30 Ocak 2025 Perşembe



16:57   AKDENIZ’DE KIMSESIZ VATANDAŞLAR YALNıZ BıRAKıLMıYOR   16:54   TOROSLAR’DA "MAHALLEDE TEMIZLIK VAR" KAMPANYASı DEVAM EDIYOR   16:50   HAYVAN HAKLARı SAVUNUCULARı, KAN KOKAN YASANıN İPTALI İÇIN SOKAĞA ÇıKTı   15:39   EKMEN: “GEZI DOSYASıNı YENIDEN AÇMAK HANGI AKLA HIZMETTIR?”   15:36   KOCA: “İŞ DENETIMI HIÇE SAYıLıYOR, ÖLÜMLER DEVAM EDIYOR”   15:06   DINÇER; “İKTIDAR, SÖZ VERIYOR YAPMıYOR”   14:39   AKDENIZ’E ARTıK KIRLI SU AKMAYACAK: YENI KANALIZASYON PROJESI BAŞLADı   14:16   YANLıŞ SıRAYLA YENEN YEMEK KILO ARTıŞıNA NEDEN OLABILIR   14:11   BEBEKLERDE KALP HASTALıKLARıNA ERKEN DÖNEM DIKKATI   14:08   UZMANLARDAN ENDOMETRIOZIS UYARıSı: "KıSıRLıĞA YOL AÇABILIR"   14:02   TARSUS’TA SANAYI KAMPÜSÜ TANıTıM TOPLANTıSı DÜZENLENDI   13:57   TARSUS’TA ÜRETICI HER ÜRÜNDEN ZARAR ETTI   13:54   VALI PEHLIVAN, MTSO MECLISI TOPLANTıSıNDA İŞ DÜNYASıYLA BIR ARAYA GELDI   13:48   TARSUS’TA PAMUK YÜKLÜ TıRDA YANGıN MEYDANA GELDI   13:41   SILIFKE’DE KAÇAK 34 BIN ADET MAKARON ELE GEÇIRILDI   13:36   ‘SAZAN SARMALı’ OPERASYONUNDA 7 KIŞI TUTUKLANDı   13:33   BADEM AĞAÇLARı BU YıL ERKEN ÇIÇEK AÇTı   13:30   AKDENIZ’DE KIRLILIĞE KARŞı YENILIKÇI ÇÖZÜMLER ÜRETILIYOR   13:24   MEZITLI’DE YENI BIR HIZMET: ORGANIZASYON EVI AÇıLDı!   13:17   ÇOCUKLAR SORGULAYıP ÖĞRENIYOR: FELSEFE ATÖLYESI’NDE MINIK FILOZOFLAR YARATıCı FIKIRLER ÜRETIYOR  
 
 
 
 
Tescillenen Silifke Yoğurdu Avrupa yolcusu
   

 Mersin’de Yörükler tarafından, maya bulunmadığı zamanlarda çayırlar üzerindeki çiğ tanelerinden mayalanarak üretilen ve türkülere konu olan Silifke yoğurdunun, Avrupa Birliği’nden coğrafi işaret tescili alması yöre sakinlerini mutlu etti

 

Tarih : 25 Ocak 2025 Cumartesi 11:49

Silifke Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nurettin Kaynar: "2022 yılında Türkiye'de coğrafi işaret tescilini aldığımız Silifke yoğurdunun 23.01.2025 tarihide Avrupa Birliği Komisyonunda onayladığı coğrafi işaret tescilini almış bulunmaktayız"

Mersin'de Yörükler tarafından, maya bulunmadığı zamanlarda çayırlar üzerindeki çiğ tanelerinden mayalanarak üretilen ve türkülere konu olan Silifke yoğurdunun, Avrupa Birliği'nden coğrafi işaret tescili alması yöre sakinlerini mutlu etti. Silifke Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nurettin Kaynar, Avrupa Birliğinden coğrafi işaret tescili alan 30'uncu ürünün Silifke yoğurdu olduğunu söyledi.

Yaklaşık 300 yıllık bir geçmişi bulunduğu belirtilen ve 2022 yılında Türkiye'de coğrafi işaret tescili alan Silifke yoğurdu Avrupa Birliği'nden de tescil aldı. Silifke yoğurdunun tescil alması bölge sakinlerinden idarecisine kadar herkesi sevindirdi. Toroslarda ki Yörükler tarafından, maya bulunmadığı zamanlarda çayırlar üzerindeki çiğ tanelerinden mayalanarak üretilen yoğurtla ilgili Silifke Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nurettin Kaynar bilgi verdi. Kaynar özellikle yoğurdun ihraç edilmesi için firmaların önlerinin açılacağını kaydetti.

 

"Avrupa'da ve tüm dünyada ki sofralara servis biz servis edeceğiz"

Kaynar, “2022 yılında Türkiye'de coğrafi işaret tescilini aldığımız Silifke yoğurdunun 23.01.2025 tarihide Avrupa Birliği Komisyonunda onayladığı coğrafi işaret tescilini almış bulunmaktayız. Silifke yoğurdunun Türkiye'ye ve dünyaya Silifke'den ilk dağılımın olacağını belirtmek isterim. Silifke'de ki ana firma ve ulusal firmalarımızın önünü açarak Avrupa'da ve tüm dünyada ki marketlere ve sofralara servis biz servis edeceğiz” dedi.

Yoğurt üreticisi Zekeriya Şenel'de, “Silifke yoğurdu Avrupa Birliğinin onayladığı tescilini almış bulunmaktayız. Avrupa da ki ve tüm Türkiye'de ki müşterilerimize duyurulur. Bir üretici olarak çok mutlu oldum” diye konuştu.

 

Yöre sakinlerini de sevindirdi

İlçe sakinlerinden Selim Ergün, Silifke yoğurdunun tescilinin alınmasından dolayı çok mutlu olduklarını, Avrupa'nın da tadacak olmasının kendilerini sevindirdiğini söyledi.

Vatandaşlardan Selahattin Erginer, tescilin Silifke için hayır olmasını dilerken, Seher Çalışkan ise herkesin gönül rahatlığı ile Silifke yoğurdunu yiyebileceğini kaydetti.

Kaynaklarda, tarihi geçmişi milattan önce ki yıllara dayanan ve bugün ki yoğurt kelimesi karşılığını 1069-1070 yılları arasında alan 16'ıncı yüzyıla gelindiğinde hekimlerin mide tedavisinde kullandığı ve "ebedi hayatını sütü" olarak isimlendirilen yoğurt zamanla her yörede kendine özgü değerleri ve ayırt edici nitelikleri ile farklı lezzetlere kavuştuğu belirtiliyor. Bu farklı lezzetlerden birisinin de türkülere konu olan Silifke Yoğurdu olduğu ifade edilirken, üzerine bal dökülerek de tüketilebildiği aktarılıyor.

Paylaş :
 
Etiketler :  nurettin kaynar, mersin, yörük, yoğurt

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA