31 Ocak 2025 Cuma



15:59   ATLETIZMDE U20 MILLI TAKıM KADROSU AÇıKLANDı   15:54   ALPEREN ŞENGÜN, 2025 NBA ALL-STAR’A SEÇILDI   15:41   BEŞIKTAŞ’TA HEDEF ONUACHU!   15:38   MSK, ALIAĞA PETKIM MAÇıNA HAZıR   15:30   BAŞKAN DENIZ, YERLI MAKAM ARACıNı KULLANMAYA BAŞLADı   15:27   AKDENIZ, ONKOLOJI HASTALARıNA HIZMET VERMEYE DEVAM EDIYOR   15:25   2.5 MILYON KAÇAK MAKARON ELE GEÇIRILDI   13:50   ÖĞRENIM YARDıMLARı HESAPLARA YATıRıLDı   13:47   BÜYÜKŞEHIR, KONFORLU YOLLAR İÇIN ÇALıŞMALARıNı SÜRDÜRÜYOR   13:32   BU MEYVELERIN KABUĞU BILE PARA EDIYOR   13:27   KADıNıN İŞ DÜNYASıNDAKI YERI MASAYA YATıRıLDı   13:16   KOCAMAZ: "BU PARAYLA EMEKLI BIR HAFTA BILE GEÇINEMEZ!"   13:12   EKMEN: "İKTIDAR, EMEKLILER YERINE TEFECILERI TERCIH ETTI"   13:09   BIR CEHENNEM ÜCRETI, BIR SEFALET ÜCRETI!   12:48   SARDALYA TÜKETIMININ SAĞLıĞA ETKISI   12:43   HIRA SU, HAYATA TUTUNDU   12:39   HıZLı KILO VERMEK İÇIN SAĞLıĞıNıZı RISKE ATMAYıN!   12:34   VALI PEHLIVAN, SILIFKE’DEKI TARIHI YAPıLARı İNCELEDI   12:31   6.320 YAŞLıYA ÜNIVERSITE EĞITIMI VERILIYOR   12:27   YARıYıL TATILI MERSIN’DE ŞENLIK HAVASıNDA GEÇIYOR  
 
 
 
 
Sardalya Tüketiminin Sağlığa Etkisi
   

137 ülkede yapılan bir araştırma, hayvansal gıdaların yalnızca yüzde 8’inin sardalya, uskumru ve hamsi gibi yağlı balıklarla değiştirilmesi halinde, yüz binlerce ölümün önlenebileceğini ortaya koydu.

 

Tarih : 31 Ocak 2025 Cuma 12:48

BMJ Global Health dergisinde yayınlanan araştırmada İspanyol akademisyen Jesus Francisco Garcia-Gavilan ve ekibi, et üretimi ile balık tüketimine ilişkin verileri, kırmızı etle ilişkili hastalıkların küresel insidansıyla eşleştirerek çapraz referanslandırdı. Çalışma sonucunda 2050 yılına kadar düşük ve orta gelirli ülkelerde kırmızı etle ilişkili önlenebilir hastalıklardan 500 bin ile 750 bin arasında daha az ölüm olacağı sonucuna varıldı. 137 ülke için 2050 yılına yönelik veri projeksiyonları kullanılan araştırmada, sardalya, uskumru, ringa balığı ve hamsinin sınırlı arzları nedeniyle dünyadaki kırmızı etin yalnızca yüzde 8’inin yerini alabileceği öngörüldü.

KALP, KANSER, DİYABET

Ancak küresel günlük kişi başına balık tüketimini önerilen düzeye yakın bir seviyeye çıkarabileceği, dolayısıyla genel sağlık üzerindeki etkisinin önemli olacağı tahmin edildi. Araştırmacılar bu türlerin “son derece besleyici, çevre dostu, uygun fiyatlı ve denizde en bol bulunan türler” olduğuna dikkat çekti. Araştırmacılar ayrıca, küresel diyette kırmızı et yerine yem balıklarının (piyasa değeri düşük ancak sağlık açısından faydaları yüksek olanlar) kullanılmasının özellikle iskemik kalp hastalığı, felç, diyabet ve kolorektal kanser gibi diyetle ilişkili bulaşıcı olmayan hastalıklar üzerindeki etkisinin büyük olacağını gördü. Türkiye’de Çanakkale sardalyası da dahil olmak üzere bu balık türleri, vücut üzerinde çok faydalı etkileri olduğu gösterilen iki Omega-3 çoklu doymamış yağ asidi olan DHA ve EPA açısından yüksek bir içeriğe sahip. Buna karşılık özellikle büyükbaş hayvanlardan elde edilen kırmızı etin sürekli yüksek tüketimi kardiyovasküler hastalıkların ve bazı kanser türlerinin gelişimiyle bağlantılı. Mevsimsel bir deniz balığı olup yaz aylarında direkt denizden soframıza gelen sardalya, mevsimi olmadığında da, konserve olarak tüketilerek ihtiyacımız olan omega 3 yağ asitlerini almamızı sağlıyor. (İha)

Paylaş :
 
Etiketler :  sardalya, balık, jesus francisco, garcia-gavilan

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA