Büyükşehir Belediyesi tarafında yapılan açıklamaya göre, Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi MESKİ Genel Müdürlüğü’ne bağlı Veri Tabanlı Denetim ve İzleme Sistemi (SCADA) Merkezi’nin kapsamı her geçen gün büyümeye devam ediyor. MESKİ Merkez İşletmeler Dairesi Başkanlığı tarafından yapımına başlanan 50 adet DMA (İzole Alt Bölge) bölgesinin hayata geçmesiyle, Mersin genelinde kayıp-kaçak oranları azalacak, su geleceğe taşınacak.
SCADA Merkezi ile Mersin’in tüm noktalarındaki içmesuyu şebekelerini, atıksu göstergelerini, içmesuyu ve basınç değerlerinin kontrollerini anlık izleniyor. “360° Su Yönetimi” anlayışı ile suyun kaynağından arıtılarak, çevreye bırakılmasına kadar olan tüm sürecini 7/24 takip eden MESKİ, kayıp-kaçak oranlarını minimum seviyeye indiriyor.
8 BİN 779 ABONEDEN YILLIK 461 BİN 484 METREKÜP SU KAZANCI SAĞLANIYOR
Başkan Seçer’in öncülüğünde gerçekleştirilen çalışmalar sayesinde, DMA bölgesinde yaşayan abonelerin su faturalarında yüzde 10, arıza oranlarında ise yüzde 60’lık bir düşüş yaşanıyor. SCADA Merkezi tarafından uygulanan anlık basınç yönetimi ile su hattı arıza ve kayıp-kaçaklarda ciddi oranda azalma meydana geliyor. Su arıza oranlarını geçmiş dönemlere göre yüzde 60 oranlarına kadar düşüren MESKİ Genel Müdürlüğü, vatandaşların içmesuyu ihtiyacını kesintisiz bir şekilde yerine getirmeye devam ediyor.
DMA bölgesinde ikamet eden abonelerin hatlarındaki yüksek basınç, SCADA tarafından değişken tarifelerle online olarak optimum değerlere çekiliyor. Bu iyileştirmenin tüketim değerlerine yansıması sonucunda da vatandaşların su faturalarında yüzde 10’luk bir düşüş sağlanıyor. 27 bin 345 nüfuslu Toroslar ilçesi Demirtaş, Portakal, Turgut Türkalp ve Mithat Toroğlu Mahallelerini kapsayan pilot DMA yatırımı kapsamında; toplam 8 bin 779 aboneden günlük 1282 metreküp, aylık 38 bin 457 metreküp, yıllık ise 461 bin 484 metreküp su kazancı elde ediliyor. Bu sayede MESKİ, küresel ısınmadan kaynaklanan iklim değişikliğine bağlı olarak yaşanan kuraklığa karşı da ciddi önlemler almış oluyor. MESKİ tarafından yapımına devam edilen 50 adet DMA bölgesinin SCADA sistemine eklenmesiyle birlikte Mersin genelinde su tasarrufu sağlanmasında ve kayıp-kaçak oranlarının azaltılmasında ciddi kazanımlar elde edileceği düşünülüyor.
Ayrıca, güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarıyla çalışan sistemler de mevcut SCADA’ya entegre ediliyor. DMA’da yer alan basınç kırıcılı vanalar vasıtasıyla 6 farklı bölgede basınç yönetimi yapılmaya başlanarak, online olarak 7/24 kontrol ediliyor ve ihtiyaca uygun şebeke basıncı sağlanıyor.