Gübre Denetimi Başladı


Tarih : 10 Şubat 2025 Pazartesi 14:47

Türkiye’nin en büyük yaş sebze ve meyve üreticisi illerinden biri olan Mersin’de, gübre denetimleri geniş kapsamlı olarak başladı. Tarım ekipleri, 117 üretim ve bin 19 satış bayisini tek tek denetleyerek örnekler aldı. Yapılan denetimlerde olumsuz durumlarla karşılaşıldığında cezanın 3 milyon 462 bin TL’ye kadar çıkabileceği bildirildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ülke genelinde ilkbahar dönemi öncesinde çiftçilerin korunması amacıyla gübre denetimi seferberliği başlatıldı. Yurt genelinde meyve üretiminde ilk, örtü altı sebze üretiminde de ikinci sırada olan Mersin'de de İl Tarım Müdürlüğü ekipleri denetimlerini sıklaştırdı. Merkez ve ilçelerdeki 117 üretim, bin 19 satış bayisini tek tek ve sık sık incelemeye başlayan kontrol görevlisi ekipleri, numuneler de alarak laboratuvara gönderiyor. Tarımda Kullanılan Gübrelerin Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliğine göre taklit, tağşiş, tescilsiz, lisanssız, barkodsuz satış, analiz sonucunun uygun olmayanların tespit edilmesi halinde 48 bin 474 TL ile 3 milyon 462 bin 474 TL arasında idari para cezası uygulanacağı bildirildi. Geçtiğimiz yıl Mersin'de 6 bin 272 gübre denetimi yapıldığı, 11 ürünle ilgili olarak toplam 3 milyon 236 bin 250 TL idari para cezası kesildiği öğrenildi.

"AMAÇ ÇİFTÇİLERİMİZİN MAĞDURİYET YAŞAMAMASI"

Mersin'in bitkisel ürünleri üretiminde potansiyelinin çok yüksek olduğuna değinen İl Tarım Müdürü Erdem Karadağ," Toplam 3 milyon 300 bin dekarlık alanda bitkisel üretim yapıyoruz. Türkiye'de meyve üretiminde birinci, örtü altı sebze üretiminde de ikinci sıradayız. Bu kadar potansiyele sahip olan Mersinimizde bitki besleme de ön plana çıkmış oluyor. İlimizde bin 19 gübre dağıtım bayii, 117 adette gübre üretim firması olduğunu görüyoruz" dedi. Gübreleme mevsiminin gelmesiyle birlikte bakanlık koordinesinde ülke genelinde eş zamanlı denetimlerin arttırıldığına dikkat çeken Karadağ " Bizde Mersin'de il ve ilçe müdürlüklerimizle gübre dağıtım ve üretim yerlerinde denetimleri sıklaştırdık. Bu denetimlerinde en büyük amaç çiftçilerimizin mağduriyet yaşamaması, güvenli gübreye ulaşımı sağlamak ve taklit ürünlerin piyasaya arzını engellemek" diye konuştu. Denetimlerin artmasının kendileri açısında iyi olduğuna değine bayi işletmecilerinden ziraat mühendisi Arif Çelik'te merdiven altı üretimlerin böylelikle engellendiğini söyledi. (İha)



Etiketler : mersin, erdem karadağ, tarım, lisans




Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.


 



ANASAYFA
HABER ARŞİVİ
KÜNYE
İLETİŞİM
MASAÜSTÜ GÖRÜNÜM

mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2025 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden
yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA