22 Şubat 2025 Cumartesi



13:47   MERSIN’DE MUHTARLARA ’İLETIŞIM YOLUYLA DOLANDıRıCıLıK’ EĞITIMI VERILDI   13:14   MERSIN’DE ORMAN GÜVENLIĞI İÇIN ÖNLEME ARAMASı YAPıLDı   12:40   ‘3. MERSIN YAŞAR KEMAL SANAT GÜNLERI’ FINALLE SON BULDU   12:35   MERSIN’DE DÜZENSIZ GÖÇLE MÜCADELE İÇIN HUZUR UYGULAMASı   12:00   MERSIN İTFAIYESI, TECRÜBELERINI ERMENEK’TE PAYLAŞıYOR   09:15   ZIRAI DON ALARMı: MERSIN’DE ÜRETICILER SOBALARLA NÖBET TUTTU   18:31   GENÇLERE TERÖRLE MÜCADELE BILGILENDIRMESI   18:28   ALEVLER, BAHÇELERE SıÇRAMADAN SÖNDÜRÜLDÜ   18:13   MUT’TA EVDE ÇıKAN YANGıN KORKUTTU   18:11   SIBIRYA DEĞIL, MERSIN!   17:59   BABASı GITTI, OĞLU BAŞLADı   17:54   MANDALINA HASADı HıZ KAZANDı   15:37   TİY’IN TESISI KADERINE TERK EDILDI   15:24   İDMAN YURDU’NDA DEVIR GERÇEKLEŞTI   15:20   GALATASARAY’ıN AVRUPA MACERASı SONA ERDI   14:43   FENERBAHÇE, ADıNı SON 16’YA YAZDıRDı   14:38   AKDENIZ’DE KIMSE YALNıZ DEĞIL   14:30   TOROSLAR, ZOR GÜNLERDE VATANDAŞLARıN YANıNDA   14:19   SABAHLARıN VAZGEÇILMEZI ‘1 EKMEK 1 ÇORBA’   14:15   BAKAN YARDıMCıSı İNAN, OSB’DE İNCELEMELERDE BULUNDU  
 
 
 
 
Pişmanlıklarınızdan Kurtulmak İçin Beyninizi Eğitin!
   

Son araştırmalar, ’anterior singulat korteks’ adlı beyin bölgesinin, geçmişteki kararları gözden geçirerek ’keşke’ hissini oluşturan merkezlerden biri olduğunu ortaya koydu. Nöroloji Uzmanı Dr. Emre Çevik, "Bu bölgenin aktivitesi arttığında kişi, yaptığı hataları analiz ederek gelecekte daha sağlıklı kararlar almak için beynini eğitir. Sağlıklı kararlar alabilmek için düzenli uyku uyuyun, stres yönetimi tekniklerini (meditasyon, nefes egzersizleri vb.) uygulayın ve zihinsel egzersizlerle beyninizi aktif tutun" dedi.

 

Tarih : 21 Şubat 2025 Cuma 13:30

Günlük hayatta hepimizin sıkça deneyimlediği bir durum vardır: Ani bir olay karşısında hızlıca karar veririz ancak sonrasında düşündüğümüzde daha doğru bir seçim yapabileceğimizi fark ederiz. Peki, neden aklımız başımıza sonradan gelir? Medical Park Ordu Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Emre Çevik, insan beyninin karar alma süreçleri ve pişmanlık duygusu üzerine önemli açıklamalarda bulundu. Uzm. Dr. Çevik, özellikle stresli ve duygusal anlarda verilen kararların, beynin farklı bölgelerinin aktivasyonuna bağlı olarak değiştiğini belirtti.

"BEYNİMİZ KARAR VERME SÜREÇLERİNDE İKİ ANA SİSTEM KULLANIYOR"

Beynimizin karar verme süreçlerinde iki ana sistem kullandığını söyleyen Uzm. Dr. Emre Çevik, şunları söyledi: "İnsan beyni karar alma sürecinde duygusal ve mantıksal merkezler arasında bir denge kurarak, iki temel bölgeden faydalanır. İlki, limbik sistemdir ve özellikle duygusal, hızlı ve otomatik tepkilerimizden sorumludur. İkincisi ise prefrontal kortekstir; yani mantıklı düşünme, plan yapma ve geleceği öngörme gibi işlevleri yerine getiren bölgedir. Stres, heyecan veya ani bir baskı altındayken limbik sistem devreye girerek hızlı ama bazen hatalı kararlar almamıza sebep olabilir. Ani kararlar genellikle limbik sistemin etkisiyle, yani duygularımıza dayanarak verilir. Ancak zaman geçtikçe prefrontal korteks devreye girer ve olayları daha objektif bir şekilde değerlendirmeye başlarız. Bu yüzden bir süre sonra 'aklım başıma geldi' veya 'keşke böyle yapmasaydım' gibi düşünceler oluşur."

'KEŞKE' HİSSİNİ OLUŞTURAN MERKEZ

Son araştırmalara göre, anterior singulat korteks adlı beyin bölgesinin, geçmiş kararlarımızı gözden geçirerek 'keşke' hissini oluşturan merkezlerden biri olarak öne çıktığının altını çizen Uzm. Dr. Emre Çevik, "Bu bölgenin aktivitesi arttığında kişi, geçmişte yaptığı hataları analiz eder ve gelecekte daha doğru kararlar almak için beyni eğitir. Ancak bu süreç, yaş ve deneyimle birlikte daha etkili hale gelir" diye konuştu. Stres altındayken beynin kortizol hormonu salgıladığını belirten Uzm. Dr. Çevik, "Kortizol seviyesi yükseldiğinde, prefrontal korteksin işlevi baskılanır ve daha çok limbik sistemin yönlendirdiği tepkiler veririz. Bu yüzden stresliyken veya uykusuzken alınan kararlar çoğu zaman sağlıklı olmaz" şeklinde konuştu. Uzm. Dr. Çevik, sağlıklı kararlar alabilmek için şu önerilerde bulundu: "Önemli kararları aceleye getirmeyin, duygularınız yatıştıktan sonra tekrar değerlendirin. Düzenli uyku uyuyarak prefrontal korteksin sağlıklı çalışmasını sağlayın. Stres yönetimi tekniklerini (meditasyon, nefes egzersizleri vb.) uygulayın. Beyni aktif tutacak zihinsel egzersizler yapmayı ihmal etmeyin." (iha)

Paylaş :
 
Etiketler :  nöroloji, emre çevik, stres, medical park

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA