21 Kasım 2024 Perşembe



15:26   ÇAMLıYAYLA’DA ÖĞRENCILERE EĞITIM DESTEĞI   15:23   “SPORU TABANA YAYMAK ISTIYORUZ”   15:18   TÜRK BAYRAĞıNı İTALYA’DA DALGALANDıRDıLAR   00:09   EĞITIM SEN’DEN ‘GIYIM KODU’ PROTESTOSU!   00:06   İŞÇİ KARDEŞ, PATRON KALLEŞ   00:03   BAŞKAN TUNCER’E ÇİRKİN İFTİRA!   01:52   DMD HASTASI DENİZ ALİ İÇİN YARDIM GECESİ DÜZENLENDİ   15:13   SİYASET VE İŞ DÜNYASI BU DÜĞÜNDE BULUŞTU   15:06   MAVİ BAŞKAN: ‘ERDEMLİ SİYASET DEĞİL, HİZMET İSTİYOR’   09:48   ÇÖPTE BULUNAN BEBEĞİN ANNESİ TUTUKLANDI   09:40   KUM ZAMBAKLARI KORUMA ALTINA ALDI   09:28   TOROSLAR’DA 30 YIL SONRA BİR İLK!   09:32   YAŞATıRKEN ÖLMEK ISTEMIYORUZ!   09:23   ‘YAŞAMı SAHIPLEN’ KAMPANYASıNA YOĞUN ILGI!   15:00   MİLLETVEKİLİ AKIN: “MERSİNLİLERİ, ‘EKMEK VE ADALET’TE BULUŞMAYA DAVET EDİYORUZ”   09:41   AKMİB’İN AĞUSTOS AYı IHRACATı 453,5 MILYON DOLAR   09:39   ROTTERDAM’I GEÇECEĞİZ!   09:30   MERSIN’DE AILE HEKIMINE BıÇAK ÇEKILDI   09:17   MEZİTLİ BELEDİYESİ’NDEN ÖĞRENCİLERE KIRTASİYE DESTEĞİ   13:08   MERSİN’İ BİR ARAYA GETİREN SÜNNET DÜĞÜNÜ  
 
 
 
 
ROTTERDAM’I GEÇECEĞİZ!
   

Mersin’in ilk yarı ekonomik verilerini değerlendiren MTSO Başkanı Hakan Sefa Çakır, “Rotterdam’ı geçeceğiz. Mersin Limanı’nın özelliği hem ithalat hem ihracatı vardır. Dünyada sayılı dengede olan liman vardır. Bu durum konteyner maliyetlerini düşürmesini sağlıyor. Rotterdam’dan daha ileri bir noktaya geleceğiz” dedi.

 

Tarih : 11 Eylül 2024 Çarşamba 09:39

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, Mersin’in ilk yarı ekonomik verilerini değerlendirdi. Kentin ihracatında yüzde 22 artış olduğunu vurgulayan Çakır, “Diğer şehirlere göre daha avantajlı dış ticaret kenti olması ve çok kimlikli olması nedeniyle avantajları var. 4 milyar 135 milyon dolar ihracatımız olmuş ilk 6 ayda. Beklentimiz yılsonunda 10-11 milyar doların üzerinde ihracat. İthalat olarak da yüzde 6 artış var. Bu da avantaj. 4.73 milyar dolar ithalatımız var. Mersin olarak dış ticaret fazlası veriyoruz. Enerji tüketiminde sanayi bölgelerine bakınca yüzde 10 artış var. Bu, çarklarımızın döndüğünü gösteriyor. Bütçeye Mersin olarak verdiğimiz katkı geçen yıla göre yüzde 89 artmış. 71.5 milyar lira bütçeye katkı sağlamışız. Bütçeden aldığımız pay da yüzde 110 artış var. 38.9 milyar Mersin’e yatırım yapılmış. Havalimanı, tarım, ulaştırma, eğitimle ilgili değişik yatırımlar var. Vergide 6. sıradayız. Yabancı konut satışında 3. Sıradayız. 127 tane yabancı şirket kurulmuş ve bu rakamla Türkiye’de 5. sıradayız. Kredi hacminde 177 milyar liralık kredi hacmimiz var Türkiye’de 12. sıradayız. Mevduat olarak 10. Sıradayız. Genel yapı olarak Mersin’de durum bu şekilde” dedi.

“HAVALİMANI, MERSİN’İ KÜRESEL ANLAMDA ERİŞEBİLİR KILIYOR”

Çukurova Havalimanı’nın Mersin’i küresel anlamda erişebilir kılacağının altını çizen Çakır, “Hem gelme hem bizim gitmemizle ilgili. Şahısların ulaşımı için bizlerin müşterilerine ulaşması için ya da yurtdışındaki firma ve turistlerin buraya ulaşması açısından önemli. Ayrıca ürünlerimizin hızlı ulaşımı açısından da önemli. Katmadeğerli ürünleri son noktalara hızlı ulaştırmamız gerekebilir. Turizmde direkt destinasyona ulaşım psikolojisiyle turizm artacak, ivmelendirecek. Bir de biz tarım bölgesiyiz. Yine katmadeğerli ürünleri, bozulabilecek ürünlerimizi direkt noktalara ulaştırabileceğiz. Kirazımızı, şeftalimizi Toronto’ya, Singapur’a hızla gönderebilir durumda olacağız. Mevcutta ürünü İstanbul üzerinden gönderince bozulması sıkıntısı yaşanabiliyor, maliyetler artabiliyor. 9 milyon yolcu kapasitesi olacak ve burada yolcu kapasitesinden fazla Türkiye’nin ikinci büyük kargo hub havaalanı olacak. Bölgemize ticari olarak büyük imkan sağlayacak.

“ROTTERDAM’DAN DAHA İLERİ BİR NOKTAYA GELECEĞİZ”

Lojistik anlamda havaalanı dışında Türkiye’nin ikinci büyük TIR filosuna, en büyük limanına sahip olduklarını kaydeden Çakır, “Şimdi hızlı tren projemiz var. Antep, Adana, Yenice, İstanbul aktarmalı trenlerimiz olacak. Demiryolu, denizyolu, hava ve karayoluyla Mersin lojistikte 4 modu tamamlayan nadir kentlerden olacak. Rotterdam yolunda ilerliyoruz hatta onu geçeceğiz. Mersin Limanı’nın özelliği hem ithalat hem ihracatı vardır. Dünyada sayılı dengede olan liman vardır. Bu durum konteyner maliyetlerini düşürmesini sağlıyor. Rotterdam’dan daha ileri bir noktaya geleceğiz. Havalimanımızın olması ve buranın bir lojistik merkez olması sadece turizm olarak değil ulusal ve uluslararası firmaların şirket merkezlerini buraya taşımasıyla ilgili. Kolay erişebilir olması. Üniversitemizin, teknoparkların, agroparkın olması firmaların dikkatini çekiyor. Altyapı olarak her şey uygun. Hepsi üst üste konulunca oteller niye gelmesin. Daha önce daha da artacak diyorduk. 9 bin yatak kapasitemiz var. Bunu hızla 20-25 bin yataklara çıkaracağız çünkü talep çok olacak. Bizim bir de havaalanı çevresini planlamamız lazım. Çevresinde yaşanabilir bir alan planlama üzerine çalışmalıyız. Depolama yerleri, sosyal tesisleriyle özel alanlar tasarlama konusunu da birlikte çalışmalıyız. Bundan sonra hemen fuar girişimlerini başlatacağız. Adana ile de konuşuyoruz bölgede ne gibi fuarlar yapabiliriz. Antep, Konya’yı da içimize alıp uluslararası büyük fuarlar yapmalıyız. Turizmde sadece Mersin olarak düşünmüyoruz. Mersin, Adana, Antakya ve Kapadokya’yı da dahil ettiğimiz bir destinasyonda uluslararası uçuşlarla birlikte turizm potansiyelini artırmak istiyoruz. Savunma sanayinde iyi gidiyoruz. Sanayi bölgelerimizde ciddi artış var. Yer bulmakta sorun yaşanıyor. Daha çok katmadeğerli ürün üretmemizi sağlayacak. Mersin sanayide de güçlü bir hale gelecek.

“KONKORDATO SAYILARINDA CİDDİ ARTIŞ VAR”

Kentteki konkordato ve iflaslara da değinen Çakır, “Konkordato sayılarında ciddi artış var. Üyelerin krediye erişiminde sorun var. Kredi faizleri çok yüksek. Üyelerimiz çok ciddi bir savaş veriyor. Bu savaşta da evet acı reçete içilmesi lazım ama reçete içilirken de doktor bir ilaç veriyor hastalığı kurtarıyor ama diğer organlara zarar verirse sıkıntı olur. Onları da vitamin destekleriyle yaşatmalıyız. Acı reçete içerken tamamen bitmememiz lazım. KOBİ’lere ihtiyacımız var. Ulusal, uluslararası firmalara ihtiyaç var. Bir de işsizlik sorunu bir de işçi bulamama sorunu var. Burada biz nicelik değil nitelikten bahsetmemiz lazım. Nitelikli işgücü de bizim hedeflerimizde olan bir program. İş arayan ve işçi arayan var. Burada nitelikli işçi problemimiz var. Nitelikli işçiyi bulabilmemiz için daha yüksek maliyetler ödememiz gerekiyor. Bu da bizim maliyetlerimizi yükseltiyor. Bu dünyada tek başımıza değiliz. Ürün satabilmemiz için hiçbir sektörde rekabet edemiyoruz. Tarımda da tekstilde de turizmde de rekabet edemez duruma geldik. Kur politikasını yaparken bunları da göz önüne alarak hareket etmemiz lazım.  Doğru planlanır ve teknolojiye geçilirse nitelikli işgücüyle biz bize yeteriz. Mersin olarak da bizim çok kıymetli zamanımız, paramız ve alanımız var. Mersin’in artık biraz daha katma değere dönmesi lazım.

Paylaş :
 
Etiketler :  MTSO, Hakan Sefa Çakır,

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA