26 Haziran 2024 Çarşamba



16:38   TARSUS’TA SON KULLANMA TARIHI GEÇMIŞ 238 ÜRÜN ELE GEÇIRILDI   16:32   AKDENIZ’DE FıRıN, PASTANE VE PATISERILER DENETLENDI   14:50   SAHIL GÜVENLIK KOMUTANLıĞı’NıN 42. KURULUŞ YıLDÖNÜMÜ   14:34   TURIZM SEKTÖRÜNÜN TEMSILCILERI SILIFKE’DE   13:57   UZMANıNDAN SıCAK HAVAYA KARŞı UYARıLAR   12:05   5 YıLDıR YATALAK OLAN HASTA YÜRÜMEYE BAŞLADı   11:18   BAŞKAN MURAT ORHAN’DAN SOKAK HAYVANLARıNA BARıNAK   11:08   HER YıL BINLERCE YAVRU ÇıKıYOR: DENIZ KAPLUMBAĞALARı YUMURTA BıRAKMAYA BAŞLADı   11:01   MERSIN VALISI PEHLIVAN: "9 GÜNLÜK TATIL BOYUNCA ILIMIZE 1 MILYON 691 BIN 298 ARAÇ GIRIŞ ÇıKıŞı OLDU"   10:48    MERSIN’DE INSAN TICARETI OPERASYONU: 8 TUTUKLAMA   10:27   DEDE TORUNLARININ GÖZÜ ÖNÜNDE VURULDU   15:55   TARSUS’TA KÖY YOLLARı YENILENIYOR   15:46   MERSIN’DE ’TARSUS DAĞ KOŞUSU’ DÜZENLENECEK   14:01   ERDEMLI’DE KARAVAN VE ÇADıR TATILINI 40 BIN KIŞI TERCIH ETTI   13:39   SERADA ÇALıŞAN IŞÇILER SıCAKTA BUNALıYOR   13:24   TARSUS DOĞA PARKı’NıN YENI ÜYELERI GÖRÜCÜYE ÇıKTı   12:46   MERSIN’DE ORMANLıK ALANLAR DENETLENIYOR   12:33   MERSIN’DE HAVA SıCAKLıĞı 35 DERECEYI AŞTı   13:41   MERSİN’DE YEDİEMİN OTOPARKLARINI HEDEF ALAN ÇETE YAKALANDI: 6 TUTUKLAMA   12:57   AKARYAKIT YÜKLÜ TIR ALEV ALEV YANDI  
 
 
 
 
SU YAŞAMIN KAYNAĞIDIR, YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR!
   

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Mersin Şubesinin Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Değirmenci, 22 Mart Dünya Su Günü nedeniyle açıklama yaptı. Doğru su politikaları ile insanların adil bir biçimde güvenli suya ulaşmasının sağlanması gerektiğine dikkat çeken Değirmenci, “Suyu korumak herkesin sorumluluğudur; su güvencesini sağlamak ise devletlerin görevidir” dedi.

 

Tarih : 22 Mart 2021 Pazartesi 14:38

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Mersin Şubesinin Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Değirmenci, Dünya Su Günü dolayısıyla açıklama yaparak temiz içme suyuna erişimin tüm insanlar için temel bir insani hak olduğuna dikkat çekti.

Suyun sadece temel bir gereksinim değil canlı yaşamının en temel ögesi olduğunu vurgulayan Değirmenci, “Güvenli su, gıda güvenliğinin ve gıda güvencesinin olmazsa olmaz koşullarının en önemlisidir. Yeterli ve güvenli suyun olmadığı koşullarda tarımsal üretimin yeterliliğinden, gıda güvencesinden ve gıda güvenliğinden söz edilemez. Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen 22 Mart Dünya Su Günü`nün bu yılki teması ‘Suyun Değeri’ olarak belirlenmiştir. Bugün dolayısıyla, su ile ilgili yapılması gerekenler ve çözüm bekleyen sorunlar masaya yatırılarak, gelecek nesillere temiz bir miras olarak bırakmamız gereken su kaynaklarımızı; konu hakkında karar alıcıların gündemine getirip, temiz ve yaşanabilir bir dünya için adım atılmasına katkı sağlamak amaçlanmaktadır” dedi.

