle vatandaşlar tüm bu zahmete rağmen keçiboynuzu pekmezi üretmeye devam ediyor.

 

Tarih : 28 Aralık 2020 Pazartesi 12:20

Keçiboynuzu pekmezinin zahmetli serüveni ağustos ayı sonunda meyvelerin toplanmasıyla başlıyor. Toplanan meyveler Aralık ayı sonuna kadar bekletilip, dinlendiriliyor. Pekmez pişirilmeye karar verilince, keçiboynuzları kırılıp çuvallara alınıyor. Sonra büyük kazanlara dökülüp soğuk suda bekletiliyor. Daha sonra elde edilen öz, açık kazanlarda odun ateşinde pişiriliyor. 3 gün sonunda pekmez hazır hale geliyor ancak tüketim öncesinde bir hafta daha dinlendirilmeye alınıyor ve tüketime hazır hale geliyor.

Keçiboynuzu üreticisi Kerim Yılmaz, "Ağustos ayında keçiboynuzumuzu topladık. Aralık ayına kadar dinlendirdik. Aralık ayında sert olan meyveleri kırdık. Soğuk suda 24 saat bekleterek özünü aldık. Soğuk suda almış olduğumuz özü de 24 saat odun ateşinde açık kazanda kaynatarak, buharını göndererek pekmez şeklinde saf özünü çıkardık” şeklinde konuşarak işin zahmetli boyutundan bahsetti.

“VÜCUT DİRENCİNİ ARTTIRIYOR”

Keçiboynuzu pekmezinin vücut direncini arttırdığına değinen Yılmaz, tüm bu zahmetlere neden katlandıklarını şu sözlerle aktardı: “İnsan vücudunun ihtiyacı olan bütün gıdalar keçiboynuzunda mevcut olduğunu bildiğimiz için, şu pandemi döneminde bağışıklık sistemimizi güçlü tutmak için ve soğukta vücut direncimizin güçlü olması için keçiboynuzunun özünü hazırlayıp tüketiyoruz. Dirençli olmak için tüketilmesi lazım.”

Erdemli’de yaşayan vatandaşlar keçiboynuzu pekmezini genellikle kendi ailelerinin ihtiyaçları için kullanırken keçiboynuzu pekmezinin aynı zamanda antioksidan özelliği de bulunuyor. Keçiboynuzu pekmezi, vücut direncini arttırdığı gibi balgam söktürücü, sindirim sistemi düzenleyici olarak da kullanılıyor. Bu pekmez ayrıca A vitamini, B, B2, B3 vitaminleri ve D vitamini içeriği ile çok güçlü bir besin olarak tüketiliyor.  Yörede doğal olarak yetişen keçiboynuzunun pekmezinin kilosu 150 ila 200 lira arası değişiyor.

Paylaş :
 
Etiketler :  mersin, erdemli, keçiboynuzu, pekmez, üretim, kerimyılmaz,

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 



  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA