Mersin’de tarım alanında çalışan işçilerin yevmilerinin oldukça düşük olması sebebiyle işçilerin çalışmak istemediklerini dile getiren Mersin Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz “ tarım işinde çalışan işçi yevmilerinde sıkıntı var. Çiftçi para kazanamıyor, işçi haklı olarak sürekli enflasyona göre yevmiyesinin yükselmesini istiyor. Tabi ki işçi emeğine bir şey diyemeyiz. Fakat üretici para kazanamayınca, üretim maliyetleri dur durak bilmeden yükselişe devam ediyor. Hastalıklar ve zararlılar ayrı bir dert. Sulama sularımız her geçen gün azalıyor. Pazar sıkıntılarımız en önemli sıkıntılardan bir tanesi” dedi.
“İŞÇİLER EYLEM YAPIYOR”
Tarımda çalışan işçilerin günlük yevmilerinin şuan 667 TL olduğunu söyleyen Yılmaz, “işçileri organize eden, dernekler var, işçi çavuşları var, bu çavuşlar kendi bünyelerin de kurmuş oldukları derneklere işçileri üye yapmışlar. Dernek üzerinde sorumluluğu üstlerine alarak, işçi yevmilerinin kurtarmadığını söylüyorlar. 2 ay sonra, yeni yılla birlikte bu rakamlar zaten güncellenecek. Artışlar asgari ücrete göre belirleniyor. Fakat eylem yapıyor, biz fiyata çalışmayız diye. Şimdi narenciyede hasat başladı. Büyük bahçelerimiz var, ihracata gidecek, büyük tüccarlarımız var, küçüklerden ziyade büyük çiftçilerimiz bu işçileri mutlaka çalıştırıp ürününü hasat emek zorunda. İşçi meselesinin durumu bu, Büyük tüccar mecburiyetten para kazansa da, kazanmasa da maliyet ne olursa olsun, ürününü kestirip pazara sokmak veya ihracatını yapmak zorunda. İhracata ürün gönderen büyük tüccarımız, belki bu işçi maliyetlerinin altından bir şekilde kalkar ama asıl önemli olan bizim kırsalda yaşan küçük çapta çiftçilik yapan aile işletmeleri zaten küçük ölçekli alanlarda üretim yaptığı için para kazanamıyorlar. Girdi maliyetleri fazla olduğu için bunlar daha çok mağdur oluyorlar. Şuan güncel yaşadığımız son günlerde sıkıntı yaşadığımız bir konu” dedi. Ayrıca
“PİYASA KOŞULLARINA GÖRE BU RAKAM YETERLİ DEĞİL”
İşçi yevmilerinin günümüz koşullarında yeterli olmadığını dile getiren Yılmaz,”2 ay sonra bu fiyat zaten güncellenecek. İşçi çavuşları, işçi dernekleri bugünden güncellemek istiyor. Bugünden güncellenme yapılırsa, 2 ay sonra asgari ücret açıklandığında, ya da enflasyon açıklandığında yeniden bir zam daha almış olacaklar, bu sefer çiftçiye üreticiye ağır gelecek. Biz diyoruz ki, ‘bu iki ayı da bir şekilde götürelim’ yılbaşında zaten enflasyonun durumuna göre biz bunları yükselteceğiz. Ayrıca bir sıkıntı daha var, işçi yevmileri ile alakalı, şimdi çalışma süresi 8 saat ama biz bu işçileri 7 saat bile çalıştıramıyoruz. Çalışma süreleri 6 buçuk saat” dedi.