“SU KONUSUNDA TEHLİKE ÇANLARI ÇALIYOR”

Su konusunda tehlike çanlarının çaldığını belirten Değirmenci, daha fazla zaman kaybetmeden kamu eliyle alınacak tedbirlerin hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. Değirmenci, açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi:

“Önemli bir kaynak olan su zaman içerisinde bir yandan artan dünya nüfusu, artan sanayileşme, çevre kirliliği ve devamında gelişen iklim değişikliğinden; diğer yandan ise suyu ticarete konu bir meta olarak gören politikalardan etkilenerek önemli bir sorun alanı haline gelmiştir. Dünyada coğrafi özellikler nedeniyle suya adil biçimde ulaşılması her zaman zor olmuşken; günümüzde neoliberal politikalarla su iyice ulaşılamaz hale gelmiştir. Artık coğrafi yapı bir yana, köyünden dereler akan köylü, derelerin üzerine kurulan Hidroelektrik Santralleri (HES) nedeniyle suya ulaşamaz olmuştur. HES`ler ile akarsuların öz niteliği değiştirilmekte, doğal yapısı bozulmakta, orada yaşayan diğer canlılar da bundan olumsuz etkilenmekte ve tabii yaşam alanlarını kaybetmektedir.”

“TARIMDA UYGULANAN YANLIŞ POLİTİKALAR SU KİRLİLİĞİNE YOL AÇIYOR”

Kuraklık ve yeraltı sularında yaşanan kirliliğin tüm dünyanın ortak sorunu olduğunun üzerinde duran Değirmenci, tarım ve gıda sektörünün susuzluk ve su kirliliğinin hem mağduru hem de bir yönüyle sorumlusu olduğunu söyledi. “Tarımda kontrolsüz pestisit kullanımı, doğal olsun kimyasal olsun yanlış gübre kullanımı, bilinçsiz endüstriyel tarım, çevre koruma gerekliliklerine uymayan işletmeler su kaynaklarını olumsuz yönde etkilemektedir” şeklinde konuşan Değirmenci,  tarımda uygulanan yanlış politikaların veya deneyim yetersizliğinin güvenli su ve gıdaya erişimi olumsuz etkilediğini belirtti.

“SU TÜKETİMİNİN YÜZDE 70’İ TARIMDA SULAMA AMAÇLI”

Dünyada su tüketiminin yüzde 70`inin sulama amaçlı olarak tarımda gerçekleştiğini belirten Değirmenci, “Yine yeraltı sularının kirlenmesinde kuralına uygun olarak uzaklaştırılmayan hayvansal atıkların, organik maddelerin, pestisitlerin, nitrat ve fosfatlı gübrelerin önemli payı vardır.

Tarımda pestisit kullanımı ve sulama teknikleri mutlaka izlenmeli, yönlendirilmeli ve gereği gibi denetlenmelidir. Atıkların doğaya salınmaması veya sularda kirliliği önleme konusunda yapılan yasal düzenlemeler tek başına yeterli olmamaktadır. Tarım ve gıda sektörüne kamucu bakışla yaklaşmak; atık ve gübreleri değerlendirerek su kaynaklarını koruyacak yatırımları kamu eliyle ve bir an evvel yapmak önemli ve vazgeçilmez bir adımdır” şeklinde konuştu.

“SUYU PARA İLE SATMAK İNSANLIK DEĞERLERİNE AYKIRIDIR”

“Halkımızın içme kullanma suyunu sağlayan şebeke suyu, ülkemizde her zaman ücretli olmuştur ve toplum buna öylesine alıştırılmıştır ki aksi düşünülmemiştir” diye konuşan Değirmenci, suyun temek bir hak olduğu ve ticari bir meta haline getirilerek para ile satılmasının insanlık değerlerine aykırı olduğuna dikkat çekti.

 Halkın güvenli suya yeterli miktarda ve ücretsiz olarak ulaşmasını sağlama yükümlülüğünün kamu yöneticilerine ait olduğunu söyleyen Değirmenci, yapılması gerekenleri de ifade etti. Değirmenci, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

 “Çevre, iklim, tarım, gıda, toprak su politikalarında bir an evvel katılımcı bir yaklaşım benimsenmeli ve başta kamu kurumu niteliğinde meslek odaları olmak üzere bilim insanları ve ilgili kesimler sürece dahil edilmelidir. Su yönetimi multidisipliner bir konudur. Gerekli bilgi paylaşımını sağlayacak yaklaşım geliştirilmelidir. Kısa, orta ve uzun vadeli iklim değişikliği, kuraklık senaryoları yapılarak gereken adımlar şimdiden atılmalıdır.Yarın çok geç olabilir. Su, yaşamın kaynağıdır. Suları korumak ve temiz tutarak gelecek nesillere yaşanır bir dünya bırakmak hepimizin ortak sorumluluğudur.”

 

 

Paylaş :
 
Etiketler :  mersin, tmmob, yusuf değirmenci, su günü

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 



  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA