CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, yaptığı açıklamayla kısa çalışma ödeneği uygulamasının devam etmesi gerektiğini kaydetti. Gökçel, küresel salgın sürecinde hem işverenlerin hem çalışanların çok zor şartlara mahkum bırakıldığını hatırlattı. Kısa çalışma ödeneğinin uzatılmamasının işsizliğin artmasına neden olacağına değinen Gökçel; “İşten çıkarma yasağı 17 Mayıs tarihine kadar uzatılmıştı. Kısa çalışma ödeneğinin süresi ise uzatılmayarak 31 Mart'ta sona erdiriliyor. Pandemide emekçilerimizin işten çıkarılması önlenmelidir ancak bunun maliyeti aylardır iş yapamayan işverene yüklenemez. Kısa çalışma ödeneği uygulamasının süresi uzatılmalıdır” ifadelerini kullandı.
Pandemi sürecinde gelir kaybına karşı uygulanan desteklerden en önemlisinin kısa çalışma ödeneği olduğunu vurgulayan CHP’li Gökçel, “Kısa çalışma ödeneğinden 1 milyonun üzerinde emekçimiz yararlanıyor” dedi. Gökçel, kısa çalışma ödeneğinin devam etmemesinin ya çalışanları günde 47 liraya mahkum bırakacağını ya da kod29’la işten çıkarmaları artıracağının altını çizdi. Kod 29 kullanılarak pandemi sürecinde kaç işçinin iş akdine son verilmesine ilişkin verdikleri soru önergelerinin yanıtlanmadığını kaydeden Gökçel, şu şekilde konuştu:
“Kod29 çalışanların kabusu olmuş durumda. Adeta onur kırıcı bir şekilde haksız yere işten çıkarmalar oluyor. Bu durumun artamamasındaki en önemli etken kısa çalışma ödeneğidir. Ancak işten çıkarma yasağının 17 Mayıs’a kadar uzatılıp kısa çalışma ödeneğinin uzatılmaması 1 yıldır gelir elde edemeyen işverenler için büyük bir soruna dönüşüyor. Kısa çalışma ödeneği uzatılmazsa işten çıkartmalar kitlesel şekilde artacak. Ne yazık ki işverenler kod29 ile çalışanlarının işine son veriyor. Bununla ilgili sorduğumuz sorulara da bir cevap alabilmiş değiliz. İktidarın pandemideki başarısızlığının faturası ne işverene ne de emekçilerimize yüklenemez.”