7 Haziran 2024 Cuma



15:42   ANNE KEDI, YAVRULARıNı KORUMA IÇGÜDÜSÜYLE ITFAIYECININ ELINI TıRMALADı   13:53   MERSIN’DE DEFINE ARAMAK IÇIN KAÇAK KAZı YAPAN 3 ŞÜPHELI YAKALANDı   12:13   MERSIN’DE UYUŞTURUCU OPERASYONU: 5 TUTUKLAMA   12:12   AKDENIZ’DE KURBAN KESIM VE SATıŞ YERLERI HAZıR   12:10   MEZITLI’DE KURBANLıK KESIM VE SATıŞ YERLERI BELLI OLDU   12:08   VALI PEHLIVAN, MOLDOVA CUMHURIYETI MERSIN FAHRI KONSOLOSLUĞUNUN AÇıLıŞ RESEPSIYONUNA KATıLDı   10:45   ÜRETICI KADıN STANTLARı ILE 8 BIN KADıNA ULAŞıLDı   10:44   ATıKLAR, TOPRAK IYILEŞTIRICI KOMPOST ÜRÜNE DÖNÜŞÜYOR   10:42   DENIZDEN ÇıKAN ÇÖPLER ‘YINE’ ŞAŞıRTMADı   10:40   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN SAĞLıKLı VE EĞLENCELI ETKINLIK   10:39   MEZITLI BELEDIYESI LIONS SOSYAL MERKEZI AÇıLıYOR   10:38   TARSUS’TA EMPATI HAREKETI BAŞLADı   10:35   11 YAŞıNDAKI KıZ ÇOCUĞU SERINLEMEK IÇIN GIRDIĞI DEREDE BOĞULDU   10:34   MERSIN’DE KRIPTO PARA DOLANDıRıCıLıĞı OPERASYONU: 6 TUTUKLAMA   15:10   AKİB, YÜZDE 35 ARTıŞLA 1,65 MILYAR DOLAR IHRACAT GERÇEKLEŞTIRDI   15:09   MEZITLI BELEDIYESI YOL BAKıM ÇALıŞMALARıNDA HıZıNı KESMIYOR!   15:06   BÜYÜKŞEHIR KURS MERKEZLERINDEN YKS ÖNCESI SON HAZıRLıKLAR   15:05   SIVRISINEK VE HAŞERE ILE BITKISEL MÜCADELE   15:02   İLAÇ ENDÜSTRISI IÇIN ÖNEMLI YÖNTEM   15:00   MERSIN’DEKI KADıN CINAYETININ ŞÜPHELISI TUTUKLANDı  
 
 
 
 
İNCİ TULUNAY YAZDI: KRİTERLERE UYAYDINIZ, ALAYDINIZZZ!
   

 

Tarih : 21 Ocak 2021 Perşembe 11:29

Covid 19 salgının ilk döneminde  18 bin iş yeri kapanmıştı..

Ardından yaş kısıtlaması geldi. 65 yaş kısıtlaması ..İşte bizim Tahsin abi, adam 65 yaş üstü,  yıllardır köşe başında kebap yapar etrafındaki esnaf ve birçok müdavimi  öğlen olunca başka yer aramaz. Aylardır kapalı, emekli maaşı olmasa ne yer ne içer kimin haberi var. Çok şükür arada bir  yasak kalkınca açıyor, sağlığı yerinde, ya diğerleri…

Hayatını esnaf olarak devam ettiren ve başka geçim kaynağı olmayan 65 yaş ile  okula ve işe gidemeyen 20 yaş altı kısıtlamasıyla kapanan iş yeri 30 bini aştı! Ne çabuk yazılıyor da öyle kolay yaşanmıyor.. 

Önce can sonra canan .. Salgınla dolup taşan hastaneler, yaşanan can kayıpları, sessiz sedasız çekilen acılar..Ardından yaşanan ekonomik sıkıntılar , birbiri ardına işten çıkarmalar, dükkan kapatmalar, çaresiz günü kurtarmalar..

Bununla kalmadı salgının ikinci dalgasında 1500 esnafımızda kepenek indirdi. 8bin 500 esnaf fiili olarak kapalı .İkinci dalganın zararı 10 bin esnafımız salgından kaynaklı olarak ekonomiden zorunlu olarak çekilmek zorunda kaldı.

9 ay sonra.. İşte başından beri yapılması gerekliydi, beklendi.. Merkezi ve yerel idarelerce esnafa verilen desteklerde yeterli değildi, yük

Covid-19 pandemisi nedeniyle ticari faaliyetleri olumsuz etkilenen esnaf ve sanatkârlar ile gerçek kişi tacirlere yönelik Gelir Kaybı Desteği ve Kira Desteği verilecekti.

Doğrudan verilecek hibe desteği 3 ay ödenmek üzere aylık 1000 TL

İşyerleri kira olanlara 3 ay ödenmek üzere büyükşehir olan illerde aylık 750 TL, diğer illerde ise aylık 500 TL yardım.

Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, desteklerden 22 Aralık 2020 tarihli ve Cumhurbaşkanı Kararı gereği yürürlüğe konulan, 24 Aralık 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “Koronavirüs Salgını Nedeniyle Verilecek Hibe Desteği Programı ve Uygulama Esasları Hakkında Tebliğ” kapsamında belirlenen şartları taşıdığı tespit edilen başvuru sahipleri faydalanacaktı.

Başvuru süreci sonrası yapılacak değerlendirme sonrasında hak sahiplerine yapılacak ödemeler Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanacak tarihte başvuru esnasında verilen banka hesap numaralarına otomatik aktarılacaktı.

Uzata uzata yazıyorummmm…

Başvuruya ilişkin tüm süreçler turkiye.gov.tr adresi üzerinden e-Devlet Kapısı aracılığı ile yürütülecekti. 30 Aralık’ ta başvurular başladı, 8 Ocak 2021 tarihine kadar başvuru yapılacaktı yığılma olmaması için  bu kısıtlı başvuru süresinde bile TC. kimlik numarasının son hanesi 0 olan vatandaşlar 30 Aralık 2020 Çarşamba,2 olan vatandaşlar 31 Aralık 2020 Perşembe,4 olan vatandaşlar 1 Ocak 2021 Cuma,6 olan vatandaşlar 2 Ocak 2021 Cumartesi,8 olan vatandaşlar 3 Ocak 2021 Pazar günü başvurabilecekti.

4-8 Ocak 2021 tarihleri arasında da tüm vatandaşlar başvuruda bulunabilecekti.

Tabi ki süre yetmedi.

Destek başvuruları 11 Ocak 2021 Pazartesi saat 23:59’a kadar uzatıldı.

Başvuru sürecine yakından tanık olduğum bir çok esnaf e devlet üzerinden başvurusunu yapamadı, sistem birşeyleri kabul etmedi . Başvuru yapamadılar, belki başvurular tekrarlanır umutları hala var.

Ve Gelir desteği sonuçları bugün açıklandı..Kira desteği ise açıklanacak bekleniyor.

Birçok esnafın başvurusu olumsuz sonuçlanmış. Esnafa e devlet üzerinden gelen yanıt; “Kriterlere Uygun Değilsiniz”

İtiraz süresi 28 Ocak’ a kadar..

Resmi Gazeteyi inceledim açık ve net.. “Tedbirlerden etkilenen ve bakanlık tarafından tespit edilen sektörlerde faaliyet gösteren  esnaf ve sanatkarlar” diyor.

Kiranın hepsini versin demedi esnaf da dükkan kiraları belli.. Resmi Gazetede diyor ki  bir de, “İş yeri kira bedelinin kira desteğinin altında olması durumunda işyeri kira bedeli kadar kira desteği verilir”!!! İnanılmaz bir durum hiç matematik yok , kira ve stopajı 500 liranın altında kalan kaç işyeri var Allah aşkına!!

Elektrik, doğalgaz , yakacak  faturaları birikmiş, telefon , internet olmadan yürümüyor bu işler, başvuruyu bile internetten aldılar değil mi,evde aile , geçim, pazar, market, çocuk varsa hasta..

Toplam 3 ayda verip verecekleri 5250 TL .

Türkiye Geneli Gelir kaybı desteğine 1 milyon 300 binin üzerinde, kira desteğine 754 bin civarında müracaat eden esnaf var. Toplamda 2 milyonu ancak geçmiş , ya başvuramayan kaç esnaf var..

Bir garip yardım hikayesi..

 Pro. Ömer Günçavdı ‘ ya göre Covid-19  korovirüs salgını döneminde  dünya ülkeleri arasında halkına  yardım etmeyen tek ülke  Türkiye.

Karşılıksız yardımda Türkiye dünya sonuncusu . Yardım adı altında halkına kredi verip borçlandıran tek ülke.

Yani verdiler mi verdiler, alan aldı, alamayan esnaf kriterleri uymadığı için alamadı, Esnaf şaşkın anlatıyor ..

-Yan yana farklı meslek iki komşu esnafız abla ikimiz de salgında kapattık, ikimiz de başvurduk.

 Biri almış diğeri alamamış. Alanın durumu daha iyi evi var arabası var, maaşı var.

Diğer esnaf  alamamış ,kriterleri uyaydı iyiydi..

Paylaş :
 
Etiketler :  inci, tulunay, yazı, köşe, en, kriter, uygun,

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA