|
ÇED TOPLANTISI DAVUL, ZURNA, TENCERE VE TAVAYLA ENGELLENDİ |
|
|
Çukurkeşlik Mahallesi’nde yapılmak istenen Taş Ocağı’na ilişkin Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı davul, zurna, tencere ve tavayla protesto edildi. |
|
|
Tarih : 8 Temmuz 2021 Perşembe 09:33
|
Merkez Toroslar ilçesine bağlı kırsal Kerimler Mahallesi’ndeki işyerinde yapılması planlanan toplantıya önceden gelen yurttaşlar, işyeri önünü kapatarak toplantıyı engelledi. Yurttaşlar, “Taş ocağı istemiyoruz taş ocağına hayır”, “Doğayı katletmeyiz” ve “Ocağınıza incir dikeceğiz” dövizleriyle tepkilerini gösterdi. Yurttaşlar, mahallerinde taş ocağını istemediklerini belirterek, “Biz üretmezsek siz bitersiniz” dedi.
Mersin’in merkez Yenişehir ilçesine bağlı kırsal Çukurkeşlik Mahallesi’nde yapılmak istenen Taş Ocağı’na ilişkin Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı davul, zurna, tencere ve tavayla protesto edildi. Merkez Toroslar ilçesine bağlı kırsal Kerimler Mahallesi’ndeki işyerinde yapılması planlanan toplantıya önceden gelen yurttaşlar, işyeri önünü kapatarak toplantıyı engelledi. Yurttaşlar, “Taş ocağı istemiyoruz taş ocağına hayır”, “Doğayı katletmeyiz” ve “Ocağınıza incir dikeceğiz” dövizleriyle tepkilerini gösterdi.
Toplantı için işyerine gelenler ile yurttaşlar arasında yaşanan gerginliğinin ardından yurttaşların “toplantıyı istemiyoruz” diyerek, toplantı yaptırmayacaklarını aktardı. Bunun üzerine toplantıyı gerçekleştiremeyen kişiler, bölgeden ayrıldı. Bunun üzerine yurttaşlar, işyeri önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin İl Eşbaşkanı Gülbahar Şöfer, çevre aktivistleri ve mahalle sakinleri katıldı.
“DİRENECEĞİZ”
Açıklamada konuşan Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Başkan Yardımcısı Kenan Hoplar, yaşam haklarının ellerinden alınmak istendiği belirterek, “Aşımızı, işimizi elimizden almak isteyenleri asla kabul etmeyeceğiz. Geleceğimizi ve hayatımızı yok etmeyeceğiz. Bunlara karşı sonuna kadar direneceğiz” dedi. Kentin doğasını sermayeye harcatmayacaklarını dile getiren Hoplar, “Kendi çıkarları ve paraları için burayı kimse harcayamaz” diye konuştu.
KÖY MUHTARI: TAŞ OCAĞINA KARŞIYIZ
Yapılacak ocakla ekolojiye zarar verileceğini belirten Hoplar, “Başklarının paraları bizim hayatımızdan daha önemlidir. Bunlar Mersin’i yok etmek istiyorlar” dedi. Çukurkeşlik Muhtarı Süleyman Kuş ise daha önce de çevre köylerde bu tür projelerin yapıldığını hatırlatarak, “Burası heyelan bölgesidir. Burası, dedelerimizden bizlere kalan mirastır. Çocuklarımıza bunun hesabını veremiyoruz. Taş ocağı istemiyoruz, yapılırsa iki gün sonra çöp olacağız. Taş ocaklarına her türlü karşıyız” ifadelerini kullandı.
“BİZ ÜRETMEZSEK SİZ BİTERSİNİZ”
Mahalle sakinlerinden Abdullah Şahin ise “Bizden size zarar gelmez, sizden bize gelmedikçe…Kimi kandırıyorlar” diyerek, bölgedeki taş ocaklarının yarattığı zararlara dikkat çekti. Köylünün üretici olduğunu; ancak yapılacak taş ocaklarıyla üretim alanlarının ellerinden alınacağına vurgu yapan Şahin, “Biz üretmezsek, gidip 52 katlıyı mı kemireceksiniz? Biz üretmezsek siz bitersiniz. Dağımıza, suyumuza ve toprağımıza dokunmasınlar. Topraklarımız ellerimizden alınırsa arabayı mı, teknolojiyi mi yiyeceğiz? Ne yiyeceğiz” diyerek, tepkisini dile getirdi.
Yüksel Erkan adlı mahalle sakini ise toplantıyı yapmak isteyenlere tepki göstererek, “Böylesi bir yer nasıl olur da bir kişiye feda edilebilir? Biz doğayı kendi elimizle öldürüyoruz. Neden yapıyoruz, değer mi buna?” dedi. Açıklamaya katılan diğer yurttaşlar ise bölgede taş ocağı istemediklerini ve sonuna kadar mücadelelerini sürdüreceklerini dile getirdi.
Açıklama, sloganlar eşliğinde son buldu.
Haber: Ayşenur ÖNAL
|
|
|
|