2020 yılını değerlendiren ve pandemi döneminde acil sağlık hizmetlerinin öneminin daha çok arttığını vurgulayan Başkan Mehmet Gül, acil sağlık çalışanları olarak 7 gün 24 saat görevlerinin başında olduklarının altını çizdi. Gül “Pandemi döneminde asli görevimiz olan acil vakalara müdahalenin yanı sıra komuta kontrol merkezimiz kanalıyla vatandaşlarımıza danışmanlık hizmeti de verdik. Ayrıca semptom gösteren hastalarımızın sağlık tesislerine nakillerini gerçekleştirdik. Bu zorlu süreçte diğer sağlık çalışanları gibi bizde büyük fedakârlık gösterdik “ dedi.
“PANDEMİ SÜRECİNDE ARAÇ PARKIMIZI GÜÇLENDİRDİK”
2020 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından Mersin İl Sağlık Müdürlüğüne 3’ü yenidoğan ambulansı olmak üzere 24 yeni ambulans gönderildiğine dikkat çeken Gül “Yeni gelen ambulanslar ile ambulans sayımız 122’e yükseldi. Bu ambulanslarda 3’ü sahada büyük ihtiyaç duyduğumuz tam donanımlı yenidoğan ambulansı. Yeni hizmete giren ambulanslarla birlikte acil sağlık hizmetleri daha da güçlendi. Acil sağlık hizmetlerinin başarısının en önemli göstergelerinden biri vakaya ulaşım süresidir. Acil sağlık hizmetlerimiz yaygın istasyon ağıyla vakalara Türkiye ortalamasından daha iyi bir sürede müdahale ediyorlar. Bakanlığımız tarafından ilimize tahsis edilen ambulanslarla birlikte eminim ki bu süreyi daha da kısaltacağız. Ayrıca bu ambulanslarımızın hizmete girmesi ile birlikte araç parkımızda ki ambulanslarımızın yaş ortalaması da 2 yıla düştü. Acil sağlık hizmetleri olarak bin 24 personelimizle birlikte biz büyük bir aileyiz ve gece gündüz demeden vatandaşlarımızın hizmetindeyiz” ifadelerini kullandı.
“501 BİN 472 ÇAĞRI ALDIK”
Acil Sağlık Hizmetleri İl Ambulans Servisi Başhekimliği bünyesinde 65 faal istasyonun görev yaptığını söyleyen Gül, şu şekilde konuştu: “Yaygın istasyon ağımız ile şehir içi vakaların yüzde 93’üne 10 dakikanın altında kırsalda ise yüzde 91’ine 30 dakikanın altında ulaşıyoruz. 2020 yılında komuta kontrol merkezimize 501 bin 472 çağrı geldi. Bunlardan 199 bin 184’ü vakaya dönüştü. Günlük ortalama 545 vakaya müdahale ettik. İstasyon başına düşen nüfusumuz ise ortalama 30 bin. Dünya Sağlık Örgütünün kriterlerine göre istasyon başına 50 bin. Bu açıdan baktığımızda Mersin olarak iyi bir noktadayız. İlimizin coğrafi yapısı göz önüne alındığında ihtiyaç duyduğumuz noktalarda yeni istasyon açma çalışmalarımız devam ediyor. Amacımız vatandaşlarımıza daha hızlı ve kaliteli hizmet sunmak.”