Tasarruf Genelgesi ile kamu kurum ve kuruluşlarına gazete alınmamasına yerel basını öldürecek bir hamle oldu. “Haberden, bilgiden tasarruf olur mu?” diye soran TGS Mersin İl Temsilcisi Hediye Eroğlu, “Kamu kuruluşlarına gazete aldırmayarak yapılacak tasarruf devede kulak bile olmayacaktır. Eğer tasarruf ile ekonomik sorunların çözüleceği düşünülüyorsa tasarruf yapılacak kalemlerin yeniden belirlenmesine ihtiyaç vardır” dedi.
Tarih : 8 Temmuz 2021 Perşembe 15:50
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile yayınlanan “tasarruf genelgesi” ile kamu kurum ve kuruluşlarına gazete alınmaması, zorunlu ilânlar dışında ilân yayımlatılmaması yönünde talimata yerel basın sahipleri ve çalışanlarından tepki geldi. Mersin basınında çalışan gazete emekçileri uygulanırsa yerel baısnı bitirecek olan bu uygulamadan acilen vazgeçilmesi için çağrı yaptı. Atatürk parkı’nda bulunan Uğur Mumcu Anıtı önünde toplanan gazete emekçilerine Mersin Emek ve Demokrasi bileşenleri de destek verdi.
“HABERDEN, BİLGİDEN TASARRUF OLUR MU?”
Basın açıklaması yapan Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Mersin Temsilcisi Hediye Eroğlu, “Tasarruf tedbiri adı altında alınan bu karar işçisiyle işvereniyle tüm basın camiasını derinden üzmüştür. Tasarruf edilecek alan burası mıdır? Haberden, bilgiden tasarruf olur mu? Gerçeğe, doğru bilgiye daha fazla ihtiyaç duyulan bu günlerde alınan bu karar tüm toplumun zararınadır. Öte yandan bu karar, pandemi, ekonomik kriz ve dijitalleşme ile zaten büyük zorluklar yaşayan yazılı medyaya ölümcül bir darbe vuracaktır” dedi. Terel gazetelerin kamu kurum ve kuruluşlarından başka geliri olmadığını vurgulayan Eroğlu, “Yerel gazetelere uygulanacak bu ambargo onların tek tek kapanmasına, yerel basında çalışan binlerce meslektaşımızın işsiz kalmasına neden olacaktır. Yerel gazeteler devletten destek beklerken bu genelge ile nefes alamaz hâle gelecektir.
Gazeteler bir kamu faaliyeti yürütmektedir. Haber hepimize ekmek ve su gibi lazımdır. Halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkının tesis edilmesi demokrasilerin gereğidir. Gazetecilerin işlevini yerine getirebilecekleri koşulların yaratılması hükümet edenlerin görevidir. Toplumun kültürel gelişimi ve doğru bilgiye ulaşması için çalışan gazetelerin bir tasarruf aracı olarak görülmesi doğru değildir. Kamu kuruluşlarına gazete aldırmayarak yapılacak tasarruf devede kulak bile olmayacaktır. Eğer tasarruf ile ekonomik sorunların çözüleceği düşünülüyorsa tasarruf yapılacak kalemlerin yeniden belirlenmesine ihtiyaç vardır. Türkiye Gazeteciler Sendikası olarak bu genelgenin iptalini istiyoruz. Başta yerel gazeteler olmak üzere medya kuruluşlarına daha fazla destek verilmesinin ülke demokrasisine katkı sunacağına inanıyoruz” sözlerine yer verdi